Το ψάρι είναι ασπίδα για τον καρκίνο στο παχύ έντερο

  • Iatropedia
Μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο, αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ψάρι. Η νέα έρευνα Κινέζων επιστημόνων έρχεται να προστεθεί στις τόσες άλλες, που αφορούν τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας, από την κατανάλωση ψαριών.

Οι επιστήμονες από το νοσοκομείο Σι – Τζινγκ έκαναν συγκριτική αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) 41 δημοσιευμένων μελετών από όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, σκανδιναβικές χώρες κ.α.), οι οποίες δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1990 και 2011 και μελέτησαν τη σχέση κατανάλωσης ψαριού και καρκίνου.

Τα ευρήματα της μετα-ανάλυσης δείχνουν ότι η κατανάλωση σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τον καρκίνο του εντέρου, τονίζουν οι ερευνητές. Κατά μέσον όρο, η τακτική κατανάλωση ψαριού μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και αυτό αφού προηγουμένως έχουν απομονωθεί άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η προχωρημένη ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος (βασική αιτία για αυτή τη μορφή του καρκίνου), το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό κ.α.

Ο καρκίνος του παχέως εντέρου λέγεται και ορθοκολικός. Η κατανάλωση ψαριού έχει μεγαλύτερη προστατευτική δράση στο κατώτερο μέρος του παχέος εντέρου στο ορθόν, σε σχέση με το ανώτερο, το κόλον. Όσοι τρώνε το περισσότερο ψάρι, έχουν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο στο ορθόν σε σχέση με όσους τρώνε το λιγότερο ψάρι. Αντίστοιχα, η διαφορά της ωφέλειας είναι πολύ μικρότερη στην περίπτωση του καρκίνου στο κόλον, που είναι μόνο 4%.

Η μελέτη εστιάστηκε κυρίως στην ευεργετική δράση του φρέσκου ψαριού, αν και δεν ήταν σε θέση να επισημάνει συγκεκριμένα είδη ψαριών που είναι πιο ωφέλιμα για το έντερο. Από την άλλη, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τεράστιο ρόλο παίζει και ο τρόπος που μαγειρεύουμε το ψάρι. Για παράδειγμα το μπάρμπεκιου με ψάρια σε έντονη φωτιά, μπορεί τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η ωφέλιμη δράση των ψαριών πιθανώς προέρχεται από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, ιδίως σε ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες. Είναι ασαφές σε ποιον βαθμό οι καταναλωτές ωφελούνται εξίσου αν, αντί για ψάρια, παίρνουν απλώς συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά.

Μια άλλη μελέτη, που εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο, έδειξε ότι όσες γυναίκες τρώνε ψάρι περίπου τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πολύποδες στο έντερο τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στο παχύ έντερο στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

ένας στους έξη καρκίνους είναι κολλητικός

οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας, μπορούν να ξεπεραστούν

λιγότερο θανατηφόρο το μελάνωμα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες

τεστ αίματος προβλέπει τον καρκίνο του μαστού 10 χρόνια πριν εκδηλωθεί