Το κάπνισμα μας χαζεύει

  • Iatropedia
Οι συνέπειες του καπνίσματος είναι γνωστές. Καταστρέφει όλα τα ζωτικά όργανα του σώματος μας. Καταστρέφει πνεύμονες, καρδιά, αρτηρίες, στομάχι, τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων, τα πάντα. Όμως μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το κάπνισμα βλάπτει επίσης τον εγκέφαλο και τις νοητικές μας ικανότητες...

Οι επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Άλεξ Ντρέγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γήρανσης «Age and Ageing», μελέτησαν περίπου 8.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών και διαπίστωσαν ότι, εκτός από το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία επιδρούν αρνητικά στον εγκέφαλο, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Οι ερευνητές μελέτησαν για 8 χρόνια την υγεία του εγκεφάλου σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μετά τα 50 τους. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα πήραν μέρος και σε μια σειρά από νοητικά τεστ που γινόντουσαν ανά τακτά διαστήματα, τα οποία έδειχναν για τους καπνιστές μια σταθερή πτώση (ελάχιστη μεν αλλά συνεχή) των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Το κάπνισμα εμφανίστηκε ως βασικός παράγων που μείωνε τις επιδόσεις στα νοητικά-γνωστικά τεστ, άρα σχετίζεται με τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Ο επικεφαλής δρ Άλεξ Ντρέγκαν, δήλωσε ότι: “η φθορά του νου προκαλείται από μια σειρά παραγόντων κινδύνου, μεταξύ των οποίων και το κάπνισμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεσήλικες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, για να μειώσουν τον κίνδυνο παρακμής του νου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

τεστ αίματος θα δείχνει πότε θα πεθάνουμε

γιατί ο ασθενής πρέπει να συμμορφώνεται στις οδηγίες του ιατρού του;

τι είναι η «κάρτα καπνιστή» και πως εφαρμόζεται

πως μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα με τον βελονισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν