Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας: Η φυσική δραστηριότητα είναι αναγκαία για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η φυσική δραστηριότητα είναι πλέον αναγκαία για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων, είναι το βασικό μήνυμα της έρευνας που παρουσίασε ο κος Παναγιώτης Βιτάλης από το Πανεπιστήμιο Wolverhampton του Ηνωμένου Βασιλείου, σε σενεργασία με το Πανεπιστήμιο Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), στα πλαίσια του Ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ρευματολογίας, EULAR 2018, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

 

Σε επέκταση προηγούμενων ερευνών της ομάδας μας, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν ήδη υιοθετηθεί από τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ρευματολογίας (EULAR), στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθούν α) η αντίληψη των νοσούντων που έχουν χαρακτηρισθεί με ρευματικές νόσους αναφορικά με την επίδραση της φυσικής δραστηριότητας και β) οι προτιμήσεις των νοσούντων αναφορικά με τις βασικές αρχές (είδος, ένταση, διάρκεια, συχνότητα) και τον τρόπο τέλεσης της φυσικής δραστηριότητας.

197 νοσούντες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν ενήμεροι για τα ευεργετικά οφέλη της φυσικής δραστηριότητας, όπου σύμφωνα με την αντίληψή τους βελτιώνει τρεις βασικούς τομείς υγείας: τη λειτουργική ικανότητα (62.5%), τη ψυχική υγεία (53.5%) και τη γενικότερη υγεία (29.7%).

Όσον αφορά τις προτιμήσεις των νοσούντων σχετικά με τις αρχές και τον τρόπο τέλεσης της φυσικής δραστηριότητας, προέκυψαν τα εξής:

38.1% προτιμάει το κολύμπι
41.7% προτιμάει μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα
49.3% προτιμάει η διάρκειά της να είναι περίπου μία ώρα
45.2% προτιμάει η συχνότητα να είναι 2-3 φορές την εβδομάδα
29.4% προτιμάει η φυσική δραστηριότητα να απαρτίζεται από πρωτόκολλα που θα συνδυάζουν εξατομικευμένες ασκήσεις, θα τελούνται υπό επιτήρηση αλλά και με ομαδικό χαρακτήρα.

Συμπερασματικά:

Δεδομένου ότι καθίσταται αποδεδειγμένη πλέον η ευεργετική αξία της φυσικής δραστηριότητας σε νοσούντες με ρευματικά νοσήματα και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα αναφορικά με την αντίληψη των νοσούντων από την εν λόγω μελέτη, η φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να προωθηθεί πιο ενεργά από τους επαγγελματίες υγείας με γνώμονα τη βέλτιστη αντιμετώπιση της νόσου.

Στοχεύοντας στη δημιουργία επιτυχημένων προγραμμάτων φυσικής δραστηριότητας σε νοσούντες με ρευματικές νόσους, απαιτούνται περισσότερες ποιοτικές μελέτες με αντιπροσωπευτικά δείγματα και δημογραφικά στοιχεία ώστε σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους να καλυφθούν οι εκάστοτε ανάγκες τους και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιή και ενεργό τρόπο ζωής.

Στην έρευνα συμμετείχαν:

Ο κος Παναγιώτης Βιτάλης, MSc., Υποψήφιος Διδάκτωρ Κλινικής Εργοφυσιογίας, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κος Γεώργιος Μέτσιος, Καθηγητής Κλινικής Εργοφυσιολογίας, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Dr.Ian Lahart, Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας της Άσκησης, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κος Γιάννης Κουτεντάκης, Καθηγητής Φυσιολογίας της Άσκησης, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κος Γεώργιος Κήτας, Καθηγητής Ρευματολογίας, Πανεπιστήμιο Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κος Δημήτριος Κούβελας, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Α.Π.Θ.

Η κα Νικολέτα Κουσουρή, Ψυχολόγος, ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 700 μέλη, τα οποία είναι κυρίως άτομα που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε εκείνους που πάσχουν από ρευματικά αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Aντιρευματικού Αγώνα), PARE (Ευρωπαϊκό Σύλλογο Νοσούντων από ρευματικά νοσήματα). Είναι, επίσης, μέλος των LUPUS EUROPE (Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του EUROPEAN PATIENTS FORUM(EPF) και του EURORDIS.