Σας αρέσει το γκολφ; Τι πρέπει να κάνετε κάθε φορά πριν ξεκινήσετε για το γήπεδο

  • Ρούλα Τσουλέα
γκολφ
Τι συνιστούν επιστήμονες από την Αυστραλία. Ποιος κίνδυνος απειλεί τους παίκτες χωρίς συχνά να το συνειδητοποιούν.

Το γκολφ είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να περάσετε δημιουργικό και χαλαρό χρόνο στη φύση. Ωστόσο μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως κρύβει έναν σοβαρό κίνδυνο, τον οποίο δυστυχώς πολλοί παίκτες δεν γνωρίζουν.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ότι ασχολούνται με το αγαπημένο τους άθλημα χωρίς να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από τον ήλιο. Η συνέπεια είναι να διατρέχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος απ’ ό,τι το φυσιολογικό.

Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις παίκτες του γκολφ εκδηλώνουν καρκίνο του δέρματος, αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, στην Αδελαΐδα.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην αθλητιατρική επιθεώρηση BMJ Open Sport & Exercise Medicine. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 336 παίκτες του γκολφ και 15.780 συνομηλίκους τους από τον γενικό πληθυσμό.

Όλοι οι παίκτες πήγαιναν στο γήπεδο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Οι ερευνητές συνέκριναν τις διαγνώσεις καρκίνου του δέρματος μεταξύ των δύο ομάδων, συνυπολογίζοντας:

  • Την ηλικία
  • Το φύλο
  • Το μορφωτικό επίπεδο
  • Το ιστορικό καπνίσματος

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, οι 91 από τους παίκτες του γκολφ (το 27%) είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος. Το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό ήταν μόλις 7%. Στην πραγματικότητα, οι παίκτες είχαν 2,42 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με δερματικό καρκίνο έναντι του γενικού πληθυσμού.

Η διαφορά αυτή είναι πολύ σημαντική, τονίζουν οι επιστήμονες. Ο καρκίνος του δέρματος είναι μακράν ο συχνότερος παγκοσμίως. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται διεθνώς  τουλάχιστον 2-3 εκατομμύρια βασικοκυτταρικά και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα του δέρματος. Ανιχνεύονται επίσης σχεδόν 132.000 μελανώματα, που είναι η πιο σοβαρή και επιθετική μορφή του.

Τι να κάνετε

«Το γκολφ είναι ένα από τα αθλήματα που παρέχουν σημαντικά ψυχικά, σωματικά και νοητικά οφέλη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Brad Stenner, λέκτορας Υγείας & Ανθρωπίνων Επιδόσεων στο πανεπιστήμιο. «Δυστυχώς, όμως, η συχνή και πολύωρη έκθεση στον ήλιο αυξάνει αθροιστικά τον κίνδυνο αναπτύξεως δερματικού καρκίνου, όπου κι αν ζει κανείς».

Δεδομένου του αυξημένου κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι γκόλφερ, έχει μεγάλη σημασία να τηρούν σχολαστικά όλα τα μέτρα ηλιοπροστασίας, πρόσθεσε.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα αλείφονται καλά με αντηλιακό και θα φορούν προστατευτικά καπέλα και ρούχα. Ωστόσο η επάλειψη δεν πρέπει να γίνεται μόνο μία φορά, ούτε μόνο το καλοκαίρι. Ανεξαρτήτως της εποχής του χρόνου πρέπει να την επαναλαμβάνουν κάθε το πολύ 2 ώρες, ακόμα κι αν δεν ιδρώσουν. Και αυτό διότι ύστερα η προστατευτική δύναμη των αντηλιακών φθίνει σημαντικά.

Φωτογραφία: iStock