Θεραπεία με τεστοστερόνη: Κάτι που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τεστοστερόνη
Υποτίθεται ότι αν ένας άνδρας με χαμηλή τεστοστερόνη πάρει συμπληρώματα αυτής της εμβληματικής ανδρικής ορμόνης, θα δει οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία του, στη σεξουαλική λειτουργία του, στη σωματική ρώμη του, στην ψυχική διάθεσή του ή στη νοητική λειτουργία του.

Όμως οι έως τώρα κλινικές δοκιμές για την τεστοστερόνη δεν υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς περί «πανάκειας», όπως βεβαιώνει και μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Georgetown, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αντριάν Φουγκ-Μπέρμαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 226 κλινικών δοκιμών που έγιναν μεταξύ 1950-2016 και στις οποίες η δράση της τεστοστερόνης ελέγχθηκε συγκριτικά με ψευδοφάρμακο (placebo).

Η ετυμηγορία ήταν αρνητική. «Το μάρκετινγκ της τεστοστερόνης βασίζεται στο ότι αυτή βελτιώνει μια σειρά από καταστάσεις, όμως η μελέτη μας δείχνει ότι κανένας από τους σχετικούς ισχυρισμούς για τα οφέλη της δεν έχει επαρκή υποστήριξη από τις κλινικές δοκιμές. Ούτε συνιστά μια λογική θεραπεία για τα συμπτώματα της γήρανσης. Δεν χρειάζεται να κάνουμε περαιτέρω δοκιμές», ανέφερε η Φουγκ-Μπέρμαν.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα συμπληρώματα τεστοστερόνης δεν εμφανίζουν κάποιο όφελος για το καρδιαγγειακό σύστημα, τη σεξουαλική λειτουργία, την ψυχική διάθεση ή τις νοητικές λειτουργίες. Η έξτρα τεστοστερόνη είναι αναποτελεσματική ακόμη και στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ δεν «ανεβάζει» καν τη λίμπιντο με αξιόπιστο τρόπο. Φαίνεται μόνο να αυξάνει τη μάζα και λιγότερο τη δύναμη των μυών, κάτι που είναι ορατό και στους μπόντι-μπίλντερς, οι οποίοι παίρνουν μεγάλες δόσεις τεστοστερόνης.

Πέρυσι, όπως επισήμανε η βρετανική Guardian, η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έβαλε «φρένο» σε μια τεράστια καμπάνια μάρκετινγκ κόστους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από φαρμακευτικές εταιρείες, η οποία είχε ως στόχο να «πλασαριστούν» τα συμπληρώματα τεστοστερόνης ως αναγκαίο συμπλήρωμα της ζωής κάθε μεσήλικα.

Η FDA εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την πιθανή αύξηση του κινδύνου για την καρδιά εξαιτίας της έξτρα τεστοστερόνης. Όπως ανέφερε, «τα οφέλη και η ασφάλεια (των θεραπειών τεστοστερόνης) δεν έχουν βεβαιωθεί». Ουσιαστικά η FDA απαγορεύει πλέον τη διαφήμιση της τεστοστερόνης σε κατά τα άλλα υγιείς άνδρες, που απλώς γερνάνε και έχουν πεσμένη λίμπιντο.

Η νέα μελέτη έρχεται να βεβαιώσει τις εκτιμήσεις της FDA. «Τα στοιχεία είναι πολύ σαφή ότι η τεστοστερόνη δεν βοηθά την υγεία των ανδρών και οι πραγματικοί κίνδυνοί της είναι μεγαλύτεροι από τα υποθετικά οφέλη», τόνισε η Φουγκ-Μπέρμαν και επεσήμανε ότι, σε κάθε ηλικία, υπάρχει μια ευρεία γκάμα τιμών τεστοστερόνης, που μπορούν να θεωρηθούν φυσιολογικές.

Οι γιατροί πάντως μπορούν να συνεχίσουν να τη συνταγογραφούν, αν το κρίνουν σκόπιμο. Αυτό αφορά κυρίως τους άνδρες που παράγουν ελάχιστη έως καθόλου τεστοστερόνη είτε εκ γενετής, είτε μετά από βλάβη των όρχεων. Για να αποφύγουν την μείωση της οστικής μάζας τους, πρέπει να παίρνουν έξτρα τεστοστερόνη.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ