Τι είναι το άσθμα του φούρναρη: Αναπνευστική νόσος που λίγοι γνωρίζουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
άσθμα του φούρναρη
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ορισμένα επαγγέλματα προδιαθέτουν (σας κάνουν πιο πιθανό) να αναπτύξετε άσθμα, ή εάν έχετε άσθμα, μπορεί να είναι πιο πιθανό να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Αυτό είναι που ονομάζουμε επαγγελματικό άσθμα. Συμβαίνει όταν η εισπνοή αναθυμιάσεων, σκόνης, ή αερίων στον χώρο εργασίας προκαλεί συμπτώματα άσθματος, όπως βήχα, συριγμό, δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος. Αυτό είναι αρκετά λογικό. Εξάλλου η εισπνοή οποιουδήποτε είδους αναθυμιάσεων, ή αερίων φαίνεται αρκετά επικίνδυνη και η σκόνη είναι μία από τις πιο κοινές αλλεργίες και αιτίες έξαρσης άσθματος.

Ένας τύπος επαγγελματικού άσθματος, ωστόσο, έχει ως αιτία κάτι που φαίνεται λίγο πιο “αθώα” από τα περισσότερα: το αλεύρι!

Τι είναι το άσθμα του φούρναρη

Το άσθμα του φούρναρη, ή αρτοποιού (Baker’s asthma) είναι ένας τύπος άσθματος, μοναδικός για το επάγγελμα των αρτοποιών, καθώς και μυλωνάδων σιτηρών. Αυτά τα επαγγέλματα συγκαταλέγονται σε μια λίστα με πληθυσμούς “υψηλού κινδύνου” για την ανάπτυξη άσθματος. Τα άτομα με προϋπάρχον άσθμα, ή αλλεργία, οικογενειακό ιστορικό και καπνιστές συγκαταλέγονται μεταξύ των ατόμων με υψηλότερο κίνδυνο για επαγγελματικό άσθμα, όπως και εκείνοι που εργάζονται τακτικά με ερεθιστικά του πνεύμονα (ουσίες που προκαλούν άσθμα).

Το άσθμα του φούρναρη προκαλείται από την εισπνοή αλεύρων και δημητριακών (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, σόγια, φαγόπυρο), πρόσθετα και ένζυμα που προστίθενται στο ψωμί και άλλα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στα αρτοποιεία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αυγά ή σκόνη αυγών, σουσάμι, μαγιά και ξηρούς καρπούς και αλλεργιογόνα μη τροφών, όπως ακάρεα σκόνης και σπόρους μούχλας. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι αυτά είναι αρκετά κοινά αλλεργιογόνα.

Η καθημερινή έκθεση στην εργασία σε τέτοιες ουσίες σημαίνει ότι τα συμπτώματα του άσθματος θα επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας και συχνά υποχωρούν το Σαββατοκύριακο. Γενικά, οποιαδήποτε συμπτώματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη που συνδέει τα αναπνευστικά προβλήματα με τον χώρο εργασίας.

Άσθμα του φούρναρη: Πρόληψη

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν βήματα που μπορούν να ληφθούν για να αποφευχθεί το άσθμα του φούρναρη:

  • Η χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού (όπως μάσκα) μπορεί να αποτρέψει την εισπνοή της συντριπτικής πλειοψηφίας των σωματιδίων από σκόνη, αλεύρι, ή άλλες ουσίες.
  • Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται άλευρα με χαμηλή σκόνη, καθώς και υγρά ένζυμα (όχι σε σκόνη) για το ψήσιμο.
  • Εξασφαλίστε καλό αερισμό στο αρτοποιείο, ή στο χώρο εργασίας.
  • Χρησιμοποιήστε ένα νωπό πανί για το ξεσκόνισμα για να πιάσει τη σκόνη αντί να την ανακατέψετε. Το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα μπορεί επίσης να είναι καλύτερο από το σκούπισμα με κοινή σκούπα.
  • Κάντε τεστ αλλεργίας για τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στο αρτοποιείο, για να προσδιοριστεί τυχόν ευαισθησία σας σε αυτό.
  • Προσπαθήστε να μην κάνετε κινήσεις που προκαλούν νέφη σκόνης και αλεύρων στην ατμόσφαιρα του εργαστηρίου και σκουπίζετε τακτικά με νωπό πανί τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε.
  • Εάν έχετε άσθμα, ενημερώστε τον εργοδότη, τον προϊστάμενό σας και τους συναδέλφους σας για το άσθμα σας και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν πού κρατάτε τη συσκευή εισπνοής σας.

Με τις κατάλληλες προφυλάξεις, είναι εφικτή η διαχείριση των συμπτωμάτων του άσθματος του αρτοποιού ή άλλων επαγγελματικών συμπτωμάτων άσθματος, ώστε να μπορείτε να παραμείνετε στον χώρο εργασίας και στο επάγγελμά σας που έχετε επιλέξει.

Άσθμα του φούρναρη: Η πρόληψη είναι κλειδί

Στην περίπτωση του άσθματος του αρτοποιού, ή άλλων τύπων επαγγελματικού άσθματος, τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για την τροποποίηση του εργασιακού περιβάλλοντος με την μείωση, ή την εξάλειψη των πυροδοτών άσθματος, καθώς και την παροχή υπηρεσιών για άτομα με άσθμα, δεν μπορούν μόνο να κάνουν την εργασία πιο υγιή για τους εργαζόμενους που έχουν διαγνωστεί με άσθμα , αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών νέων διαγνώσεων.

Πηγή: https://asthma.net

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρογχικό άσθμα: Οι διαφορετικοί τύποι, τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Άσθμα: Πώς να προστατεύσετε τους πνεύμονές σας – Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Άσθμα: Ποια τρόφιμα μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση

Γιατί το άσθμα χειροτερεύει τη νύχτα