Σοκ: Ο κορωνοϊός οδηγεί στην μεταμόσχευση πνευμόνων πολλούς νέους ανθρώπους

  • Ρούλα Τσουλέα
βελόνα
Σοκάρουν τα ευρήματα μεγάλης έρευνας στις ΗΠΑ. Το 7% των μεταμοσχεύσεων πνεύμονα τον τελευταίο χρόνο, έγιναν λόγω της COVID-19. Πόσες μεταμοσχεύσεις ήταν διπλές. Πόσοι ασθενείς χρειάσθηκαν μεταμόσχευση και άλλων οργάνων.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές, μη αναστρέψιμες βλάβες στους πνεύμονες, καθιστώντας απαραίτητη τη μεταμόσχευση, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 7% των μεταμοσχεύσεων πνευμόνων που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα ενός έτους στη χώρα, ήταν σε ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω  COVID-19! Οι ασθενείς ήταν νέοι και μεσήλικες (43 έως 58 ετών) και οι περισσότεροι (το 79%) άνδρες.

Τα καλά νέα είναι ότι η επιτυχία της μεταμόσχευσης είναι στους ασθενείς με COVID-19 εφάμιλλη με εκείνη σε όσους χρειάζονται μεταμόσχευση πνεύμονα για άλλους λόγους.

Τα νέα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine. H Dr. Amy Roach, από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις μεταμοσχεύσεις πνεύμονα που αναφέρθηκαν στο μητρώο μεταμοσχεύσεων των ΗΠΑ μεταξύ 1ης Αυγούστου 2020 και 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Συνολικά επρόκειτο για 3.039 περιστατικά. Τα 214 από αυτά (ποσοστό 7%) ήταν ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι 140 από τους ασθενείς αυτούς είχαν παρουσιάσει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και οι υπόλοιποι 74 πνευμονική ίνωση.

Διπλές μεταμοσχεύσεις

Από τους 214 ασθενείς με COVID που χειρουργήθηκαν, η συντριπτική πλειονότητα (το 92,1%) χρειάσθηκαν αλλαγή και των δύο πνευμόνων. Μόλις 17 ασθενείς έκαναν μεταμόσχευση μόνο ενός πνεύμονα.

Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός πως μερικοί ασθενείς χρειάσθηκαν μεταμόσχευση και άλλων οργάνων. Στην πραγματικότητα:

  • 2 ασθενείς έκαναν μεταμόσχευση δύο πνευμόνων και καρδιάς
  • 5 ασθενείς έκαναν μεταμόσχευση δύο πνευμόνων και νεφρού
  • 1 ασθενής έκανε μεταμόσχευση ενός πνεύμονα και νεφρού

Οι επεμβάσεις ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένες. Η θνησιμότητα στις 30 ημέρες από τις μεταμοσχεύσεις ήταν 2,2%, ενώ η επιβίωση στους τρεις μήνες ήταν 95,6% .

Μόνη ελπίδα ο εμβολιασμός

«Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας προκαλεί οξεία φλεγμονή στους πνεύμονες. Αυτή έχει ως συνέπεια μείωση της ικανότητάς τους να υποστηρίζουν την αναπνοή», εξήγησε η Dr. Roach. «Σε μερικούς ασθενείς, η κατάσταση αυτή εξελίσσεται σε πνευμονική ίνωση, η οποία προκαλεί ουλές στους πνεύμονες και γενικά είναι μη αναστρέψιμη».

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μεταμόσχευση πνευμόνων αποτελεί ασφαλή θεραπευτική επιλογή για επιλεγμένους ασθενείς με σοβαρές, μη αναστρέψιμες πνευμονικές βλάβες λόγω της COVID», δήλωσε ο ερευνητής Reinaldo Rampolla, ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Πνεύμονα στο Cedars-Sinai. «Ωστόσο η ελπίδα μας είναι ότι με την υιοθέτηση των απαιτούμενων μέτρων, κανένας άνθρωπος που μολύνει ο κορωνοϊός δεν θα χρειάζεται στο μέλλον τέτοιου είδους επεμβατική θεραπεία. Η καλύτερη προστασία που έχουμε εναντίον αυτής της σοβαρής, επιθετικής νόσου είναι ο εμβολιασμός».

Φωτογραφία: iStock