Το στοματικό διάλυμα ΔΕΝ αποτελεί θεραπεία για την COVID-19

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
στοματικό διάλυμα
Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Penn State υποδηλώνει ότι τα κοινά στοματικά διαλύματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ενδέχεται να “απενεργοποιούν” τους ανθρώπινους κορονοϊούς, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης.

«Ψάχναμε για μια απλή ουσία που να διατίθεται χωρίς συνταγή γιατρού από τα φαρμακεία και να μειώνει την μετάδοση του κορονοϊού», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, δρ. Craig Meyers, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Penn State University.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ορισμένα τέτοια προϊόντα μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην μείωση της ποσότητας του κορονοϊού που υπάρχει στο στόμα των ανθρώπων, πιθανώς μειώνοντας την εξάπλωση της νόσου COVID-19.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Medical Virology.

Σύμφωνα με τον δρ. Meyers, τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά για δύο λόγους: «Ο πρώτος είναι το πόσο καλά ορισμένα προϊόντα απενεργοποίησαν τον ιό. Δεύτερον, το πώς ορισμένα προϊόντα (εκείνα που περιέχουν 1,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου) δεν είχαν καμία επίδραση».

Κορονοϊός και στοματικό διάλυμα: Τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε σχετικά με αυτήν τη μελέτη

Αν και η στοματική κοιλότητα είναι σημαντικό σημεία εισόδου και μετάδοσης για τους κορονοϊούς, ο δρ. Meyers και η ομάδα χρησιμοποίησαν ένα πείραμα για να αναπαράγουν τον τρόπο με τον οποίο ο κορονοϊός αλληλεπιδρά με στοματικά διαλύματα που βρίσκει κανείς στο εμπόριο.

Ο ιός που αναλύθηκε ήταν ο ανθρώπινος κορονοϊός 229e (HCoV-229e) και όχι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί το COVID-19. Δεν συμμετείχαν επίσης ανθρώπινοι συμμετέχοντες σε αυτήν την έρευνα.

Αυτή η μελέτη βασίστηκε στον HCoV-229e, επειδή ήταν άμεσα διαθέσιμος για το πείραμα και γενετικά παρόμοιος με τον ιό SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές εισήγαγαν διαφορετικά στοματικά διαλύματα υπεροξειδίου του υδρογόνου και διάφορες μάρκες στοματικού διαλύματος στο διάλυμα κοροναϊού και επέτρεψαν να αλληλεπιδράσουν με τον ιό για 30 δευτερόλεπτα, 1 λεπτό και 2 λεπτά, προτού αραιώσουν το διάλυμα για να αποτρέψουν περαιτέρω απενεργοποίηση του ιού.

Αυτό έγινε διότι οι οδηγίες χρήσης των στοματικών διαλυμάτων στο εμπόριο είναι η ανάδευση στο στόμα (μπουκώματα-πλύσεις) πρέπει να γίνεται για 30 δευτερόλεπτα, 1 λεπτό και 2 λεπτά, ανάλογα με το προϊόν.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη για το στοματικό διάλυμα και τον κορονοϊό

Τα ευρήματα του δρ. Meyers προσθέτουν σε προηγούμενη έρευνα που εξετάζει πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η στοματική έκπλυση για την απενεργοποίηση του ανθρώπινου κορονοϊού.

Και εκείνη η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Infectious Diseases, βασίστηκε επίσης σε εργαστηριακά ελεγχόμενες συνθήκες και δεν διερεύνησε συγκεκριμένα τον ιό SARS-CoV-2.

Ωστόσο, ο δρ. Meyers και η ομάδα του χρησιμοποίησαν μεγαλύτερους χρόνους επαφής και στοματικά διαλύματα του εμπορίου που δεν είχαν αξιολογηθεί πριν και θεωρεί απαραίτητες τις δοκιμές σε ασθενείς με COVID-19 για την επιβεβαίωση των ευρημάτων.

Αυτές οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συμπερασματικά

Οι ερευνητές διερεύνησαν διαφορετικά στοματικά διαλύματα του εμπορίου, για να βρουν πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι στο να εξουδετερώσουν έναν ιό πολύ παρόμοιο με τον SARS-CoV-2.

Αν και τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ορισμένα τέτοια προϊόντα μπορεί να είναι αποτελεσματικά έναντι ενός ανθρώπινου κορονοϊού, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης ή μετάδοσης, απαιτούνται δοκιμές σε ανθρώπους με θετικούς ασθενείς COVID-19 για να επιβεβαιωθεί πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι ενάντια στον νέο κορονοϊό.

Οι ειδικοί λένε ότι αν και η ιδέα είναι εύλογη, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. Λένε επίσης ότι το στοματικό διάλυμα δεν υποκαθιστά τη χρήση μάσκας για την πρόληψη της εξάπλωσης της COVID-19.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προκαλεί δηλητηρίαση CO2 η παρατεταμένη χρήση μάσκας; Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Αυτά τα δύο συμπτώματα της COVID-19 συνήθως στέλνουν τους ασθενείς στο νοσοκομείο

Κορονοϊός: Η ασπιρίνη προστατεύει από τη σοβαρή νόσο Covid-19