Προσοχή στα ζαχαρούχα ποτά – καταστρέφουν την καρδιά των ανδρών

  • Iatropedia
Οτιδήποτε πίνεται και έχει ζάχαρη, και πίνεται δίχως μέτρο, από το λικεράκι, μέχρι το αναψυκτικό, είναι επικίνδυνο για την καρδιά μας. Ακόμη και το 1/3 του λίτρου να καταναλώνουμε καθημερινά, από ζαχαρούχο ποτό, έχουμε 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουμε κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο, τον έχουν οι άνδρες, ενώ για τα ζαχαρούχα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά, οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν να υπάρχει άμεση σχέση της κατανάλωσης τους με την καρδιά. Η μελέτη που αναφέρει όλα αυτά δημοσιεύτηκε στην Αμερικάνική επιθεώρηση Circulation και ο βασικός της συντάκτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, δρ Frank Hough τονίζει:

«Τα συμπεράσματα της μελέτης συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών στον πληθυσμό». Υπογραμμίζει δε, ότι οι καρδιοαγγειακές νόσοι συνιστούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στις ΗΠΑ. Το χαρακτηριστικό της μελέτης είναι ότι διεξήχθη σε άτομα που εργάζονται στον χώρο της υγείας και συγκεκριμένα σε 42.883 άνδρες ηλικίας από 40 μέχρι 75 χρόνων. Η έρευνα ξεκίνησε το 1986 και τελείωσε τον Δεκέμβριο του 2008. Σε όλη τη διάρκεια αυτοί οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε αιματολογικές εξετάσεις.

Η αύξηση του κινδύνου για καρδιοαγγειακή νόσο κατά 20% σε όσους πίνουν καθημερινά ένα τρίτο του λίτρου ζαχαρούχου ποτού παρέμεινε μετά και το συνυπολογισμό άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης των ασθενειών αυτών, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ και ένα οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου. Ο κίνδυνος αυτός δεν αυξήθηκε σε όσους έπιναν ζαχαρούχα ποτά μόνο δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο, τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα διαφόρων λιπιδίων και πρωτεϊνών στο αίμα που είναι οι βιοδείκτες στις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Πρόκειται κυρίως για την πρωτεΐνη C-reactive (CRP), ένα δείκτη φλεγμονής και για τα ποσοστά της κακής χοληστερόλης (LDL) και της καλής χοληστερόλης (HDL).

Συγκριτικά με όσους δεν καταναλώνουν καθημερινά ζαχαρούχα ποτά, οι καταναλωτές των εν λόγω ποτών είχαν υψηλά επίπεδα της CRP και της κακής χοληστερόλης (LDL) και υπερβολικά χαμηλή την καλή χοληστερόλη (HDL)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την χοληστερίνη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον διαβήτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μεγαλύτερη συμμετοχή στα φάρμακα για τους καρδιοπαθείς

πως θα διώξετε το άγχος και θα ανεβάσετε την ψυχολογία σας

αν θέλετε γλυκό, προτιμήστε σοκολάτα

ο καφές ρίχνει και τον διαβήτη