Τι μπορεί να συμβαίνει εάν παρατηρήσετε αυτές τις αλλαγές στον τρόπο που περπατάτε

  • Ρούλα Τσουλέα
βάδιση
Τι μπορεί να συμβαίνει εάν παρατηρήσετε μετά τα 50 ή τα 60 αλλαγές στο βηματισμό ή στην κίνηση των χεριών σας.

Η άνοια συνήθως διαγιγνώσκεται μετά την ανάπτυξή της, όταν προκαλεί χαρακτηριστικά συμπτώματα. Ωστόσο χρόνια νωρίτερα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη βάδιση που μπορεί να αποτελούν «προάγγελο» της ανάπτυξή της.

Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς ανθρώπους που συσχετίζουν την άνοια με την απώλεια της μνήμης και την αλλαγή της συμπεριφοράς. Ωστόσο η νόσος προκαλεί και πολλά άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων και κινητικών και προβλημάτων αντίληψης.

Η Dr. Gill Livingston, καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ηλικιωμένων στο University College του Λονδίνου (UCL), εξηγεί ποιες είναι οι αλλαγές στη βάδιση που πρέπει να έχουμε το νου μας.

Επιδείνωση της αίσθησης της κατεύθυνσης

Αν χάνετε συχνά την αίσθηση της κατεύθυνσης όταν περπατάτε, αυτό ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη επικείμενης άνοιας. Μελέτη που δημοσίευσαν πριν από λίγες μέρες οι επιστήμονες του UCL έδειξε πως πολλοί πάσχοντες από ήπια νοητική διαταραχή υπερεκτιμούν τις στροφές που πρέπει να κάνουν. Έχουν επίσης μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αίσθηση της κατεύθυνσης.

Διαβάστε ακόμα Σας δυσκολεύουν οι στροφές όταν περπατάτε; Ποια μπορεί να είναι η αιτία

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στα πολύ πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα αντικείμενα που βλέπουν. Βλέπουν λ.χ. τρισδιάστατα τα αντικείμενα των δύο διαστάσεων ή σε δύο διαστάσεις τα τρισδιάστατα αντικείμενα», λέει η Dr. Livingston. «Η δυσαρμονία αυτή μπορεί να τους κάνει να παρεκκλίνουν από την διαδρομή τους, παρότι προσπαθούν να μείνουν στον δρόμο τους. Ή μπορεί να τους κάνει να σκοντάφτουν σε αντικείμενα που νομίζουν ότι είναι επίπεδα».

Πιο αργός ρυθμός

Μία άλλη ύποπτη ένδειξη είναι όταν η βάδιση γίνεται με ολοένα πιο αργό ρυθμό. Μεγάλη αυστραλιανή μελέτη εξέτασε την ταχύτητα βάδισης 17.000 ατόμων, ηλικίας άνω των 65 ετών.

Όσοι παρουσίαζαν μείωση του ρυθμού βάδισης κατά 5% ή περισσότερο ετησίως, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν τελικά με άνοια.

Αλλαγή του διασκελισμού

Η αλλαγή στον διασκελισμό κατά την βάδιση επίσης είναι ύποπτη για άνοια. Μελέτες έχουν δείξει πως οι ασθενείς με άνοια έχουν αυξημένες πιθανότητες να κάνουν ολοένα μικρότερα βήματα. Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να αρχίσουν να περπατούν με πιο ανοιχτά πόδια. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί είναι συχνά αυτά τα μοτίβα βαδίσεως στους ασθενείς με άνοια.

Αλλαγή στην ταλάντωση των χεριών

Ο τρόπος με τον οποίο κινεί κάποιος τα χέρια του κατά τη βάδιση επίσης μπορεί να είναι δηλωτικός της άνοιας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της ταλάντωσης των χεριών μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη της νόσου.

Η Dr. Gill εξηγεί ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται στην ακούσια προσπάθεια που καταβάλλουν οι πάσχοντες για να διατηρήσουν την ισορροπία τους. «Για να κρατήσουν το σώμα τους ίσιο και να διατηρήσουν την ισορροπία τους, οι ασθενείς χρησιμοποιούν τα χέρια τους. Έτσι, τα κινούν περισσότερο αλλά πιο κοντά στο σώμα τους, μειώνοντας το εύρος της ταλάντωσης», αναφέρει.

Φωτογραφία: iStock