Προσοχή, το ποδήλατο κρύβει έναν σοβαρό κίνδυνο για την πλάτη

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποκαλύπτει ότι οι τραυματισμοί στους ποδηλάτες μπορεί να είναι πιο σοβαροί απ' ό,τι νομίζουμε.

Το ποδόσφαιρο και τα άλλα αθλήματα που απαιτούν επαφή σώμα με σώμα, λαμβάνουν πολλή προσοχή για τους τραυματισμούς που μπορεί να επιφέρουν. Οι περισσότεροι ενήλικες, όμως, δεν τραυματίζονται στην πλάτη παίζοντας μπάλα. Υπάρχει μία άλλη δραστηριότητα που ευθύνεται για την συντριπτική πλειονότητα αυτών των τραυματισμών.

Η δραστηριότητα αυτή είναι η ποδηλασία. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξέτασαν στοιχεία από περισσότερους από 80.000 ασθενείς που τραυματίστηκαν κατά την άθληση. Περισσότεροι από 12.000 είχαν κτυπήσει στην σπονδυλική στήλη.

Με μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στο 81% των περιπτώσεων είχαν κτυπήσει κάνοντας ποδήλατο. Οι τραυματισμοί τους ήταν κυρίως κατάγματα σπονδύλων, συχνότερα στον αυχένα και ύστερα στο ύψος του θώρακα και της μέσης. Μερικοί ποδηλάτες είχαν υποστεί τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό που τους προκάλεσαν παράλυση.

Μετά την ποδηλασία, το σκι και το snowboard ήσαν οι συνηθέστεροι ένοχοι για τους τραυματισμούς στην πλάτη. Συνολικά ευθύνονταν για το 12% των τραυματισμών στην σπονδυλική στήλη. Τα αθλήματα επαφής και τα θαλάσσια σπορ ευθύνονταν το καθένα για το 3% των τραυματισμών στην σπονδυλική στήλη.

Γιατί κινδυνεύουν οι ποδηλάτες

Τα ευρήματα αυτά «αντανακλούν τη διαφορά στον αριθμό των ανθρώπων που κάνουν ποδήλατο», σχολιάζει ο Dr. Alexander Hughes, χειρουργός σπονδυλικής στήλης στο Hospital for Special Surgery της πόλης της Νέας Υόρκης.

Όπως εξηγεί, η ποδηλασία ενέχει κίνδυνο πτώσης και σύγκρουσης με οχήματα, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό. Επιπλέον, οι ποδηλάτες που διανύουν μεγάλες αποστάσεις ή/και τρέχουν πολύ, κινδυνεύουν να κτυπήσουν ακόμα κι αν δεν μεσολαβήσει άλλο άτομο ή όχημα. Χώρια που οι ποδηλάτες των αστικών κέντρων μοιράζονται συχνά τον δρόμο με ΙΧ, λεωφορεία και φορτηγά.

Η νέα μελέτη, όμως, δεν αναφέρει σε ποιες από τις προαναφερθείσες συνθήκες υπήρξαν οι περισσότεροι τραυματισμοί με το ποδήλατο.

Η νέα μελέτη

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Neurosurgery: Spine. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ εξέτασαν 12.031 τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη. Οι τραυματισμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν το 15% όλων των τραυματισμών κατά την άθληση.

Το 82% των τραυματιών ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 48 έτη (κυμαινόταν από 32 έως 57 έτη). Το 9,1% από αυτούς χρειάσθηκαν χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθούν τα τραύματά τους.

Στο 32% των περιπτώσεων οι τραυματίες χρειάσθηκαν νοσηλεία ή φροντίδα σε εξωνοσοκομειακή βάση σε κέντρο αποκατάστασης. Στο 15% των περιπτώσεων είχε υπάρξει τραυματισμός στο νωτιαίο μυελό.

Από τους τραυματίες που έκαναν ποδήλατο, το 13% είχαν κτυπήσει και στο νωτιαίο μυελό. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους τραυματίστηκαν παίζοντας αθλήματα επαφής ήταν 41%. Σε όσους τραυματίστηκαν στη διάρκεια θαλάσσιων σπορ ήταν 49%.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η χρήση κράνους κατά την ποδηλασία δεν πρέπει να δημιουργεί ψευδές αίσθημα ασφαλείας», τόνισε ο Dr. Hughes. «Το κράνος είναι απαραίτητο για την προστασία του κεφαλιού. Δεν προστατεύει όμως τον αυχένα ή άλλο σημείο της πλάτης. Επομένως, οι ποδηλάτες πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση».

Φωτογραφία: iStock