Αγάπα, φρόντιζε, νιώσε την στιγμή, μείνε επικεντρωμένος στα σημαντικά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όταν αγαπάμε, φροντίζουμε. Και τι ακριβώς σημαίνει "φροντίζω και προφυλάττω αυτούς που αγαπώ"; Ο καθένας μπορεί να δώσει διαφορετική ερμηνεία στην "φροντίδα" και την "ασφάλεια" ή... μήπως όχι;

Από το φρέσκο φαγητό που θα σερβίρουμε στα παιδιά μας, ως το τηλεφώνημα και την ζεστή αγκαλιά που θα κάνουμε στους γηραιούς γονείς μας, η έκφραση αγάπης προς αυτούς που αγαπάμε, μας κρατάει συγκεντρωμένους σε αυτά που έχουν σημασία στην ζωή: Στην υγεία και την ευζωία των δικών μας ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή, όταν προνοούμε και είμαστε έτοιμοι για τις δυσκολίες της ζωής πριν αυτές μας χτυπήσουν την πόρτα, προστατεύουμε τον εαυτό μας από περιττά άγχη και χαιρόμαστε την καθημερινότητά μας και την «στιγμή». Την κάθε μέρα δηλαδή με τα δικά μας πρόσωπα. Για να την χαρούμε και να την διαφυλάξουμε, όμως, θα πρέπει να έχουμε προνοήσει χρόνια πριν ώστε να έχουμε κάθε είδους «ασφάλεια» και προετοιμασία σε υλικό και ψυχολογικό επίπεδο. Αλλά η προετοιμασία δεν έχει νόημα μόνο σε ορίζοντα ετών αλλά και σε καθημερινά πράγματα, και σε αυτά που θα έρθουν μέσα στο επόμενο διάστημα μπροστά μας…

Δείτε παρακάτω το συγκινητικό βίντεο της εταιρίας Generali Ελλάδας που επέλεξε να αγγίξει αυτή την ιδιαίτερη ανάγκη όλων μας:

Ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι μία από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου οι οποίες μας βοηθούν να ζούμε μια φυσιολογική ζωή. Οι υπόλοιπες είναι η σημαντικότητα, η αγάπη ή σύνδεση, η πρόοδος και η συμμετοχήπροσφορά στους άλλους.

Όπως μας λέει η κλινική ψυχολόγος, συνεργάτιδα του Π.Γ.Ν. «Αιγινήτειο», Ίλια Θεοτοκά, «μας αρέσει να καθόμαστε στον ήλιο και να μαυρίζουμε, ενώ γνωρίζουμε ότι ο ήλιος γερνά το δέρμα και μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις. Στην υπερβολή του, το παράδειγμα αυτό υποδεικνύει την έλλειψη προβολής στο μέλλον και προνοητικής διαχείρισης του μέλλοντος και της ζωής μας. Η μυωπική στάση απέναντι στη ζωή μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα  και να μας οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις.

Το να είμαστε προνοητικοί μας κάνει πιο υπεύθυνους απέναντι στις σχέσεις μας, στην σωματική και ψυχική μας υγεία, στον τρόπο λειτουργίας μας στην καθημερινή ζωή. Όντας προνοητικοί, έχουμε καλύτερη εικόνα του εαυτού μας και κατά συνέπεια αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση μας επιτρέπει να βλέπουμε την καθημερινότητα και τα προβλήματα της σε σωστές βάσεις και να καταστρώνουμε παρόντα και μελλοντικά σχέδια».

Ένα καλό παράδειγμα προβολής στο μέλλον και «ασφάλειας», μας λέει η κ. Θεοτοκά, είναι τα ασφαλιστικά συμβόλαια

Και δεν έχει άδικο καθώς η ηρεμία που μας παρέχει η ασφάλιση παίρνει από τους ώμους μας ένα μεγάλο βάρος και μας αφήνει το περιθώριο να χαρούμε την ζωή μας πιο χαλαρά. Με λιγότερες έννοιες για τα τυπικά, και περισσότερη διάθεση να χαρούμε τα ουσιαστικά.

Μας λέει η κ. Θεοτοκά : «Οι άνθρωποι κάνουν ασφάλειες επειδή, όπως το λέει η λέξη, θέλουν να νιώθουν ασφαλείς. Το να ασφαλίζεται κάποιος  είναι πολύ βολικό και πρακτικό, γλιτώνει από πολλά διαδικαστικά θέματα.  Αποτελεί  την ομπρέλα, το μαξιλάρι ασφαλείας που θα τον προστατεύσει στην έκτακτη και δύσκολη στιγμή.

Οι άνθρωποι δεν διαχειρίζονται εύκολα καταστάσεις κρίσης. Οι καταστάσεις κρίσης συνεπάγονται συχνά  και την εμφάνιση αγχωδών  εκδηλώσεων, κρίσεων πανικού, αλλά και πιο σοβαρών ψυχολογικών συμπτωμάτων και διαταραχών όπως η μετατραυματική διαταραχή άγχους.

Παράλληλα,οι άνθρωποι επιθυμούν το προβλέψιμο, την ρουτίνα. Εάν είναι ασφαλισμένοι νιώθουν σιγουριά ότι σε μια έκτακτη στιγμή, άλλοι θα φροντίσουν για αυτούς και θα νοιαστούν. Όταν ασφαλιζόμαστε για παράδειγμα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έκτακτα προβλήματα, όπως  θέματα υγείας αυτών που αγαπάμε, σοβαρές βλάβες στην περιουσία, καταστροφές από καιρικά φαινόμενα, με μεγαλύτερη ηρεμία, παίρνοντας  σωστότερες και πιο συνετές αποφάσεις που επηρεάζουν θετικά εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας».