Τι σχέση έχει το χιούμορ με την… κοκαΐνη;

  • Iatropedia
Αρχικά θα μπορούσατε να απαντήσετε με σιγουριά “Καμία” και πραγματικά εκ πρώτης όψεως το χιούμορ δεν έχει καμία σχέση με ένα σκληρό ναρκωτικό όπως είναι η κοκαΐνη. Λέμε εκ πρώτης όψεως, διότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κοκαΐνη και το χιούμορ, έχουν ένα κοινό...

Και τα δυο ενεργοποιούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της ευφορίας. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ύστερα από μελέτη των εγκεφάλων εθελοντών, βρήκαν ότι ενεργοποιούνται τα “κέντρα επιβράβευσης” στον εγκέφαλο. Δηλαδή με το χιούμορ νιώθουμε τόσο καλά, όπως όταν αποκτούμε χρήματα, ή βλέπουμε μια ωραία γυναίκα. Στα ίδια σημεία δρα και η κοκαΐνη. Μόνο με μια σημαντική διαφορά, το χιούμορ δίνει ζωή ενώ η κοκαΐνη, εθίζει και σκοτώνει.

Παρακολουθώντας τις μαγνητικές εγκεφάλων των εθελοντών την ώρα που διάβαζαν κάποιο αστείο κόμικ. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο γεγονός, ότι με το χιούμορ, στις συγκεκριμένες περιοχές, εμφανίζεται “έκρηξη” ντοπαμίνης, μιας ουσίας που δρα ως νευροδιαβιβαστής και η οποία προκαλεί ευεξία και ευφορία.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι παλαιότερες μελέτες ίσως είχαν αποτύχει να ανιχνεύσουν την ενεργοποίηση των κέντρων επιβράβευσης επειδή οι αναλύσεις τους δεν ήταν λεπτομερείς και δεν χρησιμοποίησαν τόσο ισχυρές απεικονιστικές συσκευές λειτουργικού μαγνητικούσυντονισμού.

Η συμβουλή μας είναι μια. Να γελάτε και να βάλετε το χιούμορ στη ζωή σας και μακρυά από όλα τα ναρκωτικά. Οι τεχνητοί “παράδεισοι” τελειώνουν γρήγορα…