Υπουργείο Υγείας: Έκτακτη συνεδρίαση Επιτροπής Εκτάκτων Συμβάντων από Λοιμογόνους Παράγοντες

  • Γιάννα Σουλάκη
Υπουργείο Υγείας
Η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα μας με την εισβολή του κορωνοϊού, προκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση της επιστημονικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Είναι η μέρα που θα κρίνει πολλά για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας, καθώς αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των εξετάσεων των χθεσινών δειγμάτων ανθρώπων που έχουν κριθεί ως «ύποπτοι» για τον κορωνοϊό και εξετάζονται από εχθες σε εργαστήρια της Βόρειας Ελλάδας.

Εν όψει κάποιων πιθανών πρώτων ανησυχητικών αποτελεσμάτων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε συνεδρίαση επιστημόνων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας, στις 10:30 στο Υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η οποία αποτελείται από τους παρακάτω επιστήμονες:

  • Βατόπουλος Άλκης, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ
  • Γαργαλιάνος Παναγιώτης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων
  • Γιαμαρέλλου Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας
  • Γώγος Χαράλαμπος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών
  • Δαΐκος Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ
  • Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
  • Ζαούτης Θεοκλής, Καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας – University of Pennsylvania – School of Medicine
  • Καραΐσκου Αγγελική, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ»
  • Λάγιου Παγώνα, Παθολόγος, Καθηγήτρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Harvard, ΗΠΑ
  • Λαζανάς Μάριος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS
  • Λουρίδα Αθανασία, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ – Α’ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
  • Μαγιορκίνης Γκίκας, Καθηγητής, Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και των εξελίξεων της επιδημίας του κορονοϊού 2019-nCoV
  • Μεντής Ανδρέας, Διευθυντής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Ε.Ι. PASTEUR
  • Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ (πρώην ΕΣΔΥ)
  • Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια Γ’ Παιδιατρικής, Γ.Ν.Θ. «ΑΤΤΙΚΟΝ»
  • Παππά – Κονιδάρη Άννα, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Διευθύντρια Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών & Αιμορραγικών Πυρετών
  • Σαρόγλου Γεώργιος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. τέως Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ
  • Σύψας Νικόλαος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ
  • Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ
  • Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ
  • Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος­-Λοιμωξιολόγος
  • Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ
  • Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας
  • Χατζηχριστοδούλου Χρήστος, Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Κοτανίδου Αναστασία, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας
  • Ζακυνθινός Σπυρίδων, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Αναμένονται νέα αποτελέσματα σήμερα – Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επιστήμονες

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι υγειονομικοί φορείς της χώρας, για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο δεκάδων ύποπτων δειγμάτων και να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν νέες περιπτώσεις ασθενών, που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό και έχουν αναπτύξει τη νόσο COVID-19.

Η έγκαιρη ιχνηλάτηση κρίνεται ζήτημα μείζονος σημασίας για την Δημόσια Υγεία, καθώς τυχόν καθυστέρηση ή αστοχία στον εντοπισμό νέων κρουσμάτων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτατη διασπορά της νόσου του κορωνοϊού και σε αδυναμία ελέγχου και περιορισμού της.

Τα χαρακτηριστικά του νέου κορωνοϊού είναι τέτοια, που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: γνωρίζουμε ότι μεταδίδεται πολύ εύκολα, ενώ συχνά δεν υπάρχουν έντονα συμπτώματα, που θα μπορούσαν να θέσουν σε υποψία και επιφυλακή τους πάσχοντες.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Οδηγός για νοσοκομεία αναφοράς, συμπτώματα και μετάδοση – Βήμα-βήμα τι κάνουμε αν αρρωστήσουμε

Το γεγονός ότι η νόσος δεν προειδοποιεί και παρ’ όλα μεταδίδεται σιωπηλά, είναι και ο λόγος που οι υγειονομικές αρχές της χώρας, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, να εντοπίσουν εγκαίρως τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή η γυναίκα. Πιθανολογείται ότι από τη στιγμή που μπήκε στο αεροπλάνο από το Μιλάνο προς την Θεσσαλονίκη και μέχρι τη στιγμή που πέρασε το κατώφλι του νοσοκομείου ενδέχεται να ήρθε σε επαφή ή ακόμα και να μετέδοσε τη νόσο σε άλλους ανθρώπους.

Δείτε επίσης: Νέες οδηγίες στην Ελλάδα για τη χρήση της μάσκας – Ποιοι τη χρειάζονται και ποιοι όχι!

Η οικογένειά της 38χρονης κάτω από το μικροσκόπιο των αρχών

Η περίπτωση της μικρής κόρης της 38χρονης γυναίκας, όπως και όλη η οικογένειά της, έχει μπει σε διαδικασία διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές. Τους ζητήθηκε να μπουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, κάτι που δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα. Από την οικογένεια έχουν ληφθεί δείγματα, ενώ μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα τα οποία αναμένονται, ζητήθηκε και το προληπτικό κλεισιμο του σχολείου. Στο σχολείο το μικρό παιδί βρέθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, κι ενώ είχε έρθει ήδη σε επαφή με τη μητέρα του που επέστρεψε από το ταξίδι της την Κυριακή. Το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, έκλεισε για σήμερα Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, με κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Παιδείας.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Κλείνει προληπτικά το 105ο Δημοτικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη 

Στο μικροσκόπιο και οι συνεπιβάτες της 38χρονης στην πτήση από Μιλάνο προς αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Στην ιχνηλάτηση των συνεπιβατών που έχουν έρθει σε επαφή αυτές τις δύο ημέρες με τη συγκεκριμένη γυναίκα, προχωρούν οι αρχές και κυρίως των συνεπιβατών της που βρέθηκαν στη συγκεκριμένη πτήση και σε συγκεκριμένες αποστάσεις γύρω της. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας, στο στόχαστρο των ελέγχων μπαίνουν όσοι βρέθηκαν δύο σειρές μπροστά και πίσω από την 38χρονη, καθώς και δεξιά και αριστερά της.

Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται από τους υγειονομικούς υπεύθυνους της Βόρειας Ελλάδας, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνίσταται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.