Κολποκοιλιακός αποκλεισμός 3ου βαθμού: Τι θα νιώσετε στην καρδιά και τι να κάνετε άμεσα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κολποκοιλιακός αποκλεισμός
Ο σταθερός χτύπος της καρδιάς σας βασίζεται στην αδιάλειπτη ροή ηλεκτρικής ενέργειας που ξεκινά από τους άνω θαλάμους (κόλποι) και κατευθύνεται προς τους κάτω θαλάμους (κοιλίες) της καρδιάς.

Ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός συμβαίνει όταν υπάρχει διακοπή των ηλεκτρικών παλμών καθώς κινούνται από τους κόλπους προς τις κοιλίες. Ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός τρίτου βαθμού, γνωστός και ως πλήρης κολποκοιλιακός αποκλεισμός, είναι ο πιο σοβαρός τύπος. Σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης αποκοπή της ηλεκτρικής δραστηριότητας στους άνω και κάτω κόλπους της καρδιάς.

Ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός τρίτου βαθμού είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και μπορεί να είναι θανατηφόρος χωρίς έγκαιρη θεραπεία.

Πώς διαφέρει ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 3ου βαθμού από εκείνον 1ου ή 2ου βαθμού;

Ο βαθμός στον οποίο παρεμποδίζονται οι ηλεκτρικοί παλμοί κατά τη διαδρομή τους στον καρδιακό μυ καθορίζει τον τύπο του καρδιακού αποκλεισμού. Οι τρεις τύποι καρδιακού αποκλεισμού ορίζονται ως εξής:

  1. Πρώτος βαθμός: Οι ηλεκτρικοί παλμοί επιβραδύνονται, αλλά μπορεί να μην υπάρχουν εμφανή συμπτώματα ή να απαιτείται θεραπεία. Είναι ο λιγότερο σοβαρός τύπος.
  2. Δεύτερος βαθμός: Με καρδιακό αποκλεισμό β’ βαθμού, μόνο μερικά ηλεκτρικά σήματα από τους κόλπους της καρδιάς φτάνουν στις κοιλίες. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά μπορεί να “χάνει” χτύπους και επίσης να χτυπά ακανόνιστα ή με πιο αργό ρυθμό. Ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός β’ μπορεί να ταξινομηθεί περαιτέρω ως Mobitz τύπου I και II (δείχνει πόσο επηρεάζεται η ικανότητα της καρδιάς να χτυπά αποτελεσματικά και συχνά απαιτεί τοποθέτηση βηματοδότη)
  3. Τρίτος βαθμός: Οι ηλεκτρικοί παλμοί δεν φτάνουν πλέον στις κοιλίες από τους κόλπους.

Καρδιακός αποκλεισμός 3ου βαθμού: Αίτια

Κάποιος τύπος καρδιακής νόσου μπορεί να προκαλέσει καρδιακό αποκλεισμό γ’ βαθμού, αλλά μπορεί επίσης να έχει και άλλες αιτίες, όπως:

  • καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου)
  • μυοκαρδιοπάθεια (ασθένεια του καρδιακού μυός που μπορεί να εξασθενήσει)
  • μυοκαρδιακή ίνωση (ουλή του καρδιακού ιστού που μπορεί να επηρεάσει τις ηλεκτρικές οδούς της καρδιάς)
  • εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς
  • νόσος στις βαλβίδες της καρδιάς
  • νόσος του Lyme
  • παρενέργειες φαρμάκων
  • ορισμένες μολύνσεις

Μια μελέτη του 2019 σε περισσότερους από 6.000 ενήλικες έδειξε ότι δύο τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου (υπέρταση και σάκχαρο) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού αποκλεισμού. Η διαχείριση αυτών των παραγόντων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση αυτού του κινδύνου.

Ένα οικογενειακό ιστορικό καρδιακού αποκλεισμού μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο, αν και μια μελέτη του 2021 υποδηλώνει ότι η κληρονομικότητα της νόσου δεν είναι συνήθης.

Κολποκοιλιακός αποκλεισμός 3ου βαθμού μπορεί επίσης να υπάρχει εκ γενετής (συγγενής). Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις συγγενούς καρδιακού αποκλεισμού μπορεί να οφείλονται στο ότι η μητέρα έχει κάποια αυτοάνοση πάθηση, όπως ο λύκος ή το σύνδρομο Sjogren.

Κολποκοιλιακός αποκλεισμός 3ου βαθμού: Συμπτώματα

Κατά κανόνα εμφανίζεται συχνά με πολύ αργό ή πολύ αδύναμο παλμό. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ζάλη
  • κούραση
  • λιποθυμία
  • πόνος στο στήθος

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 3ου βαθμού είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Εάν εσείς ή κάποιος άλλος έχει κάποιο από τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 166 ή μεταβείτε άμεσα στα Επείγοντα νοσοκομείου.

Πώς αντιμετωπίζεται ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 3ου βαθμού

Επειδή η πάθηση περιλαμβάνει πλήρη διακοπή του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή καρδιακή άντληση αίματος και ακόμη και καρδιακή ανακοπή, η θεραπεία απαιτεί επείγουσα τοποθέτηση βηματοδότη.

Εάν η κατάσταση οφείλεται σε κάποια αναστρέψιμη αιτία, όπως ένα φάρμακο, η αντιμετώπιση της αιτίας μπορεί να αντιστρέψει το πρόβλημα.

Πρόγνωση

Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η άμεση θεραπεία που θα επιλεγεί από τους γιατρούς.

Η μακροπρόθεσμη προοπτική για κάποιον με καρδιακό αποκλεισμό γ’ βαθμού εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη συνολική υγεία του ατόμου και τη φύση της υποκείμενης καρδιακής πάθησης που πυροδότησε εξαρχής το πρόβλημα.

Εάν ένα έμφραγμα ήταν η αιτία, η έγκαιρη θεραπεία και η αποκατάσταση της υγιούς καρδιακής λειτουργίας και της ροής του αίματος μπορεί μερικές φορές να αντιστρέψει τον σοβαρό κολποκοιλιακό αποκλεισμό.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίσθημα παλμών: Υπάρχει σύνδεση μεταξύ αφυδάτωσης και καρδιακού ρυθμού;

Πώς ξεκινάει ένα έμφραγμα: Ποιο είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα

Κολπική μαρμαρυγή: 5 πράγματα που είναι απαραίτητο να καταλάβετε

5 πρώιμα συμπτώματα καρδιοπάθειας που μπορεί να αγνοείτε