Στέλιος Ρόκκος: Με συμπτώματα εμφράγματος στο νοσοκομείο – Τι ένιωσε πιθανώς

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
έμφραγμα
Ο Στέλιος Ρόκκος εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα εμφράγματος. Δείτε τι συμπτώματα μπορεί να ένιωσε.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό ο γνωστός τραγουδιστής Στέλιος Ρόκκος πήγε νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο της Λήμνου με συμπτώματα “που παρέπεμπαν σε έμφραγμα” και χρειάστηκε η αερομεταφορά του με C-130 στην Αθήνα για προληπτικούς λόγους.

Σχετική ανακοίνωση για την περιπέτεια υγείας που περνάει ο Στέλιος Ρόκκος εξέδωσε σήμερα ο νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης που εμφανίζεται, “Πύλη Αξιού”, με ανάρτηση στο Facebook:

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για την κατάσταση του αγαπημένου τραγουδιστή. Εντούτοις, εφόσον οι πληροφορίες για συμπτώματα εμφράγματος επαληθευτούν, τότε ο Στέλιος Ρόκκος πιθανότατα βίωσε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα.

Συμπτώματα εμφράγματος

Τα κλασικά συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής είναι:

  • πόνος στο στήθος με πιθανή δύσπνοια
  • έντονη εφίδρωση και
  • ναυτία

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να περιγραφεί ως σφίξιμο, αίσθηση πληρότητας, πίεση και πόνος.

Δυστυχώς, πολλοί δεν έχουν αυτά τα κλασικά σημάδια. Άλλα συμπτώματα εμφράγματος μπορεί να είναι τα εξής:

  • δυσπεψία
  • πόνος στο σαγόνι
  • πόνος μόνο στους ώμους ή τα χέρια
  • δύσπνοια ή
  • ναυτία και έμετος

Αυτή η λίστα δεν είναι πλήρης, αφού πολλές φορές οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν έμφραγμα με ελάχιστα συμπτώματα. Στις γυναίκες και τους ηλικιωμένους, τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι άτυπα και μερικές φορές τόσο ασαφή που εύκολα παραβλέπονται. Το μόνο παράπονο μπορεί να είναι η υπερβολική αδυναμία ή η κόπωση.

Ο πόνος μπορεί επίσης να “ακτινοβολεί” από το στήθος στον αυχένα, τη γνάθο, τον ώμο ή την πλάτη και να σχετίζεται με δύσπνοια, ναυτία και εφίδρωση.

Έμφραγμα: Πότε να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη

Ο πόνος στο στήθος θεωρείται σχεδόν πάντα επείγουσα κατάσταση. Εκτός από τα καρδιακά επεισόδια, η πνευμονική εμβολή (θρόμβος αίματος στον πνεύμονα) και ο διαχωρισμός (ή ρήξη) της αορτής μπορεί να είναι θανατηφόρες αιτίες πόνου στο στήθος.

Ο κλασικός πόνος από καρδιακή προσβολή περιγράφεται ως πίεση ή σφίξιμο στο στήθος με τον πόνο να “ακτινοβολεί” στη γνάθο και κάτω από το χέρι, ενώ ίσως συνοδεύεται από δύσπνοια και εφίδρωση. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα καρδιακά προβλήματα μπορεί να μην εμφανίζονται πάντα ως πόνος ή με τα κλασικά συμπτώματα. Η δυσπεψία, η ναυτία, η έντονη αδυναμία, η έντονη εφίδρωση και η δύσπνοια μπορεί να είναι το καθένα κύριο σύμπτωμα μιας καρδιακής προσβολής.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα που πιστεύετε ότι σχετίζονται με την καρδιά σας, καλέστε άμεσα το 166!

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών παίρνουν πολύ σοβαρά ένα άτομο που βιώνει πόνο στο στήθος. Δεν σπαταλάτε τον χρόνο κανενός και δεν ενοχλείτε κανέναν όταν αναζητάτε φροντίδα για πόνο στο στήθος.

Πολλοί πεθαίνουν προτού αναζητήσουν ιατρική φροντίδα επειδή αγνοούν/υποτιμούν τα συμπτώματά τους από φόβο ότι κάτι κακό συμβαίνει ή διαγιγνώσκοντας εσφαλμένα τον εαυτό τους με απλή δυσπεψία, κόπωση ή άλλες ασθένειες. Είναι πολύ καλύτερο να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα, παρά να πεθάνετε!

Έμφραγμα: Τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν στο σπίτι

  1. Καλέστε το 166.
  2. Πάρτε μια ασπιρίνη. Η ασπιρίνη κάνει τα αιμοπετάλια λιγότερο κολλώδη και μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον σχηματισμό θρόμβων αίματος και να αποτρέψει περαιτέρω απόφραξη της αρτηρίας.
  3. Καθίστε ή ξαπλώστε αναπαυτικά. Όταν το σώμα λειτουργεί, η καρδιά πρέπει να αντλεί αίμα για να παρέχει οξυγόνο στους μύες και να καθαρίσει τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού. Όταν η καρδιακή λειτουργία είναι περιορισμένη επειδή η ίδια δεν έχει επαρκή παροχή αίματος, το να της ζητηθεί να κάνει περισσότερη δουλειά μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη και να κινδυνεύσετε με περαιτέρω επιπλοκές.

Πηγή: https://www.emedicinehealth.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κολποκοιλιακός αποκλεισμός 3ου βαθμού: Τι θα νιώσετε στην καρδιά και τι να κάνετε άμεσα

Πως επηρεάζει το αλκοόλ την καρδιά. Τα οφέλη και οι πιθανοί κίνδυνοι

Αίσθηση παλμών καρδιάς: Πώς και ποια συμπληρώματα μπορεί να φέρουν ταχυπαλμία

Καρδιά: Τα ασυνήθιστα “σήματα” που στέλνει το σώμα όταν υπάρχει πρόβλημα