Τι σημαίνει αν έχετε μια ελιά που “σας τρώει” – Πότε η φαγούρα είναι καρκίνος του δέρματος

  • Iatropedia newsroom
Καρκίνος του δέρματος
Οι ελιές (ή σπίλοι) του δέρματος είναι κάτι φυσιολογικό. Συνιστούν το αποτέλεσμα της ανάπτυξης του δέρματος σε εστιασμένα σημεία, αντί σε μία ευρύτερη περιοχή. Οι περισσότερες ελιές είναι ακίνδυνες, αλλά μερικές φορές γίνονται καρκινικές.

Καρκίνος του δέρματος – Οι ελιές είναι καφέ, ή μαύρες και μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα. Οι περισσότερες αναπτύσσονται στην πρώιμη παιδική ηλικία και στην πρώιμη ενηλικίωση. Ένα άτομο μπορεί να έχει μέχρι 40 ελιές μέχρι την στιγμή που ενηλικιώνεται.

Οι σπίλοι μπορούν να αλλάξουν, αλλά η αλλαγή είναι πολύ αργή. Μπορούν να αλλάξουν χρώμα, μέγεθος, σχήμα, ή να αναπτύξουν τρίχες. Κάποιες δεν αλλάζουν ποτέ, ενώ άλλες σιγά-σιγά εξαφανίζονται. Όλες αυτές οι συμπεριφορές θεωρούνται φυσιολογικές εάν συμβαίνουν σταδιακά και σε διάρκεια πολλών ετών.

Τι προκαλεί φαγούρα σε μια ελιά του δέρματος;

Οι περισσότεροι σπίλοι δεν είναι καρκινικοί. Αυτοί που είναι καρκινικοί θα φαίνονται αρκετά διαφορετικοί στην όψη από άλλους στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμφανίζονται πριν από την ενηλικίωση.

Διάφορες αιτίες μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα) σε μια ελιά του δέρματος.

Οι κνησμώδεις ελιές μπορεί να σχετίζονται με την χρήση νέων προϊόντων, όπως απορρυπαντικά ρούχων, λοσιόν, ή σαπούνια. Ή μια κνησμώδης, ερεθισμένη ελιά θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας χημικής ουσίας, που έχει έρθει σε επαφή με το δέρμα.

Θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας να ελέγξει την ελιά στην οποία έχετε φαγούρα, ακόμη και αν θεωρείτε ότι ξέρετε την αιτία. Αν και σπάνια, αυτή η φαγούρα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του δέρματος.

Φυσιολογικοί σπίλοι έναντι μη φυσιολογικών σπιλών

Οι φυσιολογικές κρεατοελιές είναι συνήθως μικρές, στρογγυλές κηλίδες στο δέρμα που έχουν χρώμα καφέ ή μαύρο. Είναι είτε ανυψωμένες (σαν μικρά εξογκώματα), είτε επίπεδες, έχουν ομοιόμορφη όψη και είναι ίδιες σε όλο τους το εμβαδόν.

Μια ελιά θα μπορούσε να θεωρηθεί ανώμαλη εάν το χρώμα και η υφή της δεν είναι ομοιόμορφα, ή αν άλλαξε πρόσφατα στην όψη της. Για παράδειγμα, ένας γιατρός θα πρέπει να κληθεί να ελέγξει μια ελιά, αν ήταν επίπεδη και ξαφνικά έγινε σαν εξόγκωμα στο δέρμα.

Άλλα χαρακτηριστικά των μη φυσιολογικών σπιλών περιλαμβάνουν:

  • η περιφέρειά της (ως σχήμα) είναι ακανόνιστη
  • έχει περισσότερα από ένα χρώματα
  • είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από την γόμα ενός μολυβιού
  • έχει αλλάξει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο σε σχέση με το πώς ήταν

Φυσικά, δεν σημαίνει ότι αν μια ελιά είναι μη φυσιολογική, ή αν σας προκαλεί φαγούρα, ότι είναι και καρκινική. Αλλά αν έχετε μια ελιά που βγάζει υγρό, σας προκαλεί φαγούρα, αιμορραγεί, ή έχει αλλάξει από φυσιολογική σε μη φυσιολογική, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για εξέταση.

Καρκίνος του δέρματος: Μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι ένας από τους συνηθέστερους καρκίνους του δέρματος στους Καυκάσιους πληθυσμούς, όπως ο ευρωπαϊκός. Εμφανίζεται περίπου σε 1 στους 38 ανθρώπους γι’ αυτούς τους πληθυσμούς.

Ο κίνδυνος μελανώματος αυξάνεται με την ηλικία, ενώ η ηλικία των 63 ετών είναι ο μέσος όρος ηλικίας όπου και διαγιγνώσκεται. Αλλά οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι, μπορεί να διαγνωστεί με αυτόν τον τύπο καρκίνου του δέρματος.

Το μελάνωμα είναι ένας από τους σοβαρότερους καρκίνους του δέρματος, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα.

Μια αλλαγμένη ελιά είναι το πρώτο σημάδι ότι κάτι μπορεί να είναι λάθος. Το μελάνωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στην ανάπτυξη νέων σπίλων.

Οι αλλαγές των σπίλων μπορεί να σχετίζονται με το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ή την υφή τους. Τα μελανώματα συνήθως δημιουργούν μαύρες και μαύρες-μπλε περιοχές μέσα σε μία ελιά ή σε άλλες δερματικές αναπτύξεις.

Τα πρόσθετα δερματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • πληγές που δεν θεραπεύονται
  • αλλαγή χρώματος, ερυθρότητα ή διόγκωση στο περιβάλλον δέρμα
  • φαγούρα, τρυφερότητα ή πόνος στην ελιά, ή στο περιβάλλον δέρμα

Το μελάνωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα μάτια και να προκαλέσει θολή όραση, σκοτεινά σημεία στην ίριδα, ή απώλεια της όρασης. Η ίριδα του ματιού είναι η λεπτή, στρογγυλή δομή που ελέγχει το μέγεθος και την έκταση της κόρης και την ποσότητα φωτός που φτάνει στον αμφιβληστροειδή. Η ίριδα είναι επίσης υπεύθυνη για το χρώμα των ματιών.

Καρκίνος του δέρματος: Άλλα είδη που προκαλούν φαγούρα

Οι μη-μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος μπορεί να προκαλέσουν πολλαπλές, ασυνήθιστες αλλοιώσεις του δέρματος που μπορεί να είναι κνησμώδεις και να σας πονούν.

Κάποιοι μπορεί να μοιάζουν με κρεατοελιές, αλλά τείνουν να είναι νέες δερματικές αναπτύξεις. Μερικές αυξήσεις στο δέρμα μπορεί ακόμη και να μοιάζουν με πληγές, ή κονδυλώματα.

Το 2014, οι ερευνητές από το Temple University διαπίστωσαν ότι μέχρι και το 37% των αλλοιώσεων από τον καρκίνο του δέρματος προκαλούν φαγούρα και περίπου το 28% συνοδεύονται από πόνο.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων, δύο τύποι καρκίνων του δέρματος πέραν του μελανώματος, προκαλούν φαγούρα συχνότερα από το μελάνωμα.

Καρκίνος του δέρματος: Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Είναι επίσης ο πιο συχνά διαγνωσμένος τύπος καρκίνου στις Η.Π.Α.

Ένα τέτοιο καρκίνωμα αναπτύσσεται σε μέρη του δέρματος που εκτίθενται πολύ έκθεση στον ήλιο, όπως το πρόσωπο και ο λαιμός. Αν εντοπιστεί αρκετά νωρίς, μπορεί να θεραπευτεί.

Καρκίνος του δέρματος: Καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων

Είναι ο δεύτερος συνηθέστερος τύπος καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος.

Είναι το αποτέλεσμα της ανώμαλης κυτταρικής ανάπτυξης, που προκύπτει από τα πλακώδη κύτταρα ή από κύτταρα που καλύπτουν τα ανώτερα στρώματα του δέρματος.

Εμφανίζεται ως κόκκινα μπαλώματα, ανυψωμένα μπαλώματα και ανοικτές πληγές στο δέρμα ενός ατόμου.

Όταν εντοπιστεί νωρίς, το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων είναι θεραπεύσιμο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ωστόσο, μπορεί να εισβάλει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί ή να μετασταθεί σε κοντινούς λεμφαδένες, απομακρυσμένους ιστούς και όργανα και μπορεί να γίνει θανατηφόρο. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις μετάστασης ενός τέτοιου καρκινώματος είναι σπάνιες.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com