Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τέλος στις ακριβές θεραπείες – Νέα τεχνική αντιμετώπισης

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ρευματοειδής αρθρίτιδα
Ολλανδοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν για πρώτη φορά να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενεργοποιώντας το πνευμονογαστρικό νεύρο (vagus) με μια μικρή εμφυτευμένη βιοηλεκτρονική συσκευή.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Πέτερ-Τακ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Η τεχνική είχε έως τώρα δοκιμασθεί σε πειραματόζωα, αλλά όχι σε ανθρώπους.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής τους σε 17 ασθενείς δείχνουν ότι είναι δυνατό να υπάρξει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση στη συγκεκριμένη νόσο, με τη βοήθεια της βιοηλεκτρονικής τεχνολογίας, αντί για ισχυρά και ακριβά φάρμακα που έχουν παρενέργειες. Ενώ δεν απέκλεισαν ότι η ίδια συσκευή μπορει να αξιοποιηθεί και σε άλλες παθήσεις, όπως η νόσος του Κρον, το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ κ.α.

Οι ερευνητές εμφύτευσαν τη συσκευή στο πνευμονογαστρικό νεύρο μέσω χειρουργικής επέμβασης και στη συνέχεια την ενεργοποιούσαν και απενεργοποιούσαν περιοδικά για περίπου τρεις μήνες. Διαπιστώθηκε ότι αρκετοί ασθενείς που έως τότε δεν είχαν ανταποκριθεί σε καμία θεραπεία, έδειξαν σημαντική βελτίωση. Στους περισσότερους ασθενείς η φλεγμονή υποχώρησε αισθητά, το ίδιο και τα συμπτώματα της νόσου.

Η εταιρεία βιοηλεκτρονικής τεχνολογίας SetPoint, που έχουν δημιουργήσει οι ερευνητές, αναπτύσσει μια καινοτόμα πλατφόρμα βιοηλεκτρονικής ιατρικής τεχνολογίας για διάφορες αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις παθήσεις, με κεντρικό άξονα την τεχνητή ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα στα παιδιά: Τι είναι η νόσος Still – Αίτια και Συμπτώματα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς εκδηλώνεται, τι θεραπείες έχει και πώς να την προλάβετε

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν