Καμπανάκι για τα ταξίδια στη Νοτιοανατολική Γαλλία: Κίνδυνος από τα τσιμπούρια

  • Ρούλα Τσουλέα
Γαλλία
Τι ανακοίνωσε ο γαλλικός οργανισμός δημόσιας υγείας της χώρας. Τι να προσέχουν οι ταξιδιώτες.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι παραθεριστές που προγραμματίζουν να επισκεφθούν ορισμένες περιοχές στην Νοτιοανατολική Γαλλία, καθώς έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός περιστατικών μιας σοβαρής λοίμωξης που έχει ποσοστό νοσηλείας 94%.

Ο οργανισμός Santé Publique France εξέδωσε συστάσεις στις οποίες αναφέρει ότι μεταξύ Μαΐου 2021 και Μαΐου 2023 καταγράφηκαν 61 εγχώρια κρούσματα σοβαρής ιογενούς εγκεφαλίτιδας που σχετίζεται με τσιμπήματα τσιμπουριών, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Στη χώρα καταγράφηκαν επίσης δέκα εισαγόμενα περιστατικά της νόσου. Οι ασθενείς αυτοί έφτασαν στη Γαλλία από χώρες όπου ενδημεί η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα, όπως λέγεται η λοίμωξη.

Τα μισά από τα περιστατικά καταγράφηκαν μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου. Οι περιοχές όπου συνέβησαν είναι οι Auvergne-Rhône Alpes, Haute-Savoie και Ardèche. Σε αυτές βρίσκονται πολλά τουριστικά θέρετρα και πάρκα των Γαλλικών Άλπεων.

Από το σύνολο των ασθενών,  οι τέσσερις ήσαν ανήλικοι (κάτω των 16 ετών) και οι 15 άνω των 65 ετών. Οι ασθενείς συνολικά εκδήλωσαν:

  • Το 37% μηνιγγίτιδα
  • Το 38% εγκεφαλίτιδα
  • Το 13% μηνιγγοεγκεφαλίτιδα
  • Το 3% εγκεφαλομυελίτιδα

Όπως είναι προφανές, το 94% των ασθενών χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Santé Publique France, το πρώτο πεντάμηνο του 2023 καταγράφηκαν στη Γαλλία πέντε περιστατικά. Ωστόσο, από το σύνολο των ασθενών οι 19 εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Επιπλέον, οι 30 εξακολουθούν να έχουν επίμονα συμπτώματα ή επιπλοκές.

Οι περισσότεροι ασθενείς ανέφεραν πως τσιμπήθηκαν από τσιμπούρια. Ωστόσο 28 είπαν πως είχαν καταναλώσει μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα σε διάφορα χωριά όπου βρέθηκαν.

Τι είναι η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα προκαλείται από ιό ο οποίος μεταδίδεται από τα μολυσμένα τσιμπούρια σε άλλα ζώα και στον άνθρωπο.

Η κύρια οδός μετάδοσης είναι το απ’ ευθείας τσίμπημα ενός ατόμου από τον κρότωνα (τσιμπούρι). Ωστόσο μπορεί να υπάρξει μετάδοση και από την κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών από μολυσμένα παραγωγικά ζώα. Αυτό συνέβη και στη Γαλλία.

Η ιογενής εγκεφαλίτιδα από τσιμπούρια δεν προκαλεί συμπτώματα στα δύο τρίτα των περιπτώσεων. Επομένως, τα αληθινά περιστατικά στη Γαλλία μπορεί να είναι πολύ περισσότερα.

Αν υπάρξουν συμπτώματα, αρχικά συνήθως είναι πυρετός, κούραση, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα και ναυτία. Σε ένα ποσοστό ασθενών υποχωρούν για λίγες ημέρες ή εβδομάδες και υποτροπιάζουν πιο έντονα, με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός).

Η νόσος είναι ενδημική σε χώρες της κεντρικής, βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, με χιλιάδες κρούσματα κάθε χρόνο. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται σε αγροτικές περιοχές, συχνότερα κατά την περίοδο που κυκλοφορούν περισσότερο τα τσιμπούρια (Απρίλιο έως Νοέμβριο).

Στην Ελλάδα μέχρι και το 2022 είχαν καταγραφεί συνολικώς επτά εγχώρια περιστατικά. Είχαν αναφερθεί στην βόρεια, κεντρική και νότια Ελλάδα, σε αγροτικές/ ορεινές περιοχές, όλα σε κτηνοτρόφους – βοσκούς.

Τι λένε οι Αρχές στη Γαλλία

Οι Αρχές στη Γαλλία συνιστούν στους παραθεριστές να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τα τσιμπούρια. Κατ’ αρχάς, δεν πρέπει να περπατούν μέσα στο ψηλό γρασίδι, όπου μπορεί να ζουν τα τσιμπούρια. Επιπλέον, πρέπει να φορούν μακριά ρούχα για να μην μπορούν να προσκολλώνται τα έντομα στο δέρμα τους.

Μετά το τέλος της περιήγησής τους εξ άλλου, πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά το δέρμα τους. Οι ενδημικές περιοχές είναι οι αγροτικές και δασικές σε υψόμετρο έως και 1.500 μέτρα, προσθέτουν.

Φωτογραφία: iStock