Το άσθμα μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα και εγκεφαλικό: Δημιουργεί πλάκα στις αρτηρίες!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
άσθμα
Οι ενήλικες με επίμονο άσθμα μπορεί να εμφανίσουν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό συσσώρευσης πλάκας στις κύριες αρτηρίες που οδηγούν στον εγκέφαλο σε σχέση με άτομα χωρίς άσθμα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, βρήκε επίσης υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής σε άτομα με άσθμα, σε σύγκριση με εκείνα που δεν πάσχουν από την πάθηση.

Πώς ακριβώς το άσθμα προκαλεί συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες

Το άσθμα είναι μια αναπνευστική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, όταν οι αεραγωγοί φλεγμαίνουν, συχνά λόγω αλλεργιών. Αυτός ο τύπος χρόνιας φλεγμονής μπορεί να συμβάλλει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Όταν η πλάκα στις αρτηρίες σπάσει, μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Τα αγγεία που μεταφέρουν αίμα μέσω του λαιμού στον εγκέφαλο ονομάζονται καρωτιδικές αρτηρίες.

“Πολλοί γιατροί και ασθενείς δεν συνειδητοποιούν ότι η ασθματική φλεγμονή των αεραγωγών μπορεί να επηρεάσει τις αρτηρίες. Επομένως, για τα άτομα με επίμονη νόσο, η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Matthew C. Tattersall σε δελτίο τύπου. Είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ.

“Η παρουσία και η επιβάρυνση της πλάκας της καρωτίδας είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας μελλοντικών καρδιαγγειακών συμβάντων”, είπε.

Πώς έγινε η έρευνα

Ο δρ. Tattersall και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα υγείας για μια επιλεγμένη ομάδα ενηλίκων που εγγράφηκαν στην αμερικανική Πολυεθνική Μελέτη Αθηροσκλήρωσης (MESA) από το 2000 έως το 2002. Οι συνολικά 5.029 συμμετέχοντες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 61 ετών και δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο κατά την εγγραφή τους στη μελέτη. Είχαν, όμως, κάποιον/κάποιους από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο:

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: περιστασιακό, επίμονο ή καθόλου άσθμα. Η νόσος θεωρήθηκε επίμονη εάν απαιτούσε καθημερινή χρήση φαρμάκων για να διατηρηθούν τα συμπτώματα υπό έλεγχο. Οι εξετάσεις υπερήχων μέτρησαν την πλάκα στις καρωτίδες και στις δύο πλευρές του λαιμού και οι εξετάσεις αίματος μέτρησαν τη φλεγμονή.

άσθμα

Διαπιστώθηκε ύπαρξη πλάκας στις καρωτιδικές αρτηρίες:

  • στο 67% των 109 ατόμων με επίμονο
  • στο 49,5% από τα 388 με περιστασιακό και
  • στο 50,5% στα 4.532 άτομα χωρίς άσθμα

Γενικά:

  • Οι συμμετέχοντες με επίμονο άσθμα είχαν σχεδόν διπλάσια ποσότητα πλάκας από εκείνους με περιστασιακό ή καθόλου.
  • Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες χωρίς άσθμα, εκείνοι με επίμονο είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

“Αυτή η ανάλυση μας λέει ότι ο αυξημένος κίνδυνος για καρωτιδικές πλάκες μεταξύ των ατόμων με επίμονο άσθμα επηρεάζεται πιθανώς από πολλούς παράγοντες”, είπε ο δρ. Tattersall. «Οι συμμετέχοντες με τέτοια μορφή της νόσου είχαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα τους, παρόλο που το άσθμα τους αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή, γεγονός που αναδεικνύει τα φλεγμονώδη χαρακτηριστικά του άσθματος. Γνωρίζουμε ότι τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής οδηγούν σε αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα”, πρόσθεσε.

Άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές, όπως ο λύκος και η αρθρίτιδα, περιλαμβάνονται ως παράγοντες κινδύνου στις οδηγίες των ειδικών για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αυτή η μελέτη προσθέτει στην κατανόηση του πώς οι φλεγμονώδεις ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

“Η αντιμετώπιση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου μέσω προσαρμογών του τρόπου ζωής και της συμπεριφοράς μπορεί να είναι ένα ισχυρό προληπτικό εργαλείο για ασθενείς με πιο σοβαρές μορφές άσθματος”, είπε ο δρ. Tattersall.

Πηγή: https://www.heart.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί το σεξ να προκαλέσει ασθματική κρίση; Τι λένε οι ειδικοί

Σημάδια ότι έχετε αλλεργικό άσθμα

Τι είναι το άσθμα του φούρναρη: Αναπνευστική νόσος που λίγοι γνωρίζουν

Βρογχικό άσθμα: Οι διαφορετικοί τύποι, τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται