Τι είναι ΑΥΤΕΣ οι ταινίες που βλέπετε στους αθλητές – Σε τι βοηθούν και πώς εφαρμόζονται [pics, vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ταινίες
Σίγουρα θα έχετε προσέξει κι εσείς τις έγχρωμες ταινίες που κολλούν πολλοί αθλητές σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα τους. Γιατί το κάνουν αυτό; Τι είναι αυτές οι ταινίες και πώς βοηθούν τον αθλητή;

Αυτές οι κολλητικές ταινίες ονομάζονται ταινίες κινησιολογίας (kinesiology tapes). Μια κολλητική ταινία κινησιολογίας είναι μια λεπτή, ελαστική, βαμβακερή ταινία με ακρυλική κόλλα. Μια θεραπευτική ταινία κινησιολογίας είναι πιθανό ότι ωφελεί σε μια μεγάλη ποικιλία μυοσκελετικών και αθλητικών τραυματισμών, καθώς και σε φλεγμονώδεις επιπλοκές.

Η ταινία κινησιολογίας έχει σχεδόν την ίδια υφή με την ανθρώπινη επιδερμίδα τόσο σε πάχος όσο και σε ελαστικότητα, κάτι που της επιτρέπει να φορεθεί χωρίς να περιορίζει την κίνηση του χρήστη.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αθλητικών τραυματισμών και ποικίλων σωματικών διαταραχών. Για τα πρώτα χρόνια, αφότου δημιουργήθηκε από τον Ιάπωνα χειροπρακτικό Kenzo Kase, αυτή η ταινία χρησιμοποιείτο κυρίως στην Ιαπωνία. Το 1988 υιοθετήθηκε από τους Ιάπωνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες και από εκεί και πέρα η εφαρμογή της εξαπλώθηκε σε επαγγελματίες αθλητές σε όλο τον κόσμο.

ταινίες

Τα θεωρητικά οφέλη από την χρήση ταινίας κινησιολογίας

Επειδή η ταινία κινησιολογίας μπορεί να παραμείνει στο σώμα για αρκετές ημέρες ή έως και μια εβδομάδα, η θεραπευτική της δράση διαρκεί στην τραυματισμένη περιοχή 24 ώρες την ημέρα, επιταχύνοντας σημαντικά τη διαδικασία επούλωσης από τραυματισμούς και φλεγμονές.

Υποστήριξη μυών

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η μυϊκή σας δύναμη μπορεί να υποβοηθείται από την ταινία κινησιολογίας μέσω σωματικής βοήθειας και απτικής ανάδρασης (tactile feedback) μέσω του δέρματος. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να βοηθήσει έναν αθλητή να βελτιώσει την απόδοσή του.

Μείωση στα οιδήματα (πρήξιμο, διόγκωση)

Η ταινία κινησιολογίας παρέχει μια παθητική ανύψωση στο δέρμα σας μέσω των ελαστικών ιδιοτήτων της. Αυτό το φαινόμενο επιτρέπει στα λεμφικά και φλεβικά συστήματα αποστράγγισης να αποστραγγίζουν τον πρησμένο, ή να φλεγμαίνοντα ιστό ταχύτερα.

Πιστεύεται επίσης, ότι αυτή η ίδια αρχή μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των υποπροϊόντων της σωματικής άσκησης, όπως το γαλακτικό οξύ, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στην αναζωογόνηση μετά την άσκηση, π.χ. επιβράδυνση στον επερχόμενο μυϊκό πόνο (elayed onset muscle soreness  – DOMS).

Σε ποια σημεία και πώς εφαρμόζεται μια ταινία κινησιολογίας

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε αναλυτικά το πώς εκτείνονται οι βασικές μυϊκές ομάδες στο σώμα και ποια σημεία ακριβώς πρέπει να έχετε κατά νου, όταν εφαρμόζετε την ταινία. Το παράδειγμα αφορά τον οπίσθιο μηριαίο μυ.

Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για τα θεραπευτικά οφέλη της ταινίας κινησιολογίας

Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα πειστικά επιστημονικά ή ιατρικά στοιχεία, που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας ταινίας. Μια ανασκόπηση των στοιχείων από δέκα επιμέρους έρευνες για τη θεραπεία και πρόληψη αθλητικών τραυματισμών, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sports Medicine. Συνοπτικά:

Δεν προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση της ταινίας για ανακούφιση από τον πόνο.

Υπήρξε ασυνέπεια αποτελεσμάτων ως προς την έκταση των κινήσεων με την ταινία.

Επτά αποτελέσματα σχετικά με τη δύναμη ήταν θετικά για τον χρήστη.

Η ταινία είχε κάποιες σημαντικές επιδράσεις στην μυϊκή δραστηριότητα, αλλά δεν ήταν σαφές εάν αυτές οι αλλαγές ήταν ευεργετικές, ή επιβλαβείς.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν ελάχιστα ποιοτικά στοιχεία, που να υποστηρίζουν τη χρήση της ταινίας κινησιολογίας σε σχέση με άλλους τύπους ελαστικής ταινίας για τη διαχείριση, ή πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών.

Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει «φαινόμενο placebo» στη χρήση της ταινίας, με τους αθλητές να πιστεύουν ότι τους βοηθάει, ενώ στην ουσία δεν τους προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό.

http://physioworks.com.au

http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος στην κοιλιά αριστερά ή δεξιά: Τι μπορεί να είναι το καθένα

Σεξ και πόνος στην μέση: Ποια στάση είναι καλύτερη

Πόνος στην καμάρα του πέλματος – Τι να κάνετε για να περάσει

Πόνος στην πλάτη: Τέσσερις απλοί τρόποι ανακούφισης