Σας δυσκολεύουν οι στροφές όταν περπατάτε; Ποια μπορεί να είναι η αιτία

  • Ρούλα Τσουλέα
Αλτσχάιμερ
Τι ανακάλυψαν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL). Από ποια ηλικία είναι αυτό επικίνδυνο.

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τη διαδρομή τους όταν πηγαίνουν κάπου με τα πόδια, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Χρησιμοποιώντας συσκευές εικονικής πραγματικότητας κατέγραψαν τα λάθη που έκαναν κατά την πλοήγησή τους στον χώρο εθελοντές που είχαν διαγνωστεί με ήπια νοητική διαταραχή (MCI). Κατ’ αυτήν, ο ασθενής αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα με τη μνήμη του, αλλά αυτά δεν διαταράσσουν ακόμα την καθημερινότητά του. Η ήπια νοητική διαταραχή συχνά αποτελεί προάγγελο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) συνέκριναν τις επιδόσεις τους με εκείνες νεαρών εθελοντών και υγιών συνομηλίκων τους. Τα ευρήματά τους δημοσιεύουν στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους 31 νεαρούς εθελοντές, μέσης ηλικίας 21 ετών. Οι 23 εξ αυτών ήσαν γυναίκες. Συμμετείχαν επίσης 36 υγιείς ηλικιωμένοι, μέσης ηλικίας 68 ετών (οι 25 ήταν γυναίκες). Τέλος, συμμετείχαν και 43 πάσχοντες από ήπια νοητική διαταραχή. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 71,4 έτη και οι 14 ήταν γυναίκες.

Όλοι οι εθελοντές φορούσαν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και έκαναν αληθινές κινήσεις. Έπρεπε να διασχίσουν περπατώντας μία εικονική διαδρομή που αποτελείτο από δύο ίδιους δρόμους που ενώνονταν με μία στροφή. Στην πρώτη φάση της μελέτης, τη διαδρομή προσδιόριζαν κώνοι.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές έπρεπε να επιστρέψουν στην αρχική θέση τους, είτε με τη βοήθεια μόνο της μνήμης τους είτε χρησιμοποιώντας «σημάδια» στη διαδρομή τους.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι πάσχοντες από ήπια νοητική διαταραχή υπερεκτιμήσουν συνεχώς τη στροφή στη διαδρομή τους. Είχαν επίσης μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αίσθηση της κατεύθυνσης.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών που δείχνουν ότι τα προβλήματα με την πλοήγηση στο χώρο αποτελούν σημαντική πρώιμη ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Andrea Castegnaro, από το Ινστιτούτο Νοητικής Νευροεπιστήμης του UCL.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι της πλοήγησης που επηρεάζονται ιδιαιτέρως στα άτομα με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ», είπε. «Οι εθελοντές μας συνεχώς υπερεκτιμούσαν την στροφή στη συγκεκριμένη διαδρομή και είχαν αυξημένη μεταβλητότητα στην αίσθηση της κατεύθυνσής τους. Με άλλα λόγια, όταν τους ζητούσαμε να στρίψουν μερικές φορές, εκείνοι νόμιζαν ότι είχαν στρίψει πολύ περισσότερες».

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, ήταν ότι οι υγιείς ηλικιωμένοι της μελέτης δεν αντιμετώπιζαν ανάλογη δυσκολία. Το εύρημα αυτό σημαίνει πως η συγκεκριμένη δυσκολία δεν είναι απόρροια της ηλικίας, αλλά χαρακτηριστικό γνώρισμα του Αλτσχάιμερ.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί πως αυτά είναι τα πρώτα σχετικά ευρήματα», έσπευσε να διευκρινίσει ο Dr. Castegnaro. «Προσπαθούμε ήδη να τα επαληθεύσουμε σε περαιτέρω μελέτες».

Φωτογραφία: iStock