Μην τρώτε το χιόνι που έστρωσε έξω – Δείτε γιατί!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χιόνι
Οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έφεραν χιόνια σε πολλές περιοχές της χώρας και πολλοί βγαίνουν στο χιόνι για να παίξουν μαζί με τα παιδιά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, παιδιά και ενήλικες, δεν διστάζουν να πιάσουν λίγο φρέσκο χιόνι και να το φάνε. Αυτό όμως είναι λάθος!

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science: Processes & Impacts, δείχνει ότι δεν πρέπει ποτέ να τρώτε το χιόνι.

Το χιόνι «απορροφάει» σωματίδια στην ατμόσφαιρα

Η αιτία πίσω από αυτή την οδηγία είναι ότι έχει αποδειχτεί πως το χιόνι δρα ως ένα είδος “απορροφητικού υλικού” για τα μικροσκοπικά σωματίδια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα και είναι βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως εκείνα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που τρώτε το χιόνι είναι ουσιαστικά σαν να τρώτε λίγη από τη ρύπανση της πόλης!

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας “αόρατος δολοφόνος” με 3,3 εκατομμύρια άτομα να πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως από την εισπνοή τοξικών πτητικών σωματιδίων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Μόνο η Κίνα, αντιπροσωπεύει τα 1,4 εκατομμύρια από αυτούς τους θανάτους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει μια επιστημονική έκθεση σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει πρόσφατα από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Οργανισμός θα προβεί σε ανακοίνωση “έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία” σχετικά με το φαινόμενο αυτό.

Ως εκ τούτου, το να γνωρίζετε για τους ρύπους στην ατμόσφαιρα της περιοχής που κατοικείτε είναι σημαντικό. Πρέπει να έχετε πάντοτε στο νου σας ότι η βροχή και το χιόνι απορροφούν με την κάθοδό τους προς το έδαφος πολλά επικίνδυνα μικροσωματίδια. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που η ατμόσφαιρα “καθαρίζει” μετά από βροχή ή/και χιονόπτωση.

Πώς έγινε η έρευνα

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, αποφάσισε να ερευνήσει τη δυνατότητα του χιονιού να απορροφάει αυτές τις ρύπων.

Αφότου δημιούργησαν έναν ειδικό “περιβαλλοντικό θάλαμο” προσομοίωσης συνθηκών χιονόπτωσης, εν συνεχεία πρόσθεσαν τεχνητά μέσα στον θάλαμο αυτό διάφορους συνδυασμούς ρύπων, που βρίσκονται συνήθως σε εξατμίσεις αυτοκινήτων. Έτσι ήταν σε θέση να εξετάσουν και να μετρήσουν σε ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου το κατά πόσο οι ρυπογόνοι παράγοντες εγκλωβίζονται ή όχι στο χιόνι. Μαζί με τον οργανικό άνθρακα, τα επίπεδα των τοξικών ρύπων, όπως το βενζόλιο, το τολουόλιο, το αιθυλοβενζόλιο και το ξυλόλιο μέσα στο χιόνι μετρήθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε εργαστηριακή “χιονόπτωση”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με μόλις μία ώρα έκθεσης στην γεμάτη ρύπους ατμόσφαιρα, το χιόνι στο έδαφος περιέχει πολύ αυξημένα επίπεδα επικίνδυνων τοξικών σωματιδίων. Αυτό σημαίνει ότι το χιόνι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο κάθαρσης της ατμόσφαιρας από τη ρύπανση των καυσαερίων αυτοκινήτων.

Όσο για το τι συμβαίνει όταν λιώνουν τα χιόνια; Οι ρύποι είτε παραμένουν στο νερό, είτε δραπετεύουν και πάλι στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: http://www.iflscience.com