Σε ποιες περιπτώσεις ο πονοκέφαλος είναι επικίνδυνος!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πονοκέφαλος
Μπορεί ένας απλός πονοκέφαλος να μην εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία αλλά μια πολύ σοβαρή κεφαλαλγία ενδεχομένως προειδοποιεί για κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Έχει βρεθεί ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο η μηνιγγίτιδα αλλά και το ανεύρυσμα αν και δεν είναι συχνές παθήσεις κρύβονται πίσω από μια έντονη κεφαλαλγία. Ο πονοκέφαλος δηλαδή μπορεί να οφείλεται και σε:

Μηνιγγίτιδα: Η νόσος εκδηλώνεται με έντονο πυρετό, εμετό, πονοκέφαλο αλλά και δυσκαψία στον αυχένα. Στην νόσο αυτή μολύνονται οι βλεννογόνοι που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Πάντως σε κάποιες περιπτώσεις η νόσος εκδηλώνεται και με φωτοφοβία. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την διάρκεια της οποίας ο ασθενής δεν μπορεί να αντέξει το έντονο φως. Στα μωρά η νόσος εμφανίζεται με λήθαργο και υψηλό πυρετό.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό προειδοποιεί με έντονο πονοκέφαλο και ναυτία. Τα εγκεφαλικά επεισόδια πιθανώς να οφείλονται και σε ένα αιμορραγικό επεισόδιο το οποίο προκαλείται όταν «σπάει» ένα αιμοφόρο αγγείο.

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, κατά την διάρκεια της οποίας δημιουργείται αιμορραγία στο τοίχωμα ενός αγγείου στον εγκέφαλο. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ κρίσιμη και πάντοτε αντιμετωπίζεται νευροχειρουργικά.

mayo clinic