Μεταλλαγμένα κουνούπια κατά επιδημιών;

  • Iatropedia
Επιστήμονες σχεδιάζουν να εξαπολύσουν εκατομμύρια μεταλλαγμένα κουνούπια, εφόσον δοθεί η σχετική άδεια, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψουν ενδεχόμενη εξάπλωση ιογενών νόσων.

Η χρήση εκατομμυρίων μεταλλαγμένων κουνουπιών ως «φάρμακο» κατά μολυσματικών ασθενειών όπως ο δάγγειος πυρετός και ο ιός Chikungunya φαντάζει ύστατη λύση καθώς οι αρμόδιες αρχές στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών ξεμένουν από επιλογές. Οι κλιματικές αλλαγές, οι άνεμοι, τα φορτηγά πλοία και οι άνθρωποι συμβάλλουν εξίσου στον κίνδυνο εξάπλωσης ιογενών ασθενειών εξαιτίας των κουνουπιών, απειλώντας ακόμη και το Key West, την νοτιότερη πόλη των ηπειρωτικών ΗΠΑ. Το ανησυχητικό είναι ότι το κουνούπι Αedes aegypti που μεταφέρει τους επικίνδυνους ιούς δείχνει να έχει αναπτύξει αντίσταση σε τέσσερα από τα έξι είδη εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται.

Εδώ μπαίνει η Oxitec: η βρετανική εταιρία βιοτεχνολογίας έχει κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία της αναπαραγωγής κουνουπιών Aedes aegypti που ενσωματώνουν συνθετικό DNA το οποίο, αν και δεν ενέχει σημαντικούς κινδύνους για άλλα ζώα, σκοτώνει όμως τις προνύμφες του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού. Αφού αφαιρέσουν τα θηλυκά μεταλλαγμένα κουνούπια, οι ερευνητές σχεδιάζουν να απελευθερώσουν μόνο αρσενικά, τα οποία δεν ψάχνουν για αίμα όπως τα θηλυκά, προκειμένου να ζευγαρώσουν με μη μεταλλαγμένα θηλυκά και να τους περάσουν το γονίδιο-βόμβα που θα εξολοθρεύσει τις προνύμφες όταν γεννηθούν, μειώνοντας έτσι τον πληθυσμό τους.

Οι επιστήμονες περιμένουν τώρα την έγκριση του αμερικανικού φορέα Τροφίμων και Φαρμάκων για να προβούν στην άφεση των γενετικά τροποποιημένων εντόμων, όμως αυτό είναι ακριβώς που κάνει τις αμερικανικές αρχές εξαιρετικά διστακτικές στο να δώσουν την σχετική άδεια. Ήδη 130.000 άτομα έχουν υπογράψει κατά της πραγματοποίησης του πειράματος αφού η ιδέα και μόνο μεταλλαγμένων πλασμάτων να δαγκώνουν ανθρώπους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές τρομάζει. «Η θεωρία είναι σωστή και μπορεί να σκοτώσει κουνούπια, όμως το θέμα των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών είναι ακανθώδες ζήτημα για την κοινή γνώμη» επισημαίνει ο Φιλ Λουνίμπος του Εργαστηρίου Ιατρικής Εντομολογίας της Φλόριντα.

Αλέξανδρος Θεολόγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως να προστατεύσετε τα παιδιά από τα κουνούπια

Πως τσιμπάει το κουνούπι- Απίστευτο βίντεο