Η καθαριότητα στο πέος είναι θέμα υγείας: Έτσι πρέπει να πλένετε την περιοχή

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πέος
Είναι το μέρος του σώματος που οι άνδρες προσέχουν περισσότερο, γι’ αυτό είναι σχεδόν χρέος τους να το διατηρούν πάντοτε καθαρό, υγιές και κατάλληλο για τους… σκοπούς που προορίζεται.

Δώστε του τη φροντίδα που του αξίζει και δεν θα είστε ο μόνος που θα ωφεληθεί: ο/η σύντροφός σας πιθανότατα θα είναι επίσης ευγνώμων!

Καθαρισμός στην περιοχή του πέους

Πλύνετε απαλά το πέος με ζεστό νερό κάθε μέρα όταν κάνετε ντους ή μπάνιο. Εάν έχετε ακροποσθία, τραβήξτε πίσω απαλά το πετσάκι και πλύνετε εσωτερικά. Εάν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί να αρχίσει να μαζεύεται μια “τυροειδής” ουσία, που ονομάζεται σμήγμα (smegma).

Το σμήγμα είναι ένα φυσικό λιπαντικό που διατηρεί το πέος υγρό. Βρίσκεται στην βάλανο (κεφάλι του πέους) και κάτω από την ακροποσθία. Εάν όμως συσσωρευτεί στην ακροποσθία, μπορεί να αρχίσει να μυρίζει και να γίνει σημείο αναπαραγωγής βακτηρίων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και πρήξιμο της κεφαλής του πέους, που ονομάζεται βαλανίτιδα.

Άσχημη μυρωδιά

Είναι δυσάρεστο το πόσοι άντρες δεν καθαρίζουν κάτω από την ακροποσθία τους. Όχι μόνο αναπτύσσουν συχνά τοπικά δερματικά προβλήματα, αλλά αυτό είναι επίσης πολύ αρνητικό για την/τον σεξουαλικό τους σύντροφο.

Αν και η τακτική προσωπική υγιεινή είναι σημαντική, το υπερβολικό πλύσιμο με σαπούνι και αφρόλουτρο μπορεί να προκαλέσει πόνο. Το απαλό πλύσιμο του πέους σας μία φορά την ημέρα με ζεστό νερό είναι αρκετό για τη διατήρηση της καλής υγιεινής. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι, επιλέξτε ένα ήπιο μη αρωματικό σαπούνι για να μειώσετε τον κίνδυνο ερεθισμού του δέρματος.

Μην χρησιμοποιήσετε ταλκ και αποσμητικά στο πέος σας, καθώς κολλούν κάτω από την ακροποσθία, όπου μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.

Οι άνδρες που έχουν κάνει περιτομή πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί με τον καθαρισμό του πέους τους. Αρκεί να πλένουν απαλά το πέος με ζεστό νερό μία φορά την ημέρα.

Όρχεις και ηβική περιοχή

Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε τη βάση του πέους και των όρχεων, όπου ο ιδρώτας και η τριχοφυία μπορούν να συνδυαστούν για να παράγουν μια δυνατή μυρωδιά, τόσο δυσάρεστη όσο και στις μασχάλες σας.

Αυτές οι περιοχές χρειάζονται συχνό πλύσιμο για να αποτρέψετε τη συσσώρευση ιδρώτα, ειδικά καθώς η περιοχή δεν αναπνέει αρκετά για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αφού είναι διαρκώς κλειστή από το εσώρουχο.

Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή μεταξύ της βάσης των όρχεων και του πρωκτού είναι επίσης καθαρή και χωρίς οσμές.

Πηγή: https://www.nhs.uk