Τι σχέση έχει η χιονόπτωση με τις… καρδιακές προσβολές!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χιονόπτωση
Τις μέρες που ρίχνει πολύ χιόνι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων μειώνονται, σε σχέση με τις μέρες χωρίς χιόνι.

Όμως δύο μέρες μετά την έντονη χιονόπτωση, οι εισαγωγές αυξάνονται σημαντικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την ερευνήτρια του Τμήματος Βιοστατιστικής Τζένιφερ Μπομπ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας «American Journal of Epidemiology», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 433.000 άτομα, που είχαν εισαχθεί σε μεγάλα νοσοκομεία κατά τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο έως Απρίλιο) την περίοδο 2010-2015.

Διασπιστώθηκε ότι δύο μέρες μετά την έντονη χιονόπτωση, οι νοσοκομειακές εισαγωγές καρδιαγγειακής αιτιολογίας ήταν αυξημένες κατά 23% σε σχέση με τις μέρες χωρίς χιόνι. 

Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο για καρδιαγγειακά αίτια ήσαν περισσότερες τις μέρες με μέτριο χιόνι (12 έως 25 εκατοστά), παρά τις μέρες με πολύ χιόνι (πάνω από 25 εκατοστά). Ακόμη, ήταν αυξημένες κατά 18% κατά μέσο όρο στη διάρκεια της εβδομάδας μετά από μια μέτρια χιονόπτωση, σε σχέση με τις μέρες χωρίς χιόνι.

Από την άλλη, οι εισαγωγές για διάφορες παθήσεις λόγω του κρύου καιρού αυξάνονταν κατά περίπου 4% τις μέρες με πολύ χιόνι (πάνω από 25 εκατοστά), σε σχέση με τις μέρες που δεν είχε χιονίσει.

«Καθώς το παγκόσμιο κλίμα αλλάζει, οι χιονοπτώσεις μπορεί να γίνουν συχνότερες και πιο έντονες. Το να γνωρίζουμε τη σχέση ανάμεσα στο χιόνι και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα μας βοηθήσει να βρούμε τρόπους για να προστατεύσουμε καλύτερα τη δημόσια υγεία στη διάρκεια ενός πολύ κρύου χειμώνα», δήλωσε η Μπομπ.

Οι ερευνητές επεσήμαναν, επίσης, ότι πιθανώς έχουν υποτιμηθεί μέχρι σήμερα οι κίνδυνοι για την υγεία από τις χιονοπτώσεις. Μια εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι, όταν χιονίζει, οι άνθρωποι με καρδιαγγειακά προβλήματα αποφεύγουν να βγουν έξω. Όμως όταν το πολύ χιόνι σταματήσει, τότε το αποτολμούν και αυτό μπορεί να επιδεινώσει την υγεία τους ή και να αποβεί μοιραίο.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει πλήρως τους βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων μια έντονη χιονόπτωση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακό επεισόδιο όπως ένα έμφραγμα. Εν μέρει ο κίνδυνος οφείλεται στην προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος για να φτυαρίσει το χιόνι έξω από το σπίτι ή το αυτοκίνητό του. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το φτυάρισμα μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά περισσότερο και από ένα καρδιολογικό τεστ κόπωσης.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδιά: Τα 11 συμπτώματα που απαγορεύεται να αγνοήσετε!

Προσοχή: Μην τρώτε ΠΟΤΕ το χιόνι που έστρωσε έξω – Δείτε γιατί!

Πώς ξέρουμε ότι η χοληστερόλη προκαλεί καρδιακή νόσο [vid]

Αυτές είναι οι 20 κορυφαίες τροφές για την καρδιά [πίνακας]

Έμφραγμα – καρδιακή ανακοπή: Τι θα νιώσετε λίγο ΠΡΙΝ σας συμβεί