Λοίμωξη του αναπνευστικού: Να πάρω ή όχι αντιβίωση;

  • Iatropedia
Βήχας, πυρετός και πόνος στο στέρνο και το στήθος είναι κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Αν και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πιο διαδεδομένες το χειμώνα και το φθινόπωρο είναι ακόμα παρούσες. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα ύποπτα συμπτώματα και τη θεραπεία των λοιμώξεων του αναπνευστιικού.

.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πολύ συχνές, ιδιαίτερα το φθινόπωρο και το χειμώνα. Οι μολύνσεις στο στήθος μπορεί να είναι σοβαρές και να χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση. Ωστόσο, πολλές μολύνσεις στο στήθος σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους δεν χρειάζονται αντιβιοτικά φάρμακα.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι μολύνσεων του αναπνευστικού:

– Η οξεία βρογχίτιδα είναι μια λοίμωξη των μεγάλων αεραγωγών των πνευμόνων (βρόγχοι). Είναι κοινή και συχνά οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη.

– Η πνευμονία είναι μια σοβαρή λοίμωξη του πνεύμονα.

Τα κύρια συμπτώματα είναι ο βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή και ο πόνος στο στήθος. Μπορεί επίσης να έχετε πονοκεφάλους και πυρετό. Τα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας και της πνευμονίας μπορεί να είναι παρόμοια, αλλά τα συμπτώματα της πνευμονίας είναι σοβαρότερα.

Για να αντιμετωπίσετε μια λοίμωξη του αναπνευστικού:

– Πίνετε πολλά υγρά, για να βοηθήσετε την απόχρεμψη της βλέννας από τους πνεύμονες σας

-Εισπνεύστε ατμό με μέντα ή ευκάλυπτο

– Πάρτε ήπια παυσίπονα ή ασπιρίνη για να αντιμετωπίστε τον πυρετό

Σταματήστε το κάπνισμα.

Μαλακώστε το λαιμό σας με ζεστά ροφήματα με μέλι και λεμόνι.

Η βρογχίτιδα προκαλείται συνήθως από έναν ιό, και σπάνια αντιμετωπίζεται με τη λήψη αντιβιοτικών. Η πνευμονία, σε αντίθεση με βρογχίτιδα, συχνά προκαλείται από ένα βακτήριο και μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με αντιβιοτικά.

Αν η πνευμονία είναι πολύ σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έξυπνα τρικ για να περάσει γρήγορα ο πονόλαιμος!