Το πλυντήριο ρούχων εξαπλώνει βακτήρια από την μία πλύση στην άλλη – Είχαν μολυνθεί βρέφη σε νοσοκομείο της Γερμανίας!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πλυντήριο ρούχων
Ένα πλυντήριο ρούχων υποτίθεται ότι απλά καθαρίζει τα ρούχα μας, αλλά μια μελέτη έδειξε ότι μπορεί να φιλοξενεί και να μεταφέρει ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια, που μπορούν να προκαλέσουν κινδύνους για την υγεία.

Πλυντήριο ρούχων: Πώς εξαπλώθηκε το βακτήριο klebsiella oxytoca σε νοσοκομείο της Γερμανίας

Γιατροί σε νοσοκομείο της Γερμανίας πιστεύουν ότι ένα πλυντήριο ρούχων ήταν αυτό που βοήθησε στην εξάπλωση ενός υπερ-ανθεκτικού βακτηρίου σε νεογέννητα και σε παιδιά.

Σύμφωνα με την σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied and Environmental Microbiology, ένας συνηθισμένος έλεγχος σε παιδικό νοσοκομείο στη δυτική Γερμανία το 2012, έδειξε ότι τα νεογέννητα στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών είχαν κολλήσει ένα στέλεχος βακτηρίων που ονομάζεται klebsiella oxytoca. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο και ανθεκτικό στα φάρμακα βακτήριο, το οποίο μάλιστα είχε προσβάλλει επίσης και ένα παιδί στην Παιδιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου.

Τουλάχιστον 14 παιδιά βρέθηκε ότι είχαν κολλήσει το βακτήριο. Ευτυχώς, σε εκείνο το περιστατικό τα βακτήρια δεν προκάλεσαν καμία ασθένεια, αλλά είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία, ουρολοίμωξη και λοιμώξεις τραυμάτων, ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η πηγή της λοίμωξης εντοπίστηκε στο πλυντήριο ρούχων!

Για να ανακαλύψουν την προέλευση της λοίμωξης, οι γιατροί διεξήγαγαν έρευνα. Αρχικά σκέφτηκαν ότι το βακτήριο πέρασε από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, ή από τις μητέρες των νεογέννητων, αλλά τελικά εντόπισαν την πηγή σε ένα απλό, οικιακού τύπου πλυντήριο ρούχων που χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο.

Τα νοσοκομεία συνήθως χρησιμοποιούν ειδικά πλυντήρια και διαδικασίες πλύσης που περιλαμβάνουν πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία και με απολυμαντικά.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά ασυνήθιστη περίπτωση για ένα νοσοκομείο, καθώς αφορούσε ένα οικιακό πλυντήριο ρούχων», σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια Ricarda Schmithausen, από το Ινστιτούτο Υγιεινής και Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης.

Δείγματα από την θήκη απορρυπαντικού και από το λάστιχο της πόρτας του πλυντηρίου βρέθηκαν θετικά στο επικίνδυνο βακτήριο. Η εξάπλωση του βακτηρίου σταμάτησε, όταν το συγκεκριμένο πλυντήριο ρούχων αφαιρέθηκε από το νοσοκομείο.

Πλυντήριο ρούχων: Πώς να αποτρέψετε τη διάδοση παθογόνων παραγόντων κατά την χρήση του

Τα ευρήματα των γιατρών έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο είδος των πλυντηρίων ρούχων, που πρέπει να χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία.

«Η χρήση επαγγελματικών πλυντηρίων ρούχων και ο τακτικός έλεγχος με καταγραφή θερμοκρασίας είναι βασική προϋπόθεση», ανέφερε η Schmithausen και οι συνεργάτες της.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ένα πλυντήριο ρούχων στο σπίτι τους πρέπει επίσης να λαμβάνουν προφυλάξεις, ειδικά όταν πλένουν για άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα. Συνιστάται το πλύσιμο σε υψηλότερη θερμοκρασία, ή με αποτελεσματικά απολυμαντικά για την αποτροπή της μετάδοσης παθογόνων παραγόντων.

Πηγή: https://www.techtimes.com