Οι απαράβατοι κανόνες υγιεινής πριν και μετά το σεξ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σεξ
Όλοι το... κάνουμε, αλλά λίγοι από εμάς γνωρίζουν ότι τόσο πριν, όσο και μετά από την σεξουαλική επαφή, υπάρχουν ορισμένοι απλοί, αλλά βασικοί κανόνες υγιεινής που οφείλουμε να ακολουθούμε.

Όπως συνιστούν τα μέλη της Ελληνικής Γυναικολογικής Εταιρείας για να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις στο σεξ είναι απαραίτητο τα ζευγάρια να τηρούν τους παρακάτω κανόνες:

  1. Πλύσιμο γεννητικών οργάνων: Η σωστή καθαριότητα των γενετικών οργάνων τόσο πριν όσο και μετά το σεξ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποφυγή λοιμώξεων. Όπως συνιστούν οι ειδικοί το πλύσιμο των ανδρικών προσόντων θα πρέπει να γίνεται με άφθονο νερό,ώστε να απομακρύνεται και το σμήγμα που μαζεύεται κάτω από την πόσθη και το οποίο προκαλεί έντονη οσμή. Για την γυναικεία ευαίσθητη περιοχή θα πρέπει να ακολουθείται το ρητό παν μέτρον άριστον αφού η υπερβολική καθαριότητα αλλά και τα αρωματικά σαπούνια μπορεί να διαταράξουν την φυσική ισορροπία του κόλπου και να καταστρέψει την ισορροπία του pH. Οι ειδικοί συνιστούν πλύσεις με ήπια σαπούνια ή χαμομήλι και χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού ή καλλυντικού προϊόντος μόνο κατόπιν συστάσεως γιατρού.
  2. Αλλάξτε πετσέτες: Μη χρησιμοποιείστε την ίδια πετσέτα για το σκούπισμα των γεννητικών οργάνων με αυτή που έχετε σκουπίσει τα πόδια, τα μαλλιά και το υπόλοιπο σώμα. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, το σκούπισμα καλό να είναι να γίνεται ταμποναριστά, προκειμένου να απορροφάται η υγρασία.
  3. Πλύνετε τα χέρια σας: Ένας ακόμη βασικός κανόνας υγιεινής του σεξ που πολλοί αγνοούν είναι το σωστό πλύσιμο των χεριών τα οποία ως γνωστόν έχουν το πρωταγωνιστικό ρόλο στο σεξ.
  4. Τουαλέτα πριν ή μετά το σεξ: Η ούρηση πριν και μετά το σεξ κρίνεται απαραίτητη και για τα δύο φύλα, καθώς είναι το φυσικό «καθαριστικό» του οργανισμού ενώ απομακρύνει και τυχόν βακτήρια, που μπορεί να εισέλθουν στην ουρήθρα κατά τη σεξουαλική επαφή.
  5. Καθαρά εσώρουχα: Μπορεί να θεωρείται αυτονόητο αλλά τα εσώρουχα εκτός από.. σέξι πρέπει να είναι και καθαρά!
  6. Νύχια και αποτρίχωση: Για την αποφυγή τραυματισμού ή μολύνσεων τα νύχια πρέπει να είναι καθαρά και περιποιημένα.
  7. Προφυλακτικό: Η χρήση προφυλακτικού προστατεύει όχι μόνο από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η καθαριότητα του κόλπου είναι ζήτημα υγείας: Έτσι πρέπει να πλένεις την περιοχή

Η καθαριότητα στο πέος είναι θέμα υγείας: Έτσι πρέπει να πλένετε την περιοχή