Αποδεσμεύεται ρευστό για φαρμακοποιούς! Συνεχίζεται ο Γολγοθάς για τους ασθενείς

  • Iatropedia
Εκταμιεύονται από τον ΕΟΠΥΥ τα 125 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τους φαρμακοποιούς και για την αποπληρωμή των οφειλών του Απριλίου. Συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για να λάβει τις αποφάσεις του για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Ξεκινά σταδιακά από σήμερα Πέμπτη η αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την άλλη Πέμπτη στις 5 Ιουλίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Οι φαρμακοποιοί παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς δε γνωρίζουν τι θα γίνει με τα χρήματα του επόμενου μήνα και που θα βρίσκονται κάθε φορά τα απαραίτητα κονδύλια. Πάντως η κυβέρνησης σκοπεύει να προχωρήσει ακόμη και σε συμψηφισμό για τα παλαιά χρέη του 2011 ώστε ο κλάδος να σταματήσει τις όποιες κινητοποιήσεις σχεδιάζει στο μέλλον.

Πάντως σήμερα το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αθήνας (ΦΣΑ) θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τι θα προτείνει στη γενική συνέλευση. Οι φαρμακοποιοί μοιάζουν να είναι διχασμένοι καθώς αρκετοί θεωρούν ότι το έχουν «παρατραβήξει» και η ταλαιπωρία των ασθενών είναι τραγική για την περίοδο αυτή, ενώ πολλοί άλλοι θεωρούν ότι δεν αντέχουν οικονομικά και θα πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις.

Μέχρι όμως να αποσαφηνισθεί το θέμα, οι φαρμακοποιοί να αποφασίσουν και η κυβέρνηση να βρει μια μόνιμη λύση για το πρόβλημα της έλλειψης ρευστού, οι ασθενείς θα ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά.

Οι ουρές στα φαρμακεία του Πειραιά συνεχίζονται ενώ οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζουν να υπάρχουν με κίνδυνο ακόμη και τη ζωή πολλών ασθενών.

Όσο για τα χρήματα που έχουν πληρώσει ασφαλισμένοι για να αγοράσουν φάρμακα επειδή δε δίνονταν σκευάσματα με πίστωση στον ΕΟΠΥΥ, αυτά δεν αναμένεται να τα πάρουν πίσω πριν περάσουν 3 μήνες.

Δήμητρα Ευθυμιάδου