Τρεις τρόποι για να νικήσετε τα «winter blues» και να κοιμάστε καλύτερα

  • Iatropedia newsroom
ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΡΟΦΗΜΑ, ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Η χειμωνιάτικη μελαγχολία δεν συνδέεται μόνο με την απώλεια ενέργειας ή ένα αίσθημα κόπωσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να επηρεάσει σοβαρά και τον ύπνο

Όσο μικραίνει η μέρα, πέφτει η θερμοκρασία και βαθαίνει η νύχτα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μας κυριεύσει μια μελαγχολία. Δεν μιλάμε τυχαία, άλλωστε, για «winter blues»…

Όπως γράφει το Forbes, σύμφωνα με μελέτες, η εποχική συναισθηματική διαταραχή επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανούς. Είναι δε τέσσερις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Αλλά η μελαγχολία αυτή δεν συνδέεται μόνο με την απώλεια ενέργειας ή την κόπωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να επηρεάσει σοβαρά και τον ύπνο, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και την ποιότητα ζωής μας.

Όμως, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα πιο χαλαρά και να νικήσουμε τη μελαγχολία.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ασκηθείτε, ακόμα και όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

Μπορεί κάποιες μελέτες να υποστηρίζουν ότι η άσκηση λίγο πριν από τον ύπνο ή κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι χρήσιμη, αλλά η επιστήμη έχει επίσης δείξει ότι κάποιες ασκήσεις όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι ελαφριές διατάσεις αυτές τις ώρες μπορεί να μας βοηθήσουν να ξανακοιμηθούμε.

Το θέμα είναι ποιες ασκήσεις κάνουμε και πώς, αλλά και τι λειτουργεί καλύτερα για το σώμα μας. Ακόμη και το να κάνετε με χαλαρό ρυθμό δουλειές που δεν απαιτούν μεγάλη προσπάθεια (όπως να διπλώσετε ρούχα ή να μαζέψετε την ακαταστασία κλπ.) ή μια άσκηση χαμηλής έντασης μπορεί να βοηθήσει να μας πάρει ο ύπνος.

Επενδύστε σε αιθέρια έλαια – και δημιουργήστε μια ζεστή ατμόσφαιρα

Τα αιθέρια έλαια και η αρωματοθεραπεία μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για άτομα με άνοια και αρθρίτιδα, ή τα οποία πάσχουν από αναπνευστικά, αρτηριακή πίεση και δερματικά. Αλλά βοηθούν επίσης και στον ύπνο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλά για την ευχάριστη αισθητηριακή εμπειρία που προσφέρουν, αρωματίζοντας για παράδειγμα το δωμάτιο στο οποίο βρισκόμαστε. Επιπλέον, όμως, κάθε λάδι εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό, πέρα από το ευχάριστο άρωμα που μπορεί να έχει. Ο κέδος, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία, την ανακούφιση από το στρες, τον ξεκούραστο ύπνο και το άνοιγμα των αεραγωγών, ενώ η λεβάντα μπορεί επίσης να συμβάλει σε έναν ξεκούραστο ύπνο και να βελτιώσει τη διάθεση.

Μπορείτε να βάλετε λίγο λάδι στις αρθρώσεις των παλμών, να τα χρησιμοποιήσετε σε σπρέι ή σε ποτ πουρί ή να προσθέσετε αιθέρια έλαια στα λουλούδια.

Αποκτήστε μια ρουτίνα ύπνου

Το να ακολουθεί κανείς μια σταθερή ρουτίνα πριν από τον ύπνο μπορεί να αλλάξει τα πάντα και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαχειριστείτε την αϋπνία και την υπνική άπνοια.

Η ρουτίνα ύπνου για κάθε άτομο είναι μοναδική και μπορεί να περιλαμβάνει συνήθειες όπως:

  • Το να βάλετε χαλαρωτική μουσική ή ήχους
  • Να κλείσετε όλα τα φώτα και να μείνετε στην απόλυτη σιωπή
  • Να χρησιμοποιείτε αρωματικά κεριά ή να πάρετε κάποιο αρωματικό φυτό
  • Να χρησιμοποιείτε κάποια συσκευή λευκού θορύβου κάθε βράδυ ή όταν είναι απαραίτητο
  • Συμβουλευτείτε, επίσης, τον γιατρό σας σχετικά με φυσικές επιλογές ευεξίας, όπως συμπληρώματα, βιταμίνες/μέταλλα και φυτικά φάρμακα

Το σημαντικό είναι να αδειάσετε το μυαλό σας πριν από τον ύπνο και το βράδυ. Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε ενοχλητικές δραστηριότητες, όπως οι ειδήσεις ή το να σκέφτεστε αγχωτικά θέματα.