Αίσθηση παλμών καρδιάς: Πώς και ποια συμπληρώματα μπορεί να φέρουν ταχυπαλμία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αίσθημα παλμών
Ο καρδιακός σας παλμός είναι ένα προσεκτικά χρονομετρημένο φαινόμενο. Ηλεκτρικά σήματα κινούνται με… χορογραφία ακριβείας για να σηματοδοτήσουν τις συσπάσεις από το ένα μέρος της καρδιάς στο άλλο.

Όταν ακόμη και ένας από αυτούς τους παλμούς συμβαίνει εκτός… τέμπου, μπορεί να αισθανθείτε ταχυπαλμίες. Το αίσθημα παλμών είναι όταν την η καρδιά σας χτυπάει δυνατά, φτερουγίζει, ή χάνει έναν κτύπο.

Ίσως αναρωτιέστε τι μπορεί να προκαλεί το αίσθημα παλμών και αν χρειάζεστε ένα συμπλήρωμα για να ενισχύσετε την λειτουργία του σώματός σας.

Η καρδιολόγος δρ. Tamanna Singh, εξηγεί τι πρέπει να κατανοήσουμε για τον ρόλο που έχουν ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα στον έλεγχο του ρυθμού της καρδιάς και πώς μπορούμε να επαναφέρουμε το σύστημα σε ισορροπία.

Τι προκαλεί αίσθημα παλμών

Είναι κάτι συχνό και υπάρχει μια μεγάλη γκάμα λόγων που μπορεί να έχετε αίσθημα παλμών.

Συχνά, ένας περιστασιακός ταχύτερος καρδιακός παλμός δεν είναι κάτι ανησυχητικό, ειδικά εάν δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Εάν έχετε αίσθημα παλμών και αισθάνεστε ναυτία, λιποθυμία ή άλλη αδιαθεσία), θα πρέπει να το πάρετε στα σοβαρά και να αναζητήσετε επείγουσα θεραπεία.

Οι συνήθεις αιτίες για αίσθημα παλμών είναι:

  • Αλκοόλ
  • Καφεΐνη
  • Αφυδάτωση
  • Καρδιακές αρρυθμίες
  • Έντονα συναισθήματα, όπως νευρικότητα, φόβος και άγχος

Επιπλέον, η δρ. Singh λέει ότι μερικοί άνθρωποι θα εμφανίσουν αίσθημα παλμών εάν το σύστημά τους δεν έχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Ηλεκτρολύτες και αίσθημα παλμών της καρδιάς

Το σώμα χρησιμοποιεί ηλεκτρολύτες για να μεταφέρει ηλεκτρικά φορτία. Αυτά τα φορτία είναι αυτά που επιτρέπουν στους μυς σας (συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού μυός) να συστέλλονται.

Οι ηλεκτρολύτες είναι κρίσιμοι για να επιτρέπουν στην καρδιά σας να συστέλλεται με σωστό ρυθμό. Εάν έχετε ανεπάρκεια ηλεκτρολυτών, μπορεί να καθυστερήσει το ηλεκτρικό σήμα που κινείται μέσα στην καρδιά, προκαλώντας ακανόνιστο παλμό, παράλειψη παλμού ή γρήγορο παλμό.

Οι τρεις ηλεκτρολύτες που σχετίζονται συχνότερα με τους παλμούς της καρδιάς είναι:

Η ύπαρξη ανεπαρκών επιπέδων οποιουδήποτε ή όλων αυτών των ηλεκτρολυτών μπορεί να οδηγήσει τελικά σε αίσθημα παλμών της καρδιάς.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D δεν είναι ηλεκτρολύτης, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα ηλεκτρολυτών.

“Η βιταμίνη D σχετίζεται άμεσα με τους ηλεκτρολύτες. Βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και να μεταφέρει το μαγνήσιο παντού. Έτσι, μια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να εμποδίσει το σώμα σας να πάρει τους ηλεκτρολύτες που χρειάζεται”.

Εκτός από το αίσθημα παλμών, οι ανεπάρκειες βιταμίνης D συνδέονται συνήθως με συμπτώματα όπως:

  • Πόνος στα οστά
  • Κούραση
  • Μυϊκή αδυναμία, μυϊκοί πόνοι ή μυϊκές κράμπες
  • Αλλαγές διάθεσης και καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη

Οι ανεπάρκειες βιταμίνης D είναι συχνές, ιδιαίτερα για άτομα που δεν εκτίθενται αρκετά στο ηλιακό φως.

Η βιταμίνη D μπορεί να βρεθεί και σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια, οι κρόκοι αυγών, τα μανιτάρια και ορισμένα εμπλουτισμένα δημητριακά. Αλλά η έκθεση στο ηλιακό φως είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να λάβει το σώμα σας αρκετή βιταμίνη D. Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα συμπλήρωμα.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Εάν έχετε χαμηλό σίδηρο μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα έχετε και αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, μια κατάσταση που ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία.

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κόπωση και δύσπνοια. Μπορεί να γίνει και αιτία καρδιακών παλμών. Αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά σας μπορεί να χτυπά πολύ δυνατά ή γρήγορα για να προσπαθήσει να μετακινήσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο σώμα σας.

Πρέπει να πάρω συμπληρώματα για να σταματήσω το αίσθημα παλμών;

Η δρ. Singh αποθαρρύνει έντονα τους ανθρώπους από το να προσπαθήσουν να θεραπεύσουν μόνοι τους το αίσθημα παλμών της καρδιάς τους:

“Αν ανησυχείτε και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε αίσθημα παλμών λόγω κάποιας διατροφικής ανεπάρκειας, μιλήστε με έναν γιατρό. Εκείνος ή εκείνη θα αποκλείσει άλλες αιτίες και θα κάνει μια γρήγορη εξέταση αίματος για να δει αν αυτό είναι πραγματικά που προκαλεί την ταχυπαλμία σας”.

Δύο λόγοι για τους οποίους πρέπει να ΜΗΝ επιχειρήσετε να διαγνώσετε ή να θεραπεύσετε τον εαυτό σας:

  1. Το αίσθημα παλμών μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού καρδιακού προβλήματος. Επομένως, είναι σημαντικό για έναν γιατρό να φτάσει στη ρίζα του προβλήματος.
  2. Είναι πολύ εύκολο να το παρακάνετε με τα συμπληρώματα και να βλάψετε τον εαυτό σας με άλλους τρόπους.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίσθημα παλμών στο στήθος: Από τι προκαλείται και τι ακριβώς θα νιώσετε με την καρδιά

Τι μπορεί να σημαίνει το “φτερούγισμα” στην καρδιά

Πότε να ανησυχήσετε για το αίσθημα παλμών της καρδιάς

Καρδιά: Οι 5 πιο κοινές αιτίες που κάποιος έχει αίσθημα παλμών