Βακτηριακή κολπίτιδα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

  • Ρούλα Τσουλέα
βακτηριακή κολπίτιδα
Προσβάλλει μία στις τρεις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια συχνή κολπική λοίμωξη που προκαλείται από την υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στον κόλπο.

Εκτιμάται ότι προσβάλλει 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως, ενώ το 50% των γυναικών υποτροπιάζουν εντός  6 μηνών από τη θεραπεία. Είναι πιο συχνή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ωστόσο μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τι προκαλεί τη βακτηριακή κολπίτιδα;

Ο κόλπος  είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, με μία αρμονική κοινότητα βακτηρίων που ζουν σε τέλεια ισορροπία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα «καλά» βακτήρια του κόλπου (οι λεγόμενοι γαλακτοβάκιλλοι) υπερτερούν αριθμητικά των «κακών». Μερικές φορές, όμως, τα «κακά» βακτήρια αναπτύσσονται υπέρμετρα έναντι των «καλών».

Έτσι, ανατρέπεται η ισορροπία των βακτηρίων του κόλπου, οδηγώντας σε βακτηριακή κολπίτιδα. Το βακτήριο που ενοχοποιείται για τις περισσότερες λοιμώξεις βακτηριακής κολπίτιδας είναι η Gardnerella Vaginalis.

Συμπτώματα βακτηριακής κολπίτιδας

Τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσάρεστη κολπική οσμή που θυμίζει μυρωδιά ψαριού (η οποία μπορεί να ενταθεί μετά τη σεξουαλική επαφή).
  • Λεπτόρρευστες, γκριζόλευκες κολπικές εκκρίσεις.
  • Λιγότερο συχνά εμφανίζονται συμπτώματα όπως το κάψιμο κατά την ούρηση και ο κολπικός κνησμός.

Είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Ωστόσο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να κολλήσετε κάποιο ΣΜΝ, όπως τα χλαμύδια. Αυτό συμβαίνει επειδή το pHτου κόλπου γίνεται λιγότερο όξινο και έτσι μειώνεται η φυσική άμυνα του οργανισμού.

Πότε κινδυνεύετε περισσότερο;

Είναι πιο πιθανό να πάθετε βακτηριακή κολπίτιδα εάν:

  • Είστε σεξουαλικά ενεργή (αλλά και γυναίκες που δεν έχουν κάνει σεξ μπορούν να προσβληθούν από βακτηριακή κολπίτιδα).
  • Έχετε αλλάξει σύντροφο.
  • Έχετε σπιράλ (συσκευή αντισύλληψης).
  • Χρησιμοποιείτε αρωματικά προϊόντα μέσα ή γύρω από τον κόλπο σας.

Βακτηριακή κολπίτιδα στην εγκυμοσύνη

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως ο πρόωρος τοκετός ή η αποβολή. Επομένως, εάν είστε έγκυος και έχετε συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας.

Διάγνωση βακτηριακής κολπίτιδας

Αρχικά, γίνεται κλινική εξέταση. Οι χαρακτηριστικές εκκρίσεις και η δυσοσμία στον κόλπο οδηγούν τον γιατρό προς τη διάγνωση μιας πιθανής βακτηριακής κολπίτιδας.

Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση ο γυναικολόγος θα πάρει καλλιέργεια κολπικού υγρού. Το υγρό που συλλέγεται από τον κόλπο αποστέλλεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο για την ανεύρεση του υπεύθυνου μικροβίου.

Αντιμετώπιση βακτηριακής κολπίτιδας

Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με αντιβιοτικά (π.χ. μετρονιδαζόλη, κλινδαμικύνη), είτε με κάποιο φυσικό προϊόν που θα αποκαταστήσει την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας.

Το μειονέκτημα των αντιβιοτικών είναι ότι μαζί με τα επιβλαβή βακτήρια «σκοτώνουν» επίσης και τα ευεργετικά βακτήρια του κόλπου. Έτσι, ύστερα από τη χρήση αντιβιοτικών πολλές γυναίκες επανεμφανίζουν τη λοίμωξη. Ταυτόχρονα, τα αντιβιοτικά έχουν παρενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας θα κρίνει εάν είναι απαραίτητη η χορήγηση τους.

Μια καινοτόμος λύση αντί της αντιβιοτικής παρέμβασης είναι το Multi-Gyn ActiGel. Θεραπεύει αποτελεσματικά τη βακτηριακή κολπίτιδα και βελτιστοποιεί το pH και τη χλωρίδα του κόλπου. Μειώνει οσμές και εκκρίσεις, ενώ έχει άμεση ανακουφιστική δράση. Βάσει μάλιστα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό  «European Obstetrics and Gynaecology», το Multi-Gyn ActiGel αποδείχθηκε μακροπρόθεσμα εξίσου αποτελεσματικό με τη μετρονιδαζόλη για την αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας και των συσχετιζόμενων ενοχλήσεων1. To Multi-Gyn ActiGel είναι ένα φυσικό προϊόν χωρίς γνωστές παρενέργειες.

Πρόληψη βακτηριακής κολπίτιδας

Για την πρόληψη της βακτηριακής κολπίτιδας:

  • Περιορίστε τον αριθμό των ερωτικών σας συντρόφων.
  • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό στη σεξουαλική επαφή.
  • Για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής επιλέξτε ένα ήπιο προϊόν που δεν περιέχει σαπούνι, άρωμα ή άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.
  • Να σκουπίζεστε πάντα από μπροστά προς τα πίσω. Έτσι, αποφεύγεται η μεταφορά βακτηρίων από την περιοχή του πρωκτού προς τον κόλπο.
  • Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά, καθώς μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του κόλπου. Για τον άριστο καθαρισμό του κόλπου προτιμήστε ένα προϊόν που περιέχει φυσικά συστατικά, όπως το Multi-Gyn Vaginal Douche and Tablets.

Να θυμάστε, όταν πρόκειται για την υγεία του κόλπου σας, η γνώση είναι η δύναμή σας. Επομένως ενημερωθείτε, λάβετε προληπτικά μέτρα και απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες. Ειδικά  για τη βακτηριακή κολπίτιδα η σωστή διάγνωση και η χορήγηση κατάλληλης θεραπείας συμβάλλουν στην ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της γυναίκας.

1Bojovic T, Bojovic D, Boyer de La Tour FX et al: First Line Treatment and Relief of Bacterial Vaginosis-related Vaginal Complaints with Metronidazole and Multi-Gyn® ActiGel.  European Obstetrics & Gynaecology Volume 7 • Issue 2 • Autumn 2012 : 102-106

Φωτογραφία: iStock