Το νο.1 σύμπτωμα όγκου στον εγκέφαλο για το οποίο οι περισσότεροι απλά δεν δίνουν σημασία!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
όγκος στον εγκέφαλο
Επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τόσο περίπλοκος και εμπλέκεται με εκτεταμένες λειτουργίες του σώματος -όπως η όραση, οι σκέψεις, οι κινητικές δεξιότητες και πολλά άλλα- είναι λογικό ότι τα προβλήματα με την λειτουργία του εγκεφάλου μπορούν να εκδηλωθούν με πολύ διαφορετικούς τρόπους και διακριτικά συμπτώματα.

Η απώλεια της ικανότητας ακρόασης με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σημάδι όγκου στον εγκέφαλο. Υπάρχει ένα σύμπτωμα, ωστόσο, που πολλοί μπορεί να μην δώσουν σημασία και το οποίο οι γιατροί λένε ότι μπορεί να είναι ανησυχητικό.

Πρώτα απ’ όλα: Δεν είναι όλοι οι όγκοι του εγκεφάλου καρκινικοί

Ο όρος «όγκος εγκεφάλου» δεν αναφέρεται μόνο σε ένα είδος όγκου. Υπάρχουν περισσότεροι από 120 διαφορετικοί τύποι όγκων που μπορούν να αναπτυχθούν στον εγκέφαλο, ανάλογα με τον ιστό από τον οποίο προέρχονται. Περίπου 30 στους 100.000 ενήλικες στις ΗΠΑ αναπτύσσουν όγκους του εγκεφάλου κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αν και μερικοί εξισώνουν τους όγκους του εγκεφάλου με τον καρκίνο, μόνο περίπου το ένα τρίτο των όγκων του εγκεφάλου είναι καρκινικοί. Αλλά είτε είναι καρκινικοί είτε όχι, οι όγκοι μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία σας, εάν γίνουν αρκετά μεγάλοι ώστε να πιέζουν τα γύρω νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και τους ιστούς.

Τα συμπτώματα ενός όγκου στον εγκέφαλο ποικίλλουν

Ο εγκέφαλός σας μπορεί να σας στείλει προειδοποιητικά σήματα για έναν όγκο με πολλούς τρόπους. “Μερικά κοινά συμπτώματα των όγκων του εγκεφάλου περιλαμβάνουν…

  • πονοκέφαλο
  • δυσκολία μνήμης
  • αλλαγές στην προσωπικότητα
  • αλλαγές στην ομιλίας
  • κακή λήψη αποφάσεων
  • αδυναμία
  • αισθητηριακές αλλαγές
  • κόπωση«

…λέει η δρ. Eva Shelton, παθολόγος στο νοσοκομείο Harvard/Brigham.

Τα αισθητηριακά συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα αίσθημα σαν να σας τρυπούν καρφίτσες και βελόνες, αλλά και μούδιασμα στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα που προκαλείται από έναν όγκο στον εγκέφαλο τείνουν να επηρεάζουν μόνο την μία πλευρά του σώματος. Το σημείο του μουδιάσματος και του μυρμηγκιάσματος θα εξαρτηθεί από το πού βρίσκεται ο όγκος μέσα στον εγκέφαλο.

Αλλαγές προσωπικότητας μπορούν επίσης να προκληθούν από όγκο στον εγκέφαλο. Όταν ένα άτομο διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο, τότε αλλαγές στη συμπεριφορά και τη σκέψη συμβαίνουν συχνά κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνουν ήπια απώλεια μνήμης, εναλλαγές της διάθεσης ή έντονες συναισθηματικές εκρήξεις.

Απώλεια μνήμης: Το σύμπτωμα ενός όγκου στον εγκέφαλο είναι εύκολο να αγνοηθεί

Ένα σύμπτωμα που συνήθως σχετίζεται με τους όγκους του εγκεφάλου είναι ο πονοκέφαλος, αν και η δρ. Lauren Schaff, νευρο-ογκολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) επισημαίνει, ότι αν και οι πονοκέφαλοι είναι πολύ συνηθισμένοι, οι όγκοι του εγκεφάλου δεν είναι. “Όλοι έχουν πονοκεφάλους κάποια στιγμή. Ένας όγκος στον εγκέφαλο δεν πρόκειται να παρουσιαστεί με έναν μόνο πονοκέφαλο που διαρκεί για μερικές ώρες και δεν επανέρχεται ποτέ. Πολλοί υποφέρουν από πρωτοπαθείς διαταραχές κεφαλαλγίας όπου παρουσιάζουν συχνούς πονοκεφάλους”, λέει η δρ. Schaff.

Ένα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα ενός όγκου στον εγκέφαλο, και ένα που μπορεί να αγνοηθεί, είναι η απώλεια μνήμης. “Πολλοί όγκοι εγκεφάλου συμβαίνουν σε ηλικιωμένους και η λήθη είναι ένα από τα συμπτώματα που συχνά δεν δίνουν σημασία διότι την αποδίδουν στα γηρατειά ή την άνοια, προειδοποιεί η δρ. Shelton. “Η μνήμη είναι μια πολυσύνθετη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά συνήθως τα άτομα με όγκους του εγκεφάλου που πιέζουν τον μετωπιαίο λοβό, ο οποίος είναι το εκτελεστικό κέντρο, έχουν την λήθη ως κύριο σύμπτωμα.

Πηγή: https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Αθώο” σύμπτωμα στην ακοή μπορεί να είναι σημάδι για όγκο στον εγκέφαλο! Τι νιώθουν όσοι το παθαίνουν

Αδένωμα υπόφυσης: Τι θα νιώσετε αν αναπτυχθεί όγκος στον εγκέφαλο – Πολύ “αθώα” συμπτώματα

Πονοκέφαλος: Γίνεται να οφείλεται σε όγκο στον εγκέφαλο; Τι απάντησαν ειδικοί από το Johns Hopkins των ΗΠΑ