Που μπορεί να οφείλεται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

 • Ρούλα Τσουλέα
σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα δεν προκαλείται μόνο από τις μονότονες κινήσεις, ενώ τα συμπτώματά του μπορεί να μιμείται το αυχενικό σύνδρομο.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα θεωρείται από πολλούς ως πάθηση των εργαζομένων σε γραφεία, οι οποίοι περνούν καθημερινά πολλές ώρες πληκτρολογώντας στο κομπιούτερ τους. Ωστόσο οι μονότονες κινήσεις στο γραφείο δεν είναι η μοναδική αιτία του. Αντιθέτως, μπορεί να έχει και πολλές άλλες, ορισμένες από τις οποίες είναι εντελώς απρόσμενες.

Όπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μία συχνή πάθηση των χεριών, που προκαλεί πόνο και μουδιάσματα στην άκρα χείρα.

Υπολογίζεται ότι το περίπου 5% των ενηλίκων πάσχουν από αυτό, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι τριπλάσιες από τους άνδρες. Ο ένας στους τρεις ασθενείς μπορεί να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία μέσα σε έναν χρόνο. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη θεραπείας αφήνει τον πάσχοντα με ατροφίες στην άκρα χείρα.

«Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι συνήθως επακόλουθο προβλημάτων στο μέσο νεύρο του καρπού, το οποίο ελέγχει τις αισθήσεις στην παλάμη», εξηγεί ο κ. Κακαβάς. «Το νεύρο αυτό διέρχεται από τον καρπιαίο σωλήνα. Ο σωλήνας αυτός είναι μία στενή δομή που δημιουργείται από τα οστά και τους συνδέσμους της βάσης του καρπού. Από την ίδια δομή διέρχονται και οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων».

Οι βλάβες στον καρπιαίο σωλήνα, στο μέσο νεύρο ή/και στους τένοντες οδηγούν σε πόνο ή περιορισμένη κινητικότητα. Τα συμπτώματα αυτά δεν αφορούν μόνο τον καρπό, αλλά και τα δάκτυλα και την παλάμη. Και αυτό, διότι το μέσο νεύρο τροφοδοτεί ολόκληρη την άκρα χείρα.

Πού θα μπορούσαν να οφείλονται οι βλάβες της περιοχής; Οι πιθανές αιτίες συμπεριλαμβάνουν τις εξής:

Μονότονες κινήσεις

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

 • Οι συνεχείς, επαναλαμβανόμενες, μικρές κινήσεις των χεριών (όπως αυτές που κάνουν οι δακτυλογράφοι και οι μάγειροι)
 • Οι συνεχείς, επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών που εμπεριέχουν λαβή (π.χ. οι κινήσεις που κάνουν οι μπογιατζήδες)
 • Η συνεχής χρήση ηλεκτρικών μηχανημάτων που καταπονεί τους καρπούς

Νόσους των αρθρώσεων ή των οστών

Η αρθρίτιδα (ιδίως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα) μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από διόγκωση και φλεγμονή στις αρθρώσεις. Με την πάροδο του χρόνου οι βλάβες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε δομική συμπίεση του μέσου νεύρου και των άλλων δομών που βρίσκονται εντός του καρπιαίου σωλήνα.

Όταν συμβεί αυτό, ο πόνος και οι δυσκολίες στις κινήσεις γίνονται πιο συχνά και μπορεί να εκδηλωθεί σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Ορμονικές αλλαγές

Η εμφάνιση του συνδρόμου είναι πιο συχνή όταν συμβαίνουν σημαντικές ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό. Πιο αναλυτικά:

 • Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα
 • Η υπερδραστήρια υπόφυση (είναι ο αδένας του εγκεφάλου) μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που επηρεάζουν την κινητικότητα, με συνέπεια ανάπτυξη ή επιδείνωση του συνδρόμου
 • Η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση προκαλούν συχνά κατακράτηση υγρών σε διάφορα σημεία του σώματος. Στα σημεία αυτά συμπεριλαμβάνονται οι καρποί. Η συσσώρευση υγρών μπορεί να ασκήσει πιέσεις στο μέσο νεύρο, οδηγώντας στον πόνο, την δυσφορία και τον περιορισμό των κινήσεων.

Τα καλά νέα είναι πως όταν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα οφείλεται στην εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση, τα συμπτώματά του μπορεί να υποχωρήσουν όταν αποκατασταθεί η ορμονική ισορροπία.

Παθήσεις και τραυματισμούς

Στις πιθανές αιτίες του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα συμπεριλαμβάνονται:

 • Μεταβολικά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
 • Παθήσεις και τραυματισμοί του καρπού, όπως το διάστρεμμα, η εξάρθρωση, το κάταγμα, η διόγκωση, η φλεγμονή. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να τραυματιστεί το μέσο νεύρο και να εκδηλωθεί ή να επιδεινωθεί το σύνδρομο.

Οικογενειακό ιστορικό συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα

Επιστήμονες από το Τμήμα Ιατρικής Αποκατάστασης του Νοσοκομείου Παίδων του Σηάτλ ανακάλυψαν ότι το σύνδρομο μπορεί να είναι κληρονομούμενη διαταραχή.

Παρότι σπανίως εκδηλώνεται σε ανηλίκους, τα λιγοστά παιδιά που το αναπτύσσουν συνήθως παρουσιάζουν έλλειψη ή μη φυσιολογική δομή ενός συνδέσμου του καρπού. Αυτή η έλλειψη έχει συσχετιστεί με το οικογενειακό ιστορικό του συνδρόμου, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να περνά από γενιά σε γενιά.

Άλλο το αυχενικό σύνδρομο

Παρότι όμως μερικοί ασθενείς έχουν συμπτώματα συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, στην πραγματικότητα έχουν πρόβλημα στον αυχένα, όπως:

 • Κήλη αυχενικού μεσοσπονδυλίου δίσκου
 • Σπονδυλολίσθηση στον αυχένα
 • Αυχενική στένωση
 • Αυχενική οστεοαρθρίτιδα

«Οι διαταραχές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε συμπίεση των νεύρων του αυχένα που αρχίζουν στον 6ο και τον 7ο αυχενικό σπόνδυλο», εξηγεί ο κ. Κακαβάς. «Η συμπίεση αυτή προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που έχει το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, αν και το πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα το αυχενικό σύνδρομο».

Τα συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι κυρίως:

 • Διάχυτος πόνος στο χέρι
 • Αίσθημα μυρμηγκιάσματος και/ή
 • Μούδιασμα της άκρας χείρας

Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται ενδελεχής αξιολόγηση για να εξακριβωθεί εάν τα συμπτώματα οφείλονται στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ή στο αυχενικό σύνδρομο, ώστε να γίνει η κατάλληλη θεραπεία.

Σε αυτό μπορεί να βοηθήσουν φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι όπως η fysiotek, που εντοπίζουν την αιτία του προβλήματος και την αντιμετωπίζουν στοχευμένα. Με τη βοήθειά της μπορεί να βελτιωθεί η θέση των οστών του καρπού και η διάταση των τενόντων, ούτως ώστε να διανοιχθεί ο καρπιαίος σωλήνας.

Μπορεί επίσης να αποκατασταθεί η κινητικότητα του μέσου νεύρου, η επεκτασιμότητα των μυών και των μαλακών μορίων, και η δύναμη των πληγέντων μυών και τενόντων.

Σε κάθε περίπτωση «όσοι νιώθουν μουδιάσματα και "τσιμπήματα" στα χέρια ή τους καρπούς τους, πρέπει να απευθύνονται σε έναν ειδικό για αξιολόγηση», καταλήγει ο κ. Κακαβάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν