Υπέρταση: Πως συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας στους μεσήλικες

  • Iatropedia newsroom
υπέρταση
Περίπου 1,18 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, μεταξύ 30 και 79 ετών, ζουν με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι άνθρωποι της μέσης ηλικίας που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, δηλαδή υπέρταση, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, όπως έδειξε μια νέα μελέτη.

Αν και η υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά υπέρτασης σε νεότερους ενήλικες, δηλαδή σε άτομα ηλικίας 20 έως 44 ετών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, προβλήματα με τα νεφρά και τα μάτια και άνοια.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Hypertension Research» διαπίστωσε συγκεκριμένα ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στους μεσήλικες.

Δείτε επίσης: ΠΟΥ: Η υπέρταση κοστίζει 20.000 ζωές το χρόνο στη χώρα μας – Πάσχουν 2,5 εκατ. Έλληνες

Τι έδειξε η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.279 άτομα από 21 έως 95 ετών, που είχαν διαγνωστεί με υπέρταση. Οι επιστήμονες υπολόγισαν για κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά τους παράγοντες κινδύνου άνοιας (CAIDE -Cardiovascular Risk Factors, Aging, and Incidence of Dementia), οι οποίοι περιλαμβάνουν την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, την παχυσαρκία, τη φυσική δραστηριότητα, την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι το 28% των ατόμων ηλικίας 47-53 ετών διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

«Στη μέση ηλικία οι παράγοντες κινδύνου έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο», εξήγησε ο Αγκούστο Βικάριο, καρδιολόγος και επικεφαλής της μονάδας καρδιάς και εγκεφάλου στο Τμήμα Κλινικής Καρδιολογίας στο Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο στο Μπουένος Άιρες, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η υπέρταση στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή, αλλά επειδή η υπέρταση ξεκινά αργότερα, αυτός ο κίνδυνος μειώνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή η αγγειακή νόσος του εγκεφάλου καθυστερεί να αναπτυχθεί και απαιτεί περισσότερα από 10 ή 15 χρόνια για να εκφραστεί κλινικά ως γνωστική νόσος», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι περίπου το 40% όλων των συμμετεχόντων, ανεξαρτήτως ηλικίας, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Δείτε επίσης: Μία απλή αντικατάσταση στη διατροφή μειώνει 40% τον κίνδυνο υπέρτασης

Πρέπει να ελέγχουμε την υπέρταση για να αποφύγουμε τον κίνδυνο άνοιας

«Η μόνη παρέμβαση που έχει αποδειχθεί ότι σταματά ή επιβραδύνει την εξέλιξη των αγγειακών βλαβών του εγκεφάλου σε υπερτασικούς ασθενείς, είναι ο έλεγχος της υπέρτασης με φάρμακα και άλλες θεραπείες. Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 40% των ασθενών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, δεδομένου ότι το 70% των υπερτασικών ασθενών δεν ελέγχει την αρτηριακή τους πίεση ή δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν την ασθένεια, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν καμία θεραπεία», είπε ο δρ Βικάριο.

«Οι γιατροί πρέπει να συμπεριλάβουν τον εγκέφαλο στην κλινική αξιολόγηση των υπερτασικών ασθενών τους προκειμένου να διαστρωματώσουν επαρκώς τον καρδιοαγγειακό και εγκεφαλοαγγειακό κίνδυνο. Ένας απλός και πρακτικός τρόπος είναι η γνωστική αξιολόγηση με τη χρήση νευροψυχολογικών τεστ», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Δείτε επίσης: Πίεση: Ποια είναι τα συμπτώματά της και πότε μπορείτε να σταματήσετε τα φάρμακα

Γιατί η υπέρταση συνδέεται με την άνοια;

Η υπέρταση βάζει «στόχο» κυρίως τρία όργανα: τον εγκέφαλο, την καρδιά και τα νεφρά. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης στα νεύρα του εγεκφάλου συχνά παραβλέπεται και χρήζει περισσότερης μελέτης, εξηγούν οι επιστήμονες.

«Οι έρευνές μας έδειξαν ότι το 30% των υπερτασικών ασθενών έχουν εγκεφαλική αλλά όχι νεφρική ή καρδιακή βλάβη. Για αυτό ο εγκέφαλος των υπερτασικών ασθενών κινδυνεύει. Επειδή η άνοια είναι μια ανίατη αλλά αποτρέψιμη ασθένεια με εκθετική ανάπτυξη, η αγγειακή νόσος είναι ο κύριος παράγοντας σε περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η υπέρταση είναι ο κύριος τροποποιήσιμος παράγοντας αγγειακού κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας», κατέληξε ο δρ.Βικάριο.

Πηγή: ertnews, Medical News Today / Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Οι νευρολογικές παθήσεις είναι πια ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας μας

Διαβάστε επίσης: Άνοια σε νεαρή ηλικία: 5 βήματα για να προφυλαχθείτε