Τρεις στους τέσσερις ασθενείς με COVID απομένουν με αϋπνία – Ποιοι κινδυνεύουν

  • Ρούλα Τσουλέα
αϋπνία
Τα ευρήματα μελέτης σε ασθενείς οι οποίοι είχαν περάσει ήπια την COVID. Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτυχθεί αϋπνία, ακόμα και σε ασθενείς οι οποίοι περνούν ήπια την COVID και αναρρώνουν στο σπίτι τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Phenikaa στο Βιετνάμ ανακάλυψαν πως περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις ασθενείς με COVID απομένουν με αϋπνία που μπορεί να επιμείνει για αρκετούς μήνες. Σε σχεδόν μία στις πέντε περιπτώσεις η διαταραχή είναι σοβαρή και επηρεάζει την καθημερινότητα των πασχόντων.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως την διαταραχή αναπτύσσουν με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα οι ενήλικες που υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη. Το ίδιο και όσοι πάσχουν από ορισμένα υποκείμενα χρόνια νοσήματα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Frontiers in Public Health. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η αϋπνία είναι συχνό χαρακτηριστικό της COVID, αλλά οι έως τώρα μελέτες είχαν διεξαχθεί κυρίως σε νοσηλευθέντες ασθενείς. Εκείνοι ήθελαν να δουν εάν είναι συχνή και σε όσους περνούν ήπια τη λοίμωξη στο σπίτι τους.

Έτσι ενέταξαν στη μελέτη τους 1.056 εθελοντές, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει τη λοίμωξη εντός του τελευταίου εξαμήνου πριν την είσοδό τους σε αυτήν. Το 68% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 34 έτη. Το 64% ήταν παντρεμένοι και το σχεδόν 69% είχαν πτυχίο πανεπιστημίου.

Το 20% ήσαν υγειονομικοί και το 16% φοιτητές. Επιπλέον, το σχεδόν 12% έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακές ασθένειες, μεταβολικές παθήσεις,  κατάθλιψη κ.λπ.

Τα ευρήματα

Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις εθελοντές (το 76,1%) ανέφεραν πως η COVID τους προκάλεσε αϋπνία. Ειδικότερα, οι μισοί ξυπνούσαν πιο συχνά τη νύχτα απ’ ό,τι παλαιότερα και το ένα τρίτο είπαν ότι:

  • Δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν
  • Έκαναν χειρότερο ύπνο ή/και
  • Κοιμόντουσαν λιγότερο

Στο 41,5% των περιπτώσεων οι διαταραχές αυτές ήταν ήπιες. Ωστόσο το 22,8% των συμμετεχόντων είπαν ότι η αϋπνία τους ήταν σοβαρή.

Οι επιστήμονες δεν κατόρθωσαν να βρουν ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στη σοβαρότητα που είχαν τα συμπτώματα της COVID και την σοβαρότητα της αϋπνίας. Αυτό, όμως, που διαπίστωσαν ήταν ότι η αϋπνία ήταν πιθανότερη στους εθελοντές με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Τα προβλήματα αυτά μπορούσαν να είναι σωματικά ή ψυχικά.

Όσοι, λ.χ., είχαν υποκείμενη κατάθλιψη, είχαν 3,45 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αϋπνία. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος σχεδόν τετραπλασιαζόταν (αυξημένος 3,93 φορές) σε όσους έπασχαν από αγχώδεις διαταραχές πριν την COVID.

Τι να κάνετε

«Ως ερευνήτρια του ύπνου, έχω γίνει δέκτης πολλών ερωτημάτων και παραπόνων από συγγενείς, φίλους και συναδέλφους, οι οποίοι αντιμετώπισαν διαταραχές ύπνου μετά την COVID», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Huong T. X. Hoang από τη Σχολή Νοσηλευτικής του Phenikaa.

«Εάν έχετε αϋπνία μετά την COVID, μη νομίζετε ότι είναι φυσιολογική. Αν δεν σας ενοχλεί πολύ, πάρτε απλά μέτρα για να την μειώσετε. Παραδείγματος χάριν, προσπαθήστε να χαλαρώνετε πριν τον βραδινό ύπνο, με ένα χλιαρό ντους. Αν όμως επηρεάζει την καθημερινότητά σας, συζητήστε το θέμα με τον γιατρό σας», συνέστησε.

Φωτογραφία: iStock