Τι αποκαλύπτουν τα νύχια για την υγεία μας;

  • Iatropedia
Τα υγιή και όμορφα νύχια δεν συνοδεύουν μόνο την εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά δίνουν και πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας. Διαβάστε πως τα νύχια μπορεί να μας προειδοποιήσουν για σοβαρά και μη προβλήματα υγείας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Πολλές γυναίκες παραπονιούνται πως τα νύχια τους ξεφλουδίζουν στις άκρες και σπάνε εύκολα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα μακρύνουν.

Βασική αιτία της ονυχόσχασης είναι η συχνή ενασχόληση με το νερό και συνεπώς η διαβροχή και στη συνέχεια ξήρανση των νυχιών. Το ίδιο συμβαίνει από διάφορες χημικές ουσίες και ερεθιστικά υλικά, όπως ασετόν, βερνίκια, οξέα και απορρυπαντικά. Παθήσεις του θυρεοειδούς, διαβήτης, σιδηροπενική αναιμία, ανεπάρκεια βιταμινών και μικροτραυματισμοί μπορεί επίσης να προκαλέσουν ονυχόσχαση.

Αν τα νύχια σας είναι κίτρινα και δεν καπνίζετε μανιωδώς ή δεν τα βάφετε συχνά τότε πρέπει να ελέγξετε άλλες πιθανές αιτίες. Συνήθως οφείλονται σε μύκητες οπότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίζονται εξαιτίας άλλων προβλημάτων υγείας, όπως ψωρίαση, διαβήτης, παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, του ήπατος και των πνευμόνων.

Πολλές φορές μετά τον τραυματισμό του νυχιού παρατηρείται ονυχόλυση, δηλαδή αποκόλληση του νυχιού από τη βάση του, η οποία συνήθως αρχίζει από το ελεύθερο άκρο ή τα πλάγια και εκτείνεται προς τα πίσω. Άλλες αιτίες είναι οι μύκητες, η ψωρίαση, παθήσεις του θυρεοειδούς, φάρμακα και διάφορα προιόντα, όπως τα σκληρυντικά νυχιών.

Αν δείτε οριζόντιες εσοχές ή αύλακες κυρίως στα νύχια των χεριών τότε πιθανό να έχετε τις αύλακες του Beau. Οφείλονται σε πρόσκαιρη διακοπή της ανάπτυξης του νυχιού λόγω τραυματισμού της περιοχής ή αποτελεί σημάδι κάποιας ασθένειας. Μερικές φορές συνδέεται με αρρύθμιστο διαβήτη, περιφερική αγγειακή νόσο και ασθένειες που παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, όπως ιλαρά, παρωτίτιδα και πνευμονία. Οι γραμμές του Beau μπορεί επίσης να είναι σημάδι της ανεπάρκειας ψευδαργύρου.

Αν τα νύχια μοιάζουν με κουτάλι, δηλαδή αν τα πλάγια και το ελεύθερο άκρο τους είναι υπερυψωμένα τότε μιλάμε για κοιλονυχία. Πολλές φορές τα άτομα με αυτή τη διαταραχή μπορούν και συγκρατούν μία σταγόνα νερού πάνω στο νύχι τους. Παρατηρείται σε τραυματισμό του νυχιού και σε υπερβολική χρήση σαπουνιών ή ελαίων, αλλά και σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως αναιμία, υποθυρεοειδισμός, αιμοχρωμάτωση, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σ. Raynaud, δερματικές παθήσεις, ενώ μπορεί να είναι φυσιολογική στα μωρά και μικρά παιδιά.

Όταν τα νύχια είναι λευκά προς τη βάση, αλλά στην άκρη υπάρχει μία σκουρόχρωμη ζώνη λέγονται «τα νύχια του Terry». Μερικές φορές μπορεί να οφείλονται στη γήρανση, αλλά σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής υποκείμενης νόσου, όπως κίρρωση ήπατος, χρόνια νεφρική νόσος, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή διαβήτης.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!