Πρώιμος καρκίνος παχέος εντέρου: Μελέτη ανέδειξε 7 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παχέος εντέρου
Ενθαρρύνονται άτομα με ορισμένους παράγοντες κινδύνου να υποβληθούν νωρίτερα σε προληπτικό έλεγχο.

Μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Cancer Prevention Research εντόπισε επτά παράγοντες κινδύνου για πρώιμη εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες.

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου μειώνονται μεταξύ των ηλικιωμένων από το 2011, αλλά αυξάνονται με ρυθμό 2% ετησίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών. Οι άνδρες αναπτύσσουν καρκίνο του παχέος εντέρου συχνότερα από τις γυναίκες. Τα ποσοστά πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες έχουν αυξηθεί σταθερά.

Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου στον νεαρότερο πληθυσμό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ευρύτερη καλύτερη αντιμετώπιση του εν λόγω καρκίνου, λέει ο δρ. Anton Bilchik, χειρουργός ογκολόγος και διευθυντής του Γαστρεντερικού και Ηπατοχολικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Saint John της Καλιφόρνια.

Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί επίσης να ενθαρρύνουν τα άτομα με παράγοντες κινδύνου να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Thomas Imperiale, καθηγητής γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Παράγοντες κινδύνου για πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες

Για την μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων βετεράνων για να εντοπίσουν 600 άτομα με μη κληρονομικό καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού και 2.400 ασθενείς (ομάδα ελέγχου) χωρίς καρκίνο του παχέος εντέρου. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνδρες ηλικίας 35-49 ετών.

Βρήκαν επτά μεταβλητές που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου του παχέος εντέρου:

  1. Ηλικία: Πιο συχνός στους άντρες 35 έως 49 ετών
  2. Μη τακτική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη
  3. Δεν χρησιμοποιείτε τακτικά στατίνες (φάρμακα για την μείωση της χοληστερόλης)
  4. Κατανάλωση αλκοόλ
  5. Το να έχεις συγγενή α’ ή β’ βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου
  6. Το να έχεις άλλα υποκείμενα νοσήματα
  7. Κοινωνικοοικονομική κατάσταση

Ορισμένα στοιχεία, όπως η μεγαλύτερη ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ και η ύπαρξη στενού συγγενή με καρκίνο του παχέος εντέρου είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου.

Όμως, άλλοι παράγοντες που ανέδειξε η έρευνα, όπως η μη τακτική χρήση ΜΣΑΦ ή στατινών, εξέπληξαν τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν το γιατί η τακτική χρήση αυτών των φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αλλά ο δρ. Paul Oberstein, βοηθός διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Παγκρέατος του Langone Perlmutter Cancer Center της Νέας Υόρκης, εξήγησε ορισμένες πιθανές θεωρίες:

“Τα ΜΣΑΦ είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα και προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι, αποτρέποντας τη φλεγμονή, μπορείτε να αποτρέψετε την ανάπτυξη πολυπόδων και ίσως ακόμη και καρκίνου”. Πρόσθεσε ότι δεν εξεπλάγη ο ίδιος από το ότι η λήψη τους θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά από το πόσο μεγάλο ήταν αυτό το όφελος.

Όσον αφορά τις στατίνες, ο δρ. Oberstein είπε ότι προηγούμενα στοιχεία έχουν δείξει ότι η λήψη τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αν και η έρευνες επ’ αυτού είναι σε εξέλιξη:

“Σίγουρα ΔΕΝ θα συνιστούσα να αρχίσετε ξαφνικά παίρνετε τέτοια φάρμακα με βάση αυτήν την μελέτη. Θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για κάτι άλλο”.

Σύμφωνα με τον δρ. Oberstein, ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα στην μελέτη είναι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου:

«Το αλκοόλ είναι καρκινογόνο. Αλλά ο βαθμός που αναφέρεται σε αυτήν την μελέτη είναι υψηλότερος από εκείνον που είχε αναφερθεί στις μέχρι πρότινος έρευνες”.

Μια πιο προσαρμοσμένη προσέγγιση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο δρ. Imperiale είπε ότι ελπίζει πως αυτή η μελέτη θα βοηθήσει ορισμένα άτομα να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο στη συνιστώμενη ηλικία των 45 ετών. Αυτό είναι πέντε χρόνια νωρίτερα από την προηγούμενη σχετική σύσταση της Ειδικής Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, η οποία άλλαξε το 2021.

Οι μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου κυμαίνονται από τις εξετάσεις κοπράνων έως την κολονοσκόπηση.

“Πολλοί άνθρωποι σε αυτό το ηλικιακό εύρος χρειάζεται να πειστούν για τον προληπτικό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι συνιστάται”, είπε ο δρ. Imperiale.

Πρόσθεσε ότι η γνώση των παραγόντων κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του πότε ένας άνδρας μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και πιθανώς να χρειάζεται προληπτικό έλεγχο ακόμη και νωρίτερα από τη συνιστώμενη ηλικία.

Ο δρ. Bilchik συμφώνησε:

“Δεδομένου ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου μπορούν να προληφθούν μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου, αυτή η μελέτη παρουσιάζει πληροφορίες που μπορεί να είναι χρήσιμες για να καθοριστεί το ποιοι νεαροί άνδρες πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου, ακόμη και κάτω των 45 ετών”.

Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου μπορεί επίσης να ωθήσει τους γιατρούς να ξεκινήσουν τη συνομιλία περί προσυμπτωματικού ελέγχου με τους άντρες ασθενείς τους νωρίτερα από το συνηθισμένο, είπε με την σειρά της η δρ. Αμαλία Στεφάνου, βοηθός στο Τμήμα Γαστρεντερικής Ογκολογίας στο Moffitt Cancer Center.

“Οι κατευθυντήριες γραμμές για την έναρξη των προληπτικών εξετάσεων στα 45 είναι καινούργιες και ορισμένοι ασθενείς και γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν αποδέχονται ακόμη ευρέως αυτές τις συστάσεις. Η συνειδητοποίηση των παραγόντων κινδύνου θα ενθάρρυνε τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης να συζητούν σχετικά με τους ασθενείς, για να αυξήσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο”, είπε η δρ. Στεφάνου.

Πηγή: https://www.health.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 4 πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν ειδικά οι νέοι

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Κολονοσκόπηση, επιλογές αντιμετώπισης και διατροφή

Λέμφωμα παχέος εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση – Πόσο σοβαρό είναι

Πολύποδες και καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς γίνεται να εντοπιστούν νωρίς

φωτό: iStock