Τι είναι η «κλοπή ανοσίας» και πώς κάποιες λοιμώξεις μπορούν να μας κάνουν πιο ευπαθείς σε άλλες

  • Iatropedia newsroom
Η «κλοπή ανοσίας» δεν είναι ιατρικός όρος. Χρησιμοποιείται, ωστόσο, για να περιγράψει τη θεωρία ότι ο SARS-CoV-2 «κλέβει» την ανοσία ενός οργανισμού
Η «κλοπή ανοσίας» δεν έχει να κάνει με τη μειωμένη ανοσία απέναντι σε βακτήρια και ιούς που επέρχεται από την έλλειψη έκθεσης σε αυτά τα παθογόνα

Η λοίμωξη από την COVID-19 μπορεί να ενισχύσει την ανοσία σας στον ιό, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσετε από άλλες ασθένειες;

Αυτή είναι η θεωρία που διατυπώνεται σε μια νέα επιστημονική εργασία που δημοσιεύθηκε στο JAMA Medical News and Perspectives, η οποία εξετάζει μια πιθανή σχέση μεταξύ της COVID και της πρόσφατης αύξησης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Ο όρος «κλοπή ανοσίας» χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό το φαινόμενο, αν και δεν έχει μελετηθεί ακόμη καλά σε αυτή τη φάση. Τι είναι λοιπόν η «κλοπή ανοσίας» και πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για αυτήν;

Τι είναι η «κλοπή ανοσίας»;

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η «κλοπή ανοσίας» δεν είναι ιατρικός όρος. Χρησιμοποιείται, ωστόσο, για να περιγράψει τη θεωρία ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την COVID-19, «κλέβει» την ανοσία ενός οργανισμού, αφήνοντας κάποιους που είχαν τον ιό πιο ευάλωτους σε άλλες λοιμώξεις.

Η «κλοπή ανοσίας» δεν έχει να κάνει με τη μειωμένη ανοσία απέναντι σε βακτήρια και ιούς που επέρχεται από την έλλειψη έκθεσης σε αυτά τα παθογόνα (όπως συνέβη, για παράδειγμα, με τα lockdowns για την COVID-19, που οδήγησαν σε έξαρση της γρίπης και του RSV).

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο στο περιοδικό Family Medicine and Community Health περιγράφει λεπτομερώς την έννοια της «κλοπής της ανοσίας».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 61,4 εκατομμύρια ασθενείς στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 1,7 εκατομμυρίων παιδιών ηλικίας έως 5 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν COVID-19 διέτρεχαν «σημαντικά αυξημένο κίνδυνο» να προσβληθούν από λοίμωξη από RSV στη συνέχεια σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν προηγούμενη λοίμωξη από COVID-19.

«Είναι πιθανό το ανοσοποιητικό σας σύστημα να μην είναι φυσιολογικό μετά την COVID-19», λέει ο Δρ Thomas Russo, καθηγητής και ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστήμιο του Buffalo στη Νέα Υόρκη. «Το καλύτερο παράδειγμα αυτού είναι σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς – τείνουν να παθαίνουν υπερλοιμώξεις που μπορεί να τους αρρωστήσουν σοβαρά», προσθέτει.

Ωστόσο, ο εν λόγω καθηγητής δεν είναι λάτρης της χρήσης της λέξης «κλοπή».

«Η ανοσία είναι κάτι που αναπτύσσουμε και όχι κάτι που κλέβει κάποιος ή πρέπει να επιστραφεί», επισημαίνει.

Ο Δρ William Schaffner, λοιμωξιολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, λέει ότι η ιδέα της κλοπής της ανοσίας είναι μια «συναρπαστική υπόθεση», αλλά σημειώνει ότι δεν υποστηρίζεται αρκετά επιστημονικά σε αυτήν τη φάση.

Ωστόσο, λέει ότι υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε, όντως, να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Υπάρχουν προκαταρκτικά δεδομένα από το πεδίο που δείχνουν ότι, εάν περάσατε μια σοβαρή μεταδοτική ασθένεια, μπορεί να είστε πιο ευάλωτοι σε άλλη μόλυνση για κάποιο χρονικό διάστημα», λέει ο Schaffner.

Μπορεί να συμβεί «κλοπή ανοσίας» με άλλες παθήσεις;

Ναι, λένε οι ειδικοί. Τα άτομα που προσβάλλονται από ιλαρά, για παράδειγμα, «χάνουν την ανοσολογική προστασία έναντι άλλων λοιμώξεων» για κάποιο χρονικό διάστημα μετά, λέει ο Δρ Patrick Jackson, λοιμωξιολόγος στο UVA Health.

«Ο ιός της ιλαράς προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που δίνουν μακροχρόνια ανοσολογική μνήμη και τα εξαφανίζει», εξηγεί.

Ο Schaffner συμφωνεί.

«Η μόλυνση από ιλαρά φαίνεται σαφώς να έχει κάποιο αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα», λέει, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια σε άλλες μολυσματικές ασθένειες για μήνες μετά την ιλαρά.

Το φαινόμενο μπορεί επίσης να συμβεί και με τη γρίπη, λέει ο Russo.

«Μετά τη γρίπη, υπάρχει μια χρονική περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι μπορεί να αναρρώσουν, αλλά στη συνέχεια να αναπτύξουν μια βακτηριακή υπερλοίμωξη», λέει. «Αυτό συμβαίνει επειδή η μόλυνση από τη γρίπη καταστέλλει την ανοσολογική απόκριση, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα», προσθέτει.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν είναι απολύτως σίγουροι ότι συμβαίνει το ίδιο και με τον SARS-CoV-2.

Πώς να προστατεύσετε το ανοσοποιητικό σας αν αναρρώνετε από COVID-19

Εάν περάσατε COVID-19, ο Russo σημειώνει ότι πιθανότατα έχετε προστασία από τον ιό – ή, τουλάχιστον το ίδιο στέλεχος του ιού – για μερικούς μήνες μετά.

Αλλά ο Schaffner λέει ότι δεν βλάπτει να γνωρίζετε ότι μπορεί να είστε πιο ευαίσθητοι σε άλλες λοιμώξεις μετά την Covid. Ή, τουλάχιστον, να ξέρετε ότι δεν έχετε ανοσία έναντι αυτών των ιών.

«Ακριβώς επειδή έχετε αναρρώσει από την COVID δεν σημαίνει ότι έχετε προστασία έναντι του RSV και της γρίπης!», λέει.

Εάν ανησυχείτε μήπως αρρωστήσετε μετά από COVID-19, ο Schaffner συνιστά να φοράτε μάσκα σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους και να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε άτομα που βήχουν και φτερνίζονται.

Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι η λοίμωξη από COVID-19 αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσετε από κάτι άλλο. Σύμφωνα με τον κ. Jackson, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι διαφορετικό μετά τη μόλυνση από COVID-19.

«Δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο που χρειάζεται να κάνουν οι άνθρωποι όταν αναρρώνουν από την COVID, το οποίο δεν θα συνιστούσε κανείς σε όλους», λέει. «Να ασκείστε όσο αντέχετε εάν αισθάνεστε εξουθενωμένοι, να τρώτε μια ποικιλία από φρέσκα τρόφιμα και να μην καπνίζετε», προσθέτει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΙΣΑ: Προσοχή! Νέα προσπάθεια εξαπάτησης για δήθεν πληρωμές από ασφαλιστικά ταμεία

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στη μικροβιακή αντοχή: 2.100 άτομα κατέληξαν τα τελευταία χρόνια

Καλπάζει ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού στις ηλικίες κάτω των 50