Σηψαιμία: Ορισμός – Συμπτώματα – Αίτια – Θεραπεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σηψαιμία
Η ανίχνευση μικροβίων-βακτηρίων στο αίμα (κυκλοφορικό σύστημα) χαρακτηρίζει μια πολύ σοβαρή νοσολογική οντότητα που ονομάζεται σηψαιμία (βακτηριαιμία).

Που οφείλεται η σηψαιμία: Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

Οποιαδήποτε λοίμωξη – φλεγμονή ανθρωπίνου οργάνου ή ιστού μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία (τα μικρόβια μεταφέρονται σε όλο το σώμα δια της κυκλοφορίας του αίματος).

Επιδημιολογικά στοιχεία

Μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες και στα δυο φύλα.

Πως εκδηλώνεται η σηψαιμία: Συμπτώματα

Η σηψαιμία είναι σοβαρότατη κατάσταση και ο ασθενής έχει την όψη βαρέους πάσχοντος. Τα συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν είναι:

  • Υψηλός πυρετός
  • Ρίγη
  • Ταχύπνοια
  • Ταχυκαρδία
  • Μη καλή επαφή με το περιβάλλον
  • Πετέχειες (εκχυμώσεις)

Πώς γίνεται η διάγνωση – εξετάσεις

Η γνώση της βασικής αιτίας (οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, ενδοκαρδίτιδα κλπ) είναι απαραίτητη για τη διάγνωση τη σηψαιμίας. Μικροβιολογικές εξετάσεις όπως η αιμοκαλλιέργεια, οι δείκτες πήξεως, η καλλιέργεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού και ούρων είναι σημαντικής αξίας για τον καθορισμό της επικίνδυνης για τη ζωή κατάστασης της σηψαιμίας.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι η καταπληξία και η διάχυτη ενδαγγειακή πήξη με τελικό αποτέλεσμα τον θάνατο!

Σηψαιμία: Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Είναι μια κατάσταση του οργανισμού που χρήζει άμεσης εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ενδοφλέβιος αγωγή με αντιβιοτικά (πλάσμα, παράγοντες αίματος κτλ), και λοιπά φάρμακα διατήρησης των ζωτικών σημείων πρέπει να χορηγούνται άμεσα.

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της βασικής αιτίας που ενδέχεται να προκαλέσει τη νόσο είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόγνωση.

Προσοχή: Όλα τα παραπάνω είναι απλές πληροφορίες για την σηψαιμία και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα χρησιμοποιείτε ως «διαγνωστικό εργαλείο». Καμία πληροφορία στο διαδίκτυο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία υγείας.

Από την εγκυκλοπαίδεια του Iatropedia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν