Τσίχλα: Πόσες θερμίδες περιέχει – Μπορεί να καταστρέψει μια δίαιτα;

  • Γιάννα Σουλάκη
τσίχλα
Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν διάφορες δίαιτες για να χάσουν περιττό βάρος ή για να βελτιώσουν τη γενική τους υγεία. Μπορεί το μάσημα της τσίχλας να καταστρέψει τα καλά αποτελέσματα;

Αποτελεί κοινή απορία όσων επιλέγουν να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διατροφή για να χάσουν βάρος: η τσίχλα καταστρέφει τη δίαιτα;

Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι μασώντας κάτι που δεν έχει πολλές θερμίδες, μπορεί να βοηθηθούν να ξεγελάσουν την πείνα τους.

Άλλοι πάλι χρειάζονται οπωσδήποτε μια τσίχλα για να φρεσκάρουν την αναπνοή τους ή ακόμη και για να βελτιώσουν την στοματική τους υγεία.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε, λένε οι διατροφολόγοι, πώς το μάσημα της τσίχλας μπορεί πράγματι να επηρεάσει τη δίαιτά σας, ενώ η ανοχή στη χρήση της ή η απαγόρευση της εξαρτάται κάθε φορά από το είδος της δίαιτας που ακολουθείτε.

Με λίγα λόγια, κάποια είδη δίαιτας δεν είναι αποτρεπτικά στο μάσημα της τσίχλας, ενώ άλλα μπορεί να μην το επιτρέπουν.

Τσίχλα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει πρόβλημα με το μάσημα της τσίχλας ενώ είστε σε δίαιτα, αρκεί να μην περιέχει καθόλου ζάχαρη και θερμίδες, ώστε να μην “σπάει” τη διατροφή σας και να μην ανατρέπει τα καλά αποτελέσματα.

Ευτυχώς, πολλά είδη τσίχλας παρασκευάζονται από υποκατάστατα ζάχαρης που δεν παρέχουν θερμίδες, επομένως δεν επηρεάζουν τη διατροφή σας.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να δείτε την ετικέτα ώστε να βεβαιωθείτε ότι η τσίχλα που χρησιμοποιείτε δεν περιέχει θερμίδες ή άλλα συστατικά που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα καλά αποτελέσματα της δίαιτάς σας, γιατί ορισμένα ήδη τσίχλας περιέχουν όντως πολλές θερμίδες.

Γενικά, η τσίχλα που δεν περιέχει καθόλου θερμίδες επιτρέπεται στο 100% κατά τη διάρκεια των περισσότερων ειδών δίαιτας, συμπεριλαμβανομένης της διαλειμματικής νηστείας.

Ακόμα, όμως, κι αν μία τσίχλα περιέχει από 3 έως 5 θερμίδες, θα πρέπει να είστε απόλυτα ενήμεροι γι’ αυτό.

Είναι επίσης σημαντικό να προσδιορίζετε τον λόγο για τον οποίο ακολουθείτε συγκεκριμένη διατροφή. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή εάν επιθυμείτε να βελτιώσετε τους δείκτες της υγείας σας είναι σημαντικό να αποφύγετε την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων.

Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, εάν νηστεύετε.

Τι γίνεται με τη νηστεία;

Αν ακολουθείτε μια διατροφή για νηστεία, δηλαδή για θρησκευτικούς λόγους, τότε οι κανόνες αλλάζουν.

Για παράδειγμα, ορισμένα είδη νηστείας επιτρέπουν την κατανάλωση υγρών χωρίς θερμίδες, όπως νερό, τσάι και καφέ, ενώ αλλά απαγορεύουν την κατανάλωση στερεών τροφών. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα η τσίχλα επιτρέπεται, εφόσον δεν περιέχει θερμίδες.

Να σημειωθεί πως η τσίχλα, ακόμα κι αν περιέχει θερμίδες, περιέχει μόνο 3-5 θερμίδες ανά τεμάχιο.

Γι’ αυτό κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν βοηθητικό το μάσημα τσίχλας κατά τη διάρκεια της δίαιτας γιατί βοηθά το άτομο να αντισταθεί στον πειρασμό να ανοίξει το ψυγείο, καθώς μειώνει την “λιγούρα” δίνοντας του την ψευδαίσθηση ότι “χορταίνει”.

Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε δίαιτα και έχετε παρόμοιες απορίες αναφορικά με το εάν επιτρέπονται ή όχι κάποιες δραστηριότητες, το προτιμότερο είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν διατροφολόγο.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως ένας ειδικός μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά για να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής για την απώλεια βάρους, με τρόπο ασφαλή και αποτελεσματικό, ώστε να πετύχετε τους στόχους σας.