Τραυματισμός των περιφερικών νεύρων και σοβαρή COVID-19

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
COVID-19
Η πανδημία της νόσου του κορονοϊού (COVID-19) οδήγησε στην αναγνώριση πιθανών μακροπρόθεσμων και απροσδόκητων επιπλοκών, είτε αυτές προκαλούνται άμεσα από την μόλυνση με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορονοϊού 2 (SARS-CoV-2) είτε όχι.

Μια ενδιαφέρουσα νέα μελέτη εξέτασε την εμφάνιση τραυματισμού των περιφερικών νεύρων σε ένα υποσύνολο ασθενών που επέζησαν από σοβαρή COVID-19.

Μια προδημοσίευση της μελέτης είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα medRxiv, εν αναμονή πλήρους επιστημονικής αξιολόγησης. Η πλατφόρμα medRxiv δημοσιεύει προκαταρκτικές επιστημονικές εκθέσεις που δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από ομοτίμους και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να θεωρούνται ως οριστικές, καθοδηγητικές κλινικές πρακτικές/συμπεριφορές, που σχετίζονται με την υγεία, ούτε να αντιμετωπίζονται ως καθιερωμένες πληροφορίες.

Τραυματισμοί περιφερικών νεύρων ως επιπλοκή σοβαρής COVID-19

Τα άτομα που ασθενούν με σοβαρή COVID-19 συχνά εισάγονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και μπορεί να τεθούν σε μηχανικό αερισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παλαιότερες μελέτες σε τέτοιους ασθενείς είχαν επισημάνει ένα φαινόμενο που ονομάζεται “αδυναμία προκληθείσα από ΜΕΘ” (ICU acquired weakness, ή ICU-AW). Αυτό αφορά μια νευρομυϊκή επιπλοκή της σοβαρής COVID-19, που εμφανίζεται ως μέρος των πιθανών σοβαρών επιπλοκών.

Μέχρι στιγμής έχουν περιγραφεί τρεις σχετικές επιπλοκές:

  1. μυοπάθεια κρίσιμης νόσησης
  2. πολυνευροπάθεια που σχετίζεται με κρίσιμη νόσηση
  3. συνδυασμός των πρώτων δύο, που ονομάζεται επίσης νευρομυοπάθεια κρίσιμης νόσησης

Ωστόσο, η ICU-AW συνήθως προκαλεί γενικευμένα και συμμετρικά συμπτώματα.

Αντίθετα, τα εντοπισμένα νευρομυϊκά συμπτώματα θα πρέπει να οδηγήσουν σε υποψία τραυματισμού των περιφερικών νεύρων (peripheral nerve injury, ή PNIs). Αυτός μπορεί να εμφανιστούν παράλληλα με την ICU-AW αλλά συχνά δεν γίνεται αντιληπτός, λόγω της συνεχούς ανάγκης για οξεία περίθαλψη.

Οι πρώτες αναφορές τραυματισμού των περιφερικών νεύρων σε ασθενείς που αναρρώνουν από σοβαρή COVID-19 και υποβάλλονται σε ενδονοσοκομειακή αποκατάσταση, οδήγησαν στην αναγνώριση αυτής της κατάστασης.

Το αποτέλεσμα μετά από έναν τραυματισμό των περιφερικών νεύρων είναι πιο έντονο στην ομάδα επιζώντων από σοβαρή COVID-19, οι οποίοι συχνά έχουν υποκείμενα νοσήματα όπως διαβήτης, παχυσαρκία και μεγάλη ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα άτομα μπορεί να χρειαστεί να ζήσουν με τέτοιους τραυματισμούς των περιφερικών νεύρων, οδηγώντας σε χρόνια αναπηρία έως και στο 16% αυτών.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη περιελάμβανε 32 ασθενείς που επέζησαν από σοβαρή COVID-19 και μετά είχαν τραυματισμούς των περιφερικών νεύρων. Οι περισσότεροι ήταν άνδρες, με μέση ηλικία 53 ετών και μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 33. Διαβήτης και παχυσαρκία αναφέρθηκαν σε ποσοστά 50% και 60%, αντίστοιχα.

Υπήρχαν 63 τραυματισμοί των περιφερικών νεύρων με κυριότερους:

  • στο ινώδες νεύρο (16 περιπτώσεις)
  • στο ωλένιο νεύρο (10 περιπτώσεις)
  • στο ισχιακό νεύρο (9 περιπτώσεις)
  • στο ακτινικό νεύρο (6 περιπτώσεις)
  • μέσο νεύρο (6 περιπτώσεις)

Σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς (17 από τους 32) παρατηρήθηκαν πολλαπλοί τραυματισμοί των περιφερικών νεύρων.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Η απροσδόκητα υψηλή συχνότητα εμφάνισης τραυματισμών των περιφερικών νεύρων σε επιζώντες από σοβαρή COVID-19 σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν χρόνια νευρική βλάβη σε αυτήν την ομάδα ασθενών.

Ο σχηματισμός αιματώματος και η τοποθέτηση κεντρικού ενδοφλέβιου καθετήρα, μπορεί επίσης να προκαλέσει περιστασιακούς τραυματισμούς των περιφερικών νεύρων.

Υποκείμενα νοσήματα, όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επιδεινώσουν τον κίνδυνο μέσω αυξημένων πιθανοτήτων νευροπάθειας σε ασθενείς με σοβαρή COVID-19. Ο άμεσος τραυματισμός από τον κορονοϊό πρέπει να διερευνηθεί, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα από αυτή την άποψη.

Ένας φορητός αισθητήρας πίεσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των τραυματισμών των περιφερικών νεύρων σε αυτούς τους ασθενείς, παρέχοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη συμπίεση των νεύρων στον αγκώνα, που θεωρείται ότι είναι η περιοχή με τον μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού στην σοβαρή COVID-19.

Πηγή: https://www.news-medical.net

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τα επτά συμπτώματα που δείχνουν σχεδόν σίγουρη COVID-19

Το #1 σύμπτωμα ότι οι αλλεργίες σας είναι στην πραγματικότητα COVID-19

COVID-19 και βαφές μαλλιών: Αλλεργικές αντιδράσεις μετά από νόσηση – Τι ξέρουμε μέχρι τώρα και τι να προσέχετε

Η COVID-19 μπορεί να δημιουργήσει αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού στο μέλλον