Τι να κάνετε όταν δεν υποχωρεί ο πονοκέφαλος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πονοκέφαλος
Οι πονοκέφαλοι τάσης -ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου- μπορεί να έχουν διάρκεια από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες, αλλά μερικές φορές διαρκούν ακόμη και μέρες.

“Συνήθως, ένας πονοκέφαλος που διαρκεί περισσότερο από μια ημέρα και σχεδόν παραλύει κάθε άλλη σας δραστηριότητα είναι ημικρανία”, λέει ο ειδικός στον πονοκέφαλο δρ. Peter Goadsby, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. “Η μέση διάρκεια για την ημικρανία είναι περίπου μία ημέρα”, επισημαίνει.

Για να καταλάβετε γιατί ο επίμονος πονοκέφαλος δεν υποχωρεί, θα πρέπει να προσδιορίσετε τον τύπο του πονοκεφάλου που έχετε και τι μπορεί να τον πυροδοτεί.

Πονοκέφαλος τάσης: Αιτίες

Η κεφαλαλγία τάσης συνήθως χαρακτηρίζεται από ήπιο έως μέτριο πόνο που μοιάζει με σφιχτή ταινία γύρω από το κεφάλι.

Οι αιτίες αυτών των πονοκεφάλων δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που τους βιώνουν μπορεί να έχουν αυξημένη ευαισθησία στον πόνο. Οι πονοκέφαλοι τάσης προκαλούνται συχνότερα από το στρες.

Υπάρχουν δύο τύποι πονοκεφάλων τάσης και έχουν διαφορετική διάρκεια:

  1. Επεισοδιακός: Τα επεισόδια μπορεί να διαρκέσουν από 30 λεπτά έως μία εβδομάδα και να συμβαίνουν λιγότερο από 15 ημέρες τον μήνα για τουλάχιστον τρεις μήνες.
  2. Χρόνιος: Διαρκεί για ώρες, μπορεί να είναι συνεχής και να εμφανίζεται 15 ή περισσότερες ημέρες τον μήνα για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Πότε ο σοβαρός πονοκέφαλος μπορεί να είναι κάτι επείγον

Αν και ο μακράς διαρκείας πονοκέφαλος μπορεί να είναι κουραστικός, είναι πιθανό να μην είναι σοβαρός, λέει ο δρ. Goadsby: “Το να έχεις μια κρίση πονοκεφάλου που διαρκεί περισσότερο από μια μέρα δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι τρομερό”, λέει.

Περιστασιακά, όμως, οι πονοκέφαλοι και η ημικρανία μπορεί να υποδηλώνουν μια σοβαρή ιατρική κατάσταση, όπως όγκος στον εγκέφαλο, ανεύρυσμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια ή συμπτώματα:

  • Απότομος, σοβαρός πονοκέφαλος (στην ημικρανία, μπορεί να είναι κεραυνοβόλος)
  • Κεφαλαλγία με πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, ψυχική σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις, διπλωπία, αδυναμία, μούδιασμα ή δυσκολίες στην ομιλία
  • Πονοκέφαλος μετά από τραυματισμό στο κεφάλι, ειδικά εάν επιδεινωθεί
  • Χρόνιος πονοκέφαλος που είναι χειρότερος μετά από βήχα, σωματική προσπάθεια, καταπόνηση ή ξαφνική κίνηση
  • Νέα κεφαλαλγία μετά την ηλικία των 50 ετών

Πώς αντιμετωπίζεται ο μακροχρόνιος πονοκέφαλος

Ακόμα κι αν δεν είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση, ένας πονοκέφαλος που επιμένει μπορεί να επηρεάσει πραγματικά την ποιότητα της ζωής σας. Για παράδειγμα, τα άτομα με ημικρανία γνωρίζουν ότι όταν αρχίσει ο πόνος μπορεί να χάσουν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι παραγωγικού χρόνου εργασίας ή οικογένειας.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο που διαρκεί πολύ:

  • Για τον πόνο: Εάν δεν έχετε συνταγή και βασίζεστε σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για πονοκεφάλους τάσης, ακολουθήστε προσεκτικά τις συστάσεις για τη δόση. Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση αναλγητικών που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο από υπερβολική χρήση φαρμάκων. Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί ένα φάρμακο για τον πονοκέφαλο ή τον πόνο της ημικρανίας, πάρτε την ποσότητα που έχει συστήσει ο γιατρός σας.
  • Ξεκουραστείτε και χαλαρώστε: Οι διαταραχές ύπνου και η ημικρανία έχουν αμφίδρομη σχέση. Η αϋπνία είναι πιο πιθανή εάν έχετε ημικρανία και η ημικρανία είναι πιο πιθανή εάν δεν κοιμάστε αρκετά. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, η ξεκούραση και η χρήση τεχνικών χαλάρωσης μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.
  • Λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε: Εάν ο πονοκέφαλος διαρκεί για περισσότερο από μία ημέρα, ίσως χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους σας ενώ αναρρώνετε.

Πηγή: https://www.everydayhealth.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είχε πονοκεφάλους επί χρόνια – Πήγε σε οφθαλμίατρο και διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο!

Πονοκέφαλος πίσω από τα μάτια: Αίτια και αντιμετώπιση

Πάνω από το 50% παγκοσμίως έχει πονοκεφάλους και το 14% ημικρανίες

Rebound πονοκέφαλος: Τα παυσίπονα μπορεί να προκαλέσουν φαύλο κύκλο πονοκεφάλων