Στρεπτόκοκκος: Συμπτώματα και πώς προκαλείται

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
στρεπτόκοκκος
Χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση υγείας.

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένας τύπος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά λοιμώξεων στους ανθρώπους, οι οποίες κυμαίνονται από ήπιο πονόλαιμο έως σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα συμπτώματα και τις αιτίες του στρεπτόκοκκου, καθώς και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αιτίες στρεπτόκοκκου

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένας τύπος βακτηρίων που μπορεί να βρεθεί στο ανθρώπινο σώμα. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι βακτηρίων στρεπτόκοκκου, συμπεριλαμβανομένου του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (GAS) και του στρεπτόκοκκου της ομάδας Β (GBS). Αυτοί είναι και οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο.

Ο στρεπτόκοκκος συνήθως μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού ή σε επαφή με μολυσμένα τραύματα ή πληγές. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα.

Συμπτώματα στρεπτόκοκκου

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης και τη σοβαρότητα της ασθένειας. Τα πιο κοινά συμπτώματα λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο είναι τα εξής:

  • Πονόλαιμος: Ο πονόλαιμος είναι ένα κοινό σύμπτωμα λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο, ιδιαίτερα εκείνων που προκαλούνται από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Ο πονόλαιμος μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη και δυσκολία στην κατάποση.
  • Δερματικές λοιμώξεις: Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δερματικές λοιμώξεις, όπως έκζεμα προσώπου, κυτταρίτιδα και νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο στην πληγείσα περιοχή, καθώς και πυρετό και ρίγη.
  • Πνευμονία: Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, η οποία με την σειρά της προκαλεί βήχα, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.
  • Μηνιγγίτιδα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα. Αυτή είναι μια μόλυνση των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο και δυσκαμψία του αυχένα, καθώς και ναυτία, έμετο και σύγχυση.

Θεραπεία για τον στρεπτόκοκκο

Η θεραπεία των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο θα εξαρτηθεί από τον τύπο της λοίμωξης και τη σοβαρότητα της ασθένειας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά είναι η κύρια θεραπεία για τις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο. Τα αντιβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν να σκοτώσουν τα βακτήρια και να αποτρέψουν την εξάπλωση της λοίμωξης σε άλλα μέρη του σώματος.

Εκτός από τα αντιβιοτικά, άλλες θεραπείες για λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο μπορεί να είναι οι εξής:

  • Για ανακούφιση από τον πόνο: Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά, όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και του πυρετού που σχετίζονται με λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο.
  • Ξεκούραση και ενυδάτωση: Η ξεκούραση και η ενυδάτωση είναι σημαντικές για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος και την προώθηση της επούλωσης.
  • Φροντίδα τραυμάτων: Για δερματικές λοιμώξεις, η φροντίδα του τραύματος μπορεί να είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η εξάπλωση της λοίμωξης και να προωθηθεί η επούλωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο σοβαρές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο μπορεί να απαιτούν νοσηλεία για ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών και για άλλες θεραπείες.

Στρεπτόκοκκος: Μέτρα πρόληψης

Η πρόληψη των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο περιλαμβάνει την λήψη μέτρων για την μείωση του κινδύνου έκθεσης στα βακτήρια. Μερικές συμβουλές για την πρόληψη των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

  • Τηρείτε καλή προσωπική υγιεινή: Πλένετε τακτικά τα χέρια σας, καλύπτετε το στόμα και την μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και αποφεύγετε να μοιράζεστε με άλλους αντικείμενα ατομικής χρήσης, όπως πετσέτες και σκεύη.
  • Μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι: Εάν είστε άρρωστοι με λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, μείνετε σπίτι από τη δουλειά ή το σχολείο μέχρι να μην είστε πλέον μεταδοτικοί.
  • Εμβολιαστείτε: Υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Β, το οποίο συνιστάται για έγκυες γυναίκες και νεογνά.
  • Διατηρήστε τις πληγές καθαρές και καλυμμένες: Εάν έχετε κόψιμο ή τραύμα, κρατήστε το καθαρό και καλυμμένο με επίδεσμο για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://my.clevelandclinic.org

φωτό: iStock