Rebound πονοκέφαλος: Τα παυσίπονα μπορεί να προκαλέσουν φαύλο κύκλο πονοκεφάλων

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πονοκέφαλος
Όταν μας πιάνει πονοκέφαλος, οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε ένα παυσίπονο χάπι χωρίς συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη, ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη ή αναλγητικά φάρμακα με καφεΐνη.

Για κάποιους όμως ο πονοκέφαλος μοιάζει να υποχωρεί αλλά να επανέρχεται σε ένα φαύλο κύκλο που είναι εξαντλητικός.

Αυτό συμβαίνει όταν δεν ακολουθείτε τις οδηγίες στην συσκευασία, ή του γιατρού. Διότι τότε τα παυσίπονα φάρμακα μπορεί να γίνονται αιτία για τον λεγόμενο rebound πονοκέφαλο.

Πώς προκαλείται ο rebound πονοκέφαλος

Όταν το αναλγητικό εξασθενεί, ο οργανισμός σας μπορεί να έχει μια αντίδραση στέρησης, ωθώντας σας να πάρετε περισσότερο φάρμακο, κάτι που οδηγεί σε άλλον έναν πονοκέφαλο. Και έτσι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται μέχρι να αρχίσετε να έχετε καθημερινούς πονοκεφάλους με πιο συχνό και πιο έντονο πόνο.

Αυτό το σύνδρομο rebound πονοκεφάλων είναι ιδιαίτερα συχνό εάν το φάρμακό σας περιέχει καφεΐνη. Η καφεΐνη συχνά περιλαμβάνεται σε πολλά αναλγητικά, για να επιταχύνει τη δράση των άλλων συστατικών. Αν και μπορεί να είναι χρήσιμη, η καφεΐνη στα φάρμακα, μαζί με τις άλλες πηγές που παίρνετε (καφές, τσάι, αναψυκτικά, σοκολάτα κ.α.) κάνει πιο πιθανό να έχετε rebound πονοκεφάλους.

Στην περίπτωση των πονοκεφάλων ημικρανίας, ο ρυθμός που επανέρχεται ο πονοκέφαλος ποικίλλει πολύ ανάλογα με τον τύπο του φαρμάκου που χρησιμοποιείτε. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τη σωστή χρήση.

Η υπερβολική χρήση παυσίπονων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εθισμό, πιο έντονο πόνο όταν το φάρμακο τελειώνει και άλλες σοβαρές παρενέργειες.

Rebound πονοκέφαλος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οποιοδήποτε άτομο με ιστορικό πονοκεφάλων τάσης και ημικρανιών μπορεί να παρουσιάσει rebound πονοκεφάλους, εάν πάρει υπερβολικές δόσεις παυσίπονων φαρμάκων.

Rebound πονοκέφαλος: Ποια φάρμακα μπορεί να τον προκαλούν

Πολλά κοινά αναλγητικά, όταν τα παίρνετε σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν τέτοιους πονοκεφάλους. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ασπιρίνη
  • Φάρμακα για την ανακούφιση των ρινικών κόλπων
  • Ακεταμινοφαίνη
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη
  • Ηρεμιστικά για τον ύπνο
  • Κωδεΐνη και συνταγογραφούμενα φάρμακα με ναρκωτικές ουσίες
  • Φάρμακα τριπτάνης για την ημικρανία, όπως η ναρατριπτάνη, η σουματριπτάνη, η ζολμιτριπτάνη και άλλα
  • Συνδυαστικές θεραπείες για τον πονοκέφαλο χωρίς ιατρική συνταγή που περιέχουν καφεΐνη
  • Φάρμακα με εργοταμίνη

Μικρές ποσότητες αυτών των φαρμάκων την εβδομάδα είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Αλλά πολλοί παίρνουν μεγαλύτερες, ή/και συχνότερες δόσεις. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε πιο ήπιους πονοκεφάλους μεν, οι οποίοι δεν υποχωρούν ποτέ, δε.

Δεν είναι καλή ιδέα να παίρνετε μεγαλύτερες δόσεις από αυτά τα φάρμακα, ούτε και να παίρνετε την κανονική ποσότητα πιο συχνά. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον πονοκέφαλο και να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Rebound πονοκέφαλος: Ποια είναι η θεραπεία

Συνήθως, οι πονοκέφαλοι θα ελέγχονται ευκολότερα όταν σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο, ή παίρνετε σταδιακά χαμηλότερες δόσεις. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ζητήσει να καταγράψετε τα συμπτώματα του πονοκεφάλου σας, πόσο συχνά τα έχετε και πόσο διαρκούν, καθώς και ποια φάρμακα παίρνετε, τη δόση του φαρμάκου και πόσο συχνά τα παίρνετε.

Μερικοί μπορεί να χρειαστεί να “αποτοξινωθούν” με στενότερη ιατρική παρακολούθηση. Επομένως είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν ειδικό στον πονοκέφαλο. Τα άτομα που λαμβάνουν μεγάλες δόσεις ηρεμιστικών υπνωτικών, συνδυαστικών χαπιών πονοκεφάλου που περιέχουν ηρεμιστικά, ή ναρκωτικά φάρμακα, όπως η κωδεΐνη και η οξυκωδόνη, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν ενώσω ξεκινήσουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης από τα παυσίπονα.

Μετά τις πρώτες εβδομάδες της αποτοξίνωσης, μπορεί να έχετε περισσότερους πονοκεφάλους. Αλλά τελικά, θα εξαφανιστούν και θα επιστρέψουν, όπως ήταν παλιά.

Μπορεί να προληφθεί ο rebound πονοκέφαλος;

Μπορείτε να αποτρέψετε αυτούς τους πονοκεφάλους, όταν χρησιμοποιείτε παυσίπονα σε περιορισμένη βάση και μόνο όταν πραγματικά τα χρειάζεστε. Μην τα χρησιμοποιείτε περισσότερο από μία ή δύο φορές την εβδομάδα εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει προληπτικά ένα φάρμακο που θα αποτρέψει τους πονοκεφάλους και προορίζεται να λαμβάνεται καθημερινά χωρίς να προκαλεί rebound πονοκέφαλο. Αυτό θα μείωνε την αποτοξινωτική θεραπεία που απαιτείται αργότερα.

Επίσης, αποφύγετε την καφεΐνη, ενώ παίρνετε αναλγητικά, ειδικά φάρμακα που περιέχουν ήδη καφεΐνη. Για τις ημικρανίες, που χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών φαρμάκων και προσεγγίσεων θεραπείας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χρήσης του συνδυασμού φαρμάκων σας, για να αποφύγετε το φαινόμενο των rebound πονοκεφάλων.

Πηγές: https://www.webmd.com, https://www.mayoclinic.org, https://www.medicalnewstoday.com, https://www.health.harvard.edu

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φάρμακα που προκαλούν πονοκεφάλους

Πονοκέφαλος: Κάντε αυτό ΠΡΙΝ πάρετε κάποιο παυσίπονο

Πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού: Όλες οι πιθανές αιτίες – Τα συμπτώματα ότι πρέπει να σας δει γιατρός

Ημικρανία με αύρα: Τι γνωρίσματα έχει – Παράγοντες που την πυροδοτούν και ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση