Είχε πονοκεφάλους επί χρόνια – Πήγε σε οφθαλμίατρο και διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γλοίωμα
Ένας άνδρας που έχει διαγνωστεί καρκίνο στον εγκέφαλο είπε ότι ένα ραντεβού με έναν οφθαλμίατρο-οπτομέτρη του έσωσε τη ζωή.

Ο Matt Voice, 40 ετών, πρώην μηχανικός από το Ηνωμένο Βασίλειο, βίωνε πονοκεφάλους και ζαλάδες για επτά χρόνια, από την ηλικία των 32 ετών.

Τον Απρίλιο του 2020, οι πονοκέφαλοι του Voice έγιναν βασανιστικοί, άρχισε να καταρρέει απροσδόκητα και έβλεπε “μαύρους κύκλους” στο οπτικό του πεδίο. Είχε ένα επεισόδιο, ενώ οδηγούσε, όταν ένιωσε πολύ άρρωστος και η όρασή του έγινε τόσο θολή που αναγκάστηκε να σταματήσει στην άκρη του δρόμου.

«Άρχισα να υποφέρω με επιληπτικές κρίσεις και το φως έσβηνε στα μάτια μου. Ήταν φρικτό για τα παιδιά μου (Mason και Darcy, 11 και 15 αντίστοιχα) να με βλέπουν έτσι», είπε ο ίδιος.

Ο Voice είπε ότι οι γιατροί πίστευαν ότι η συσκότιση και οι αλλαγές στην όρασή του προκλήθηκαν από προβλήματα με την αρτηριακή του πίεση.

Ωστόσο, καθώς η όρασή του χειροτέρευε, ο Voice έκλεισε ένα ραντεβού με οπτομέτρη, το οποίο παραλίγο να ακυρωθεί λόγω των περιορισμών της COVID-19 εκείνη την περίοδο.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, ο οπτομέτρης βρήκε προειδοποιητικά σημάδια ότι θα μπορούσε να έχει όγκο ή εγκεφαλική αιμορραγία!

γλοίωμα

Ο Matt Voice μαζί με τα παιδιά του

Ένα γλοίωμα προκαλεί διάφορα συμπτώματα καθώς ο όγκος πιέζει τον εγκέφαλο

Ο οπτομέτρης παρέπεμψε τον Voice σε μια οφθαλμολογική κλινική σε τοπικό νοσοκομείο και τον Μάιο του 2020 διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα είχε αστροκύτωμα (astrocytoma), το οποίο αναπτύσσεται σε κύτταρα που περιβάλλουν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο.

“Μου είπαν ότι ήταν στην αριστερή και στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου μου και ότι θα γινόταν επιθετικό”, είπε ο Voice.

Τα αστροκυτώματα είναι ένας τύπος καρκίνου του εγκεφάλου που ονομάζεται γλοίωμα. Περίπου το 33% των καρκίνων του εγκεφάλου είναι γλοιώματα. Οι καρκίνοι του εγκεφάλου είναι σπάνιοι γενικώς.

Τα γλοιώματα προκαλούν συμπτώματα πιέζοντας τον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό. Τα πιο κοινά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν με καθυστέρηση και να είναι ήπια, περιλαμβάνουν:

  • πονοκεφάλους
  • επιληπτικές κρίσεις
  • αλλαγές προσωπικότητας
  • αδυναμία στα χέρια, στο πρόσωπο ή στα πόδια
  • προβλήματα στην ομιλία
  • έμετο
  • απώλεια όρασης
  • ζάλη

Ο Voice είπε: “Χαίρομαι που πήγα σε οφθαλμίατρο. Διαφορετικά δεν νομίζω ότι θα ήμουν εδώ για τα παιδιά μου”.

Χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί μέρος του όγκου, που είχε φτάσει σε μέγεθος γροθιάς!

Τον Ιούλιο του 2020, ο Voice υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του 70% του όγκου στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου του. Στη συνέχεια έκανε εντατική ακτινοθεραπεία για 6 εβδομάδες, ακολουθούμενη από τρεις συνεδρίες χημειοθεραπείας μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, όταν πλέον δεν μπορούσε να την αντέξει άλλο.

γλοίωμα

Ο 40χρονος μετά από την χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μέρους του όγκου στον εγκέφαλο

“Έχασα όλα μου τα μαλλιά και το έβλεπα στα παιδιά μου ότι είχα αρχίσει πια να με κοιτάζουν διαφορετικά”, είπε ο ίδιος.

Αν και ο καρκίνος του είναι υπό έλεγχο τώρα, ο Voice έχει βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης και προβλήματα κινητικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να εργαστεί ως μηχανικός, χρησιμοποιεί ανελκυστήρα σκάλας και ζει με την μητέρα του, η οποία είναι νοσοκόμα.

Περιμένει τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας για να δει αν ο όγκος του έχει μεγαλώσει.

“Απλώς προσεύχομαι κάθε φορά να μην έχει μεγαλώσει ξανά”, είπε.

Πηγή: https://www.insider.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όγκος στο κεφάλι: Πώς θα τον καταλάβετε – Ποιοι κινδυνεύουν

Καρκίνος στον εγκέφαλο: Τι έδειξε μεγάλη έρευνα για τα κινητά τηέφωνα

Ο μεγαλύτερος όγκος εγκεφάλου στην ιστορία! Τον αφαίρεσαν γιατροί στην Ινδία [pic]

Αδένωμα υπόφυσης: Τι θα νιώσετε αν αναπτυχθεί όγκος στον εγκέφαλο – Πολύ “αθώα” συμπτώματα