Το παράδοξο της παχυσαρκίας: Τα περιττά κιλά προστατεύουν από απειλητικές για την ζωή λοιμώξεις!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παχυσαρκία
Το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος είναι συνήθως ταυτόσημο με σοβαρά προβλήματα υγείας και ασθένειες.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να επιβιώσει από δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ υποστηρίζουν, ότι τα άτομα με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις από εκείνα που είναι αδύνατα. Κανονικά, το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος είναι κακός οιωνός. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη ή καρδιακών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης: Μετρήστε περιφέρεια μέσης και Δείκτη Μάζας Σώματος: Έχουν σχέση με πρόβλημα στην καρδιά

“Στο πλαίσιο των περισσότερων ασθενειών, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι μειονεκτήματα. Αυτό ισχύει για διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και, ειδικότερα, για την COVID-19. Σε όλα αυτά ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα. Παραδόξως, σε αυτήν την έρευνα βρήκαμε το αντίθετο, αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Åsa Alsiö από την Ακαδημία Sahlgrenska του πανεπιστημίου Γκέτεμποργκ στην Σουηδία.

Ο ΔΜΣ, μια τιμή που προκύπτει από τον λόγο του ύψους με το βάρος ενός ατόμου, είναι ένα συνηθισμένο μέτρο που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να ελέγξουν εάν ένα άτομο έχει υγιές βάρος.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Για τους περισσότερους ενήλικες:

  • μια υγιής βαθμολογία ΔΜΣ κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24,9
  • πάνω από 25 ένα άτομο θεωρείται υπέρβαρο
  • πάνω από 30 θεωρείται παχύσαρκο

Το φυσιολογικό βάρος οδηγεί σε περισσότερους θανάτους από βακτηριακές λοιμώξεις;

Σε διάστημα εννέα μηνών, οι ερευνητές μελέτησαν 2.196 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για βακτηριακές λοιμώξεις στο νοσοκομείο Skaraborg στην πόλη Skövde της Σουηδίας. Η ομάδα ανακάλυψε ότι ο υψηλός ΔΜΣ συνδέθηκε με αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, στις 28 ημέρες και στο έναν χρόνο μετά την εισαγωγή του ατόμου στο νοσοκομείο, αντίστοιχα.

Στην ομάδα “φυσιολογικού” βάρους, το 26 % των συμμετεχόντων πέθανε εντός ενός έτους από την μόλυνση, έναντι μόλις 9-17 % σε άτομα που ήταν υπέρβαρα έως παχύσαρκα, βάσει ΔΜΣ.

Η μελέτη δεν είναι η πρώτη που διαπίστωσε ότι το σωματικό βάρος μπορεί να παίζει προστατευτικό ρόλο έναντι ορισμένων ασθενειών. Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν “παράδοξο επιβίωσης της παχυσαρκίας”, δηλαδή ότι το υπερβολικό βάρος προσφέρει προστασία έναντι βακτηριακών λοιμώξεων.

“Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς το υπερβολικό βάρος μπορεί να ωφελήσει τον ασθενή με βακτηριακή λοίμωξη ή αν συνδέεται με λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και το πώς αυτές ρυθμίζονται. Απαιτείται περισσότερη γνώση για το πώς το υπερβολικό βάρος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια κατηγορία ασθενών που θα μπορούσε να μελετηθεί είναι άτομα που υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση”, δήλωσε ο δρ. Alsiö.

“Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παχυσαρκία αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Χρειάζονται περισσότερες γνώσεις για να διαλευκανθεί ο τρόπος με τον οποίο το σωματικό βάρος επηρεάζει την άμυνα του σώματος έναντι λοιμώξεων, έτσι ώστε η θεραπεία να εξατομικεύεται”, πρόσθεσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, δε. Gunnar Jacobsson.

Η σχέση του σωματικού βάρους με τον κορονοϊό

Περισσότερες γνώσεις σχετικά με την συσχέτιση βάρους και ασθένειας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην βελτίωση των θεραπειών για άλλες ασθένειες, όπως η COVID-19.

“Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε ότι οι ευάλωτες ομάδες ασθενών και τα υπέρβαρα άτομα έχουν πληγεί σοβαρά. Ίσως η εμπειρία και ο χειρισμός της περίθαλψης ασθενών με βαριές βακτηριακές λοιμώξεις να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση της πρόγνωσης της COVID-19 σε υπέρβαρα άτομα”, καταλήγει ο δρ. Jacobsson.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One.

Πηγές: https://www.gu.se, https://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη και παχυσαρκία

Ενδοσκοπική Γαστροπλαστική: Νέα χειρουργική επέμβαση χωρίς τομές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Γιατί τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη και παχυσαρκία

Κορονοϊός: Τι παρατήρησαν για την παχυσαρκία στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες