Στοματική υγεία: Ο παράγοντας έκπληξη που μπορεί να είναι καλύτερος από στοματικό διάλυμα

  • Iatropedia newsroom
Στοματική υγεία: Ο παράγοντας έκπληξη που μπορεί να είναι καλύτερος και από στοματικό διάλυμα
Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φυσική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία παθήσεων του στόματος

Πάνω από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, όπως και στη χώρα μας, πάσχει από κάποια πάθηση των ούλων. Οι τυπικές θεραπείες περιλαμβάνουν στοματικό διάλυμα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, αντιβιοτικά. Αυτές οι θεραπείες, όμως, έχουν παρενέργειες, όπως ξηροστομία, ανάπτυξη αντιμικροβιακής αντοχής και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι μία χημική ουσία που ονομάζεται νιτρικό, η οποία βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έχει λιγότερες παρενέργειες και προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη για τη στοματική υγεία. Και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φυσική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία παθήσεων του στόματος.

Το ανεπαρκές βούρτσισμα και η ανεπαρκής χρήση οδοντικού νήματος οδηγούν στη συσσώρευση οδοντικής πλάκας, ενός κολλώδους στρώματος βακτηρίων, στην επιφάνεια των δοντιών και των ούλων. Η πλάκα προκαλεί τερηδόνα και ασθένεια των ούλων. Τα ζαχαρούχα και όξινα τρόφιμα, η ξηροστομία και το κάπνισμα μπορούν επίσης να συντελέσουν στην κακή αναπνοή, τη φθορά των δοντιών και τις μολύνσεις των ούλων.

Οι δύο βασικοί τύποι παθήσεων των ούλων είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Η ουλίτιδα προκαλεί ερυθρότητα, πρήξιμο και αιμορραγία των ούλων.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια πιο προχωρημένη μορφή ουλίτιδας, που προκαλεί βλάβη στους μαλακούς ιστούς και στα οστά που στηρίζουν τα δόντια.

Η περιοδοντική νόσος μπορεί επομένως να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και, όταν βακτήρια από το στόμα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη συστηματικών διαταραχών όπως η καρδιαγγειακή νόσος, η άνοια, ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τα φυλλώδη λαχανικά μπορεί να είναι το μυστικό

Τα φυλλώδη και τα ριζωματώδη λαχανικά (εδώδιμες ρίζες) είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά – και δεν είναι μυστικό ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει τα λαχανικά αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη.

Τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία των φυλλωδών λαχανικών οφείλονται εν μέρει στο ότι το σπανάκι, το μαρούλι και τα παντζάρια είναι γεμάτα νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να αναχθούν σε μονοξείδιο του αζώτου από βακτήρια που μειώνουν τα νιτρικά μέσα στο στόμα.

Το μονοξείδιο του αζώτου στο στόμα βοηθά στην πρόληψη της υπερανάπτυξης κακών βακτηρίων και μειώνει την οξύτητα του στόματος, τα οποία και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες των ούλων και τερηδόνα.

Στο πλαίσιο έρευνας για τα νιτρικά άλατα και τη στοματική υγεία, μια ομάδα ερευνητών μελέτησε τι συμβαίνει με τους αθλητές. Οι αθλητές είναι επιρρεπείς σε ασθένειες των ούλων λόγω της υψηλής πρόσληψης υδατανθράκων -που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στους ιστούς των ούλων-, του στρες και της ξηροστομίας που προκαλεί η έντονη αναπνοή κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Η μελέτη έδειξε ότι ο χυμός παντζαριού (που περιέχει περίπου 12 χιλιοστόγραμμα νιτρικών αλάτων) προστατεύει τα δόντια τους από τα όξινα αθλητικά ποτά και τα τζελ υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης, γεγονός που δείχνει ότι τα νιτρικά άλατα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρεβιοτικό από τους αθλητές για τη μείωση του κινδύνου τερηδόνας.

Τα νιτρικά άλατα είναι πολλά υποσχόμενα ως πρεβιοτικό για τη στοματική υγεία. Η καλή στοματική υγιεινή και μια διατροφή πλούσια σε νιτρικά άλατα θα μπορούσαν να είναι το «κλειδί» για ένα πιο υγιές σώμα, ένα ζωντανό χαμόγελο και ούλα απαλλαγμένα από ασθένειες. Αυτά είναι καλά νέα για όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιδείνωσης της στοματικής τους υγείας, όπως οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τη θεραπεία της οδοντικής πλάκας και της περιοδοντικής νόσου χρησιμοποιούνται συνήθως αντισηπτικά στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη. Τα συγκεκριμένα στοματικά διαλύματα, όμως, απομακρύνουν αδιακρίτως καλά και κακά βακτήρια και αυξάνουν την οξύτητα του στόματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει ασθένειες.

Κάποιες πρώτες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η χλωρεξιδίνη μπορεί να συμβάλει στη μικροβιακή αντοχή. Η μικροβιακή αντοχή είναι μια παγκόσμια ανησυχία για την υγεία, που προβλέπεται να προκαλέσει 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως μέχρι το έτος 2050.

Αντίθετα, τα νιτρικά που λαμβάνονται μέσω της διατροφής είναι πιο στοχευμένα. Τα νιτρικά άλατα εξαλείφουν τα βακτήρια που σχετίζονται με ασθένειες, μειώνουν την οξύτητα του στόματος και δημιουργούν ένα ισορροπημένο στοματικό μικροβίωμα. Το μικροβίωμα του στόματος αναφέρεται σε όλους τους μικροοργανισμούς στο στόμα. Το νιτρικό άλας προσφέρει συναρπαστικές δυνατότητες ως πρεβιοτικό στοματικής υγείας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου ή τον περιορισμό της εξέλιξης της νόσου.

Πόσα πράσινα για μαργαριταρένια λευκά;

Πόσα φυλλώδη λαχανικά πρέπει, λοιπόν, να καταναλώνουμε καθημερινά;

Κατά γενικό κανόνα, μια γενναιόδωρη βοήθεια από σπανάκι, λάχανο ή παντζάρι κατά τη διάρκεια των γευμάτων περιέχει περίπου 6-10 mmol νιτρικών αλάτων και προσφέρει άμεσα οφέλη για την υγεία.

Η έρευνα έδειξε ότι η θεραπεία δειγμάτων πλάκας από ασθενείς με περιοδοντική νόσο με 6,5 mmol νιτρικών αύξησε τα επίπεδα των υγιών βακτηρίων και μείωσε την οξύτητα.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση χυμού από μαρούλι για δύο εβδομάδες μείωσε τη φλεγμονή των ούλων και αύξησε τα επίπεδα των υγιών βακτηρίων σε ασθενείς με ουλίτιδα.

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα νιτρικά άλατα είναι ακρογωνιαίος λίθος της στοματικής υγείας. Η κατανάλωση μιας μερίδας φρέσκων λαχανικών την ώρα των γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία παθήσεων του στόματος και να διατηρεί το στόμα δροσερό και υγιές.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χιονοπτώσεις και παγετός: Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Υστερεκτομή: Καινοτόμες τεχνικές για τη θεραπεία γυναικολογικών καρκίνων και καλοηθών παθήσεων

«Ασπίδα» για την υγεία του εγκεφάλου η μουσική και το τραγούδι